Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Карпатах почали засолювати делікатесні рижики

Кращих на Сколівщині грибників преміювали, а всіх охочих пригостили юшкою із сушених боровиків

Готувала делікатеси вправна бойківчанка Уляна.
Готувала делікатеси вправна бойківчанка Уляна.

Любителі «тихого полювання» взялися збирати особливі гриби, які своїм смаком створюють гідну конкуренцію боровикам. Йдеться про рижики, які мало у кого побачиш на столі. Із цих, «морквяного» кольору красунчиків, які виділяють помаранчеве молоко, гурмани готують вишукані страви, які не перекликаються з жодними іншими грибними делікатесами.

Квасять гриби — як капусту

Три відра рижиків приніс додому вчора краєзнавець з міста Сколе Олекса Тренич. Є багато рецептів їхнього приготування, але вдома у цього грибника найбільше цінують рижики квашені - через їх пікантний смак.

Так апетитно виглядають рижики квашені.
Так апетитно виглядають рижики квашені.

— Рижики перед приготуванням у нас не відварюють, як інші гриби, а ошпарюють на кілька секунд окропом, щоб продезінфікувати, — розповів любитель природи кореспондентові «Високого Замку». — Додають сіль, перець, лавровий лист, кріп, часник, інші спеції. А потім прикладають тягарцем, щоб вони пускали сік — як роблять це при квашенні капусти. Через це рижики сплющуються. Днів через десять вони будуть готовими. Рижики — гриби дієтичні, лікувальні, легко перетравлюються. А закусочка з них — ого-го! З мого першого урожаю вийде літрів п’ять цієї смакоти…

Стоматолог став грибним чемпіоном

Як затятий грибник, пан Олекса підказав нам, що недавно були два його «професійні свята: 24 вересня відзначали Європейський день гриба, а на 3 жовтня припав Міжнародний день грибників.

Свій фестиваль був і у грибників Сколівщини. Громадська організація «Бойківські обереги» провела серед них конкурс. На Бойківській поляні за річкою Опір журі визначало переможців у кількох номінаціях: найбільший і найгарніший білий гриб, знайдений у лісах Сколівської, Славської, Козівської об'єднаних територіальних громад, а також — найуспішніший грибник.

Головну нагороду здобув стоматолог зі села Верхнього Синьовидного Володимир Коцюруба — він приніс понад шість кілограмів «королівських», із темними шапочками боровиків, які вважають найкращим сортом білих грибів. Медика преміювали сертифікатом на суму 1000 грн, який можна було отоварити у місцевих крамницях «Сателіт» чи «Дніпро-М».

Під час «грибного» конкурсу у Сколе. Фото Олексія ТРЕНИЧА.
Під час «грибного» конкурсу у Сколе. Фото Олексія ТРЕНИЧА.

Сертифікати на суму 500 гривень для придбання м’ясних виробів у магазині «Ковбаси Карпат» отримали грибники з великим стажем Юрій Калинович та Іван Медовник. За кілька днів перед конкурсом вони зібрали 20 кілограмів грибних шляпок: ніжок від грибів не могли вмістити у кошики, тому брали найцінніше.

Інші лауреати конкурсу — Златка Коцюруба, Олександр Малісевич та Михайло Ушневич, кожного з яких відзначили сертифікатом на 300 грн, здобули право смачно пообідати у кафе «Оліо Піца».

До слова, всіх учасників конкурсу, їх вболівальників і гостей пригощали апетитною бойківською юшкою із сушених боровиків, яку зготували Уляна Тренич та Андрій Зубрицький. Скуштували цієї традиційної страви і внутрішньо переміщені особи з Херсонської та інших областей, які нині проживають на Сколівщині.

Схожі новини