Передплата 2024 «Добрий господар»

Зеновій Сич подружив часник із редькою

Попри війну, поле обов’язково слід об­робляти, — переконаний доктор сільськогоспо­дарських наук, професор Зеновій Сич. Виходець із Золочівського райо­ну Львівської області, він зараз живе на Дні­пропетровщині. Тут, за 100 кілометрів від зони бойових дій, не полишає улюбленого заняття, яко­му присвятив усе життя, — праці на землі

Особливу увагу приділяє Зеновій Сич часнику. Фото з власного архіву Зеновія Сича.
Особливу увагу приділяє Зеновій Сич часнику. Фото з власного архіву Зеновія Сича.

Чоловік вирощує багато різноманіт­них овочів. Одним із найулюбленіших вважає часник, якого має понад 30 сортів (французький, китай­ський, зі стрілками і без). Вирощує цю культуру що­сезону.

Важлива умова високо­го врожаю — правильна сі­возміна. У середині жовтня науковець висаджує зубки озимих сортів. На початку липня викопує дозрілі го­ловки. А вже через кілька днів звільнені площі засі­ває редькою дайкон, пекін­ською капустою та кольра­бі.

Зібравши їх у листопаді, відразу переорює ділянку. Навесні ж тут «прописує» огірки, помідори, що теж виростають нівроку. Відтак можна знову повертати пе­кучий овоч.

Ще один хороший варі­ант сівозміни: після часни­ку — амарант, насіння якого Зеновій Деонизович збирав у січні. На окремих ділянках замінював його руколою та фацелією (як сидератами).

До речі, господар тримає курей. Вони охоче клюють вирощену на ділянці зелень.

Пан Зеновій активно працює, чимало експери­ментує, а набутим досвідом охоче ділиться з початківця­ми. Окрім того, не припиняє писати книги, які виходять у світ. Нещодавно видав до­слідження про сорти рос­лин. Зараз готує до друку власну монографію, де опи­сано агротехніку вирощу­вання вігни.

Алла КОВАЛЬСЬКА.

Схожі новини