Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Чому я маю малювати Іспанію? Хай її малюють іспанці, а я буду малювати Україну»

У Музеї Митрополита Шептицького відкрили виставку народного художника України Петра Сипняка «Земля свята»

Петро Сипняк. Фото автора
Петро Сипняк. Фото автора

Народний художник України Петро Сипняк належить до тієї когорти митців, які з дитинства залюблені у рідну землю. І усю свою любов митець виливає на неймовірні полотна. Саме такій темі художник і присвятив нову виставку «Земля свята», яку відкрили у Музеї Митрополита Андрея Шептицького. «Звіт» перед людьми і, насамперед, перед собою за останні роки присвятив пан Петро ювілейному Дню народження.

Пригадую, на одній з недавніх виставок Петра Сипняка голова Спілки художників Ігор Гавришкевич сказав журналістці «ВЗ», що «Петро Сипняк є особливим у колористиці і композиції. Як досвідчений живописець, він працює у різних жанрах, роботи його різнопланові. Петро — професіонал у всьому: він уміє і малювати, і експонувати ці роботи. Адже це також мистецтво — представити свої твори добірно. Бо твори, розміщені на стіні, теж між собою взаємодіють, або навпаки — конкурують».

Кассандра. "Вікторія".
Кассандра. "Вікторія".

Про кожну картину, що розміщені на стінах Музею, розповісти нереально. Цю красу треба бачити на власні очі.

На відкритті виставки було стільки люду, що пробитися до одного з найуспішніших художників України Петра Сипняка, було майже неможливо. Кожен мав за честь привітати митця і стати до знимки з живописцем.

Рідна земля.
Рідна земля.

— Пане Петре, на відкритті виставки ви сказали, що 5 років тому на вашому 60-річному ювілеї директор Музею Митрополита Андрея Шептицького вам сказав, що чекає вас у Музеї з новою виставкою через 5 років. То можна стверджувати, що виставка присвячена саме до вашого 65-річного ювілею?

— Виставка присвячена і до ювілею, але й просто хотів вже вийти до глядача з новою проробленою темою. Просто обидві виставки припали на ювілейні дати. Але вважаю, термін у п’ять років якраз є оптимальним, щоб ґрунтовно підготувати добру виставку для рівня Національного музею.

Сакральний пейзаж.
Сакральний пейзаж.
Літній день.
Літній день.

— Тема землі у ваших роботах проходить червоною ниткою. Здається, так було завжди. Але, мабуть, після подорожі заморськими країнами ви усвідомили, яке ж то щастя жити в Україні - на цій Богом даній землі. «У нас, в Україні - рай, але ми того не усвідомлюємо», — якось сказали ви.

— Я вже неодноразово відповідав на таке запитання. На мою думку, в молоді роки в людині діє децентрова сила, яка спонукає пізнавати світ. У більш зрілі роки ти вже хочеш повернутися додому, приходить усвідомлення рідного, свого, не чужого. Довший час я не бачив цікавих сюжетів у своєму рідному селі. Мені хотілося малювати інші світи. А тепер я можу знайти сотні сюжетів, не відходячи далеко від батьківського подвір'я. Мені подобається там все. Мені хочеться то малювати. Чому я маю малювати Іспанію? Хай її малюють іспанці, а я буду малювати Україну.

Спокуса Христа.
Спокуса Христа.

— Чи можете сказати, що ваша дружина Вікторія є тією Музою, яка вас надихає? І чи є вона тим першим критиком, якому дозволено підказати вам щось, чи навіть покритикувати?

— І перше, і друге, — усміхнувся хитро Петро Сипняк.

Гітарист.
Гітарист.

До розмови долучилася дружина і Муза пана Петра — Вікторія Сипняк.

— Думаю, що саме ви, пані Вікторіє, є тією рушійною силою, авангардом, що допомагають, чи навіть штовхають пана Петра до написання нових картин. Як часто доводиться (а чи взагалі доводиться?) підштовхувати чоловіка?

— Ні, я не є рушійною силою, яка спонукає його до малювання. Я є тією силою, яка дозволяє йому не відволікатися на побутові питання від творчості. Хоча і суто сімейні обов’язки у нас поділені органічно. Він готує сніданки, а я — обіди і вечері. Але Петро не бере участі у прибиранні житла, як, до прикладу, інші чоловіки. Навіть з нашою собакою він гуляє вранці, а я ввечері, бо нам так зручніше по часу. Підштовхувати Петра до роботи не потрібно — це для нього природна потреба — як дихати. Я навпаки, іноді можу скаржитися, що він всю увагу віддає роботі. Я можу лише попросити чи запропонувати чоловікові подумати над якоюсь темою, яка цікавить і мене. Це більше філософські і духові теми. Описую йому тему, яка мене хвилює, і якщо він нею переймається і зацікавлюється, то вона з’являється на полотні.

Відомий художник Михайло Безпальків та українська поетеса Марія Людкевич прийшли привітати митця.
Відомий художник Михайло Безпальків та українська поетеса Марія Людкевич прийшли привітати митця.

— Митці - як малі діти: іноді вередливі, іноді замкнуті. Іноді життя з творчою людиною під одним дахом прирівнюють до подвигу. А як у вашій ситуації?

— Так, настрій Петра є циклічним. То він досить охоче спілкується і обговорює зі мною абсолютно всі теми, жартує, а потім, навпаки, не хоче, щоб його рухали, наче усамітнюється у самого себе. Але ми вже призвичаїлися до характеру одне одного. Не можу сказати, що наші стосунки відрізняються від стосунків інших подружніх пар, не пов’язаних з мистецькою сферою діяльності.

Шанувальники творчості Петра Сипняка.
Шанувальники творчості Петра Сипняка.

Схожі новини