Передплата 2024 «Добра кухня»

«Петриківський розпис любить практику: треба багато часу, щоб навчитися робити плавні мазки»

В одній із творчих груп я побачила фотографії виробів з ручним петриківським розписом: дерев’яні скриньки, кухонні дошки, футляри для окулярів, патріотичні магнітики і навіть записники-щоденники… Розписує їх майстриня Анна Храмцова з Харківщини (з міста Лозової).

Фото Анни Храмцової
Фото Анни Храмцової

Анна розповіла журналістці «ВЗ», що пе­триківський розпис виник у селищі місько­го типу Петриківці, що у Дніпропетровській області.

— Я навчалася у Петриківці спочат­ку у художній школі, потім — у коле­джі мистецтв, — каже майстриня. — Цей розпис любить практику: треба багато часу, щоб навчитися робити плавні маз­ки. Довший час я малювала просто кар­тини — переважно пейзажі. До розпису повернулась, коли пішла у декретну від­пустку (щоб не забути, як тримати пензлик).

Найбільше клієнтів купують магніти та ялинкові кульки (у сезон). Ціни різні: від 80 грн (магніти) до 500 грн (скриньки). Часто купують мої роботи на подарунок за кордон.

Я розписувала також кухонні дошки, ключиці, футляри для окулярів і навіть була­ви… Патріотичні магніти, до речі, часто за­мовляють волонтери для різних ярмарків.

Схожі новини