Передплата 2024 «Добрий господар»

«Гори доступні для кожного»: захисник з протезом підкорив гору Пікуй на кріслі Джульєтці

Сходження зайняло 2,5 години і стільки ж часу тривав спуск Карпатськими перевалами

Фото Тараса Лозинського
Фото Тараса Лозинського

На Львівщині розвивають інклюзивний туризм. Двоє ветеранів війни, які проходять реабілітацію в державному реабілітаційному центрі Superhumans, що у Винниках, успішно зійшли на гору Пікуй (розташована на межі Львівської та Закарпатської областей). Висота вершини Пікуй — 1408 метрів над рівнем моря, це найвища точка Львівської області і третя гора Карпат за висотою серед тисячників.

Мета сходження — ментальне відновлення захисників-ветеранів, які проходить реабілітацію у Superhumans Center. Гасло акції - «Гори доступні для кожного». Адже завдання для походу в гори було з акцентом на особливі потреби. Один воїн — з ампутованою ногою і піднімався на вершину на спеціальному кріслі Джульєтка (інвалідне крісло для підкорення гір), інший втратив на війні руку…

Організатори ветеранського сходження — управління туризму та курортів Львівської ОВА, Центр протезування Superhumans Center, Боринська територіальна громада та громадська організація Veterans GO.

«Безбар‘єрність — не лише пандуси на адміністративних будівлях»

Як розповів для «ВЗ» начальник управління туризму та курортів Львівської ОВА Тарас Лозинський, спершу сходження планували для чотирьох ветеранів, які мають інвалідність, отриману на передовій. Та двох ветеранів терміново викликали у військову частину якраз за день до походу в гори… Залишилися Євгеній із Запорізької області та Сергій із Хмельницького, які і помандрували на гору Пікуй.

Мандрівка стартувала із села Верхнє Гусне, що у Самбірському районі Львівської області. Хлопців супроводжувала група волонтерів. Захиснику, який їхав на Джульєтці, допомагали підніматися на вершину експерти, які мають досвід роботи з військовими ветеранами, які мають проблеми з рухомо-опорним апаратом.

«Стартували успішно, пройшли вісім кілометрів в одну сторону і повернулися назад, — продовжує розмову Тарас Лозинський. — Сходження зайняло 2,5 години і стільки ж часу тривав спуск Карпатськими перевалами. Це хороший результат. Питали враження наших мужніх захисників. Хлопці задоволені походом у гори. Захисник Євгеній вперше побував в горах. Він виходець із Запорізької області. Плануємо ще два сходження на вершини для ветеранів. Вперше запровадили похід у гори для захисників. Маємо ще працювати над безбар'єрністю. Бо безбар‘єрність — не лише пандуси на адміністративних будівлях. Це адаптація урбаністики для осіб з інвалідністю. Рекреація теж має бути доступною для людей з проблемами рухомо-опорного апарату».

Схожі новини