Передплата 2024 ВЗ

Овече молоко переробляють на сир та масло

У мальовничому прикарпатському селі Новий Мізунь Калуського району, що розкинулось між горами Горганами та Бескидами, функціонує ферма Оксани та Василя Лучківих

Оксана Лучків виготовляє сир за давньою технологією. Фото з архіву Оксани Лучків.
Оксана Лучків виготовляє сир за давньою технологією. Фото з архіву Оксани Лучків.

Подружжя заснува­ло її понад сім років тому. Ідея належить главі родини, дідусь якого займався вівчарством.

Розпочинала сім'я з шести овечок молочної французької породи Лакон. Поступово їх кількість зростала. Тож робо­ти по господарству надзви­чайно багато. Аби дати собі раду, сельчани трудяться всією родиною (допомагають батьки та троє дітей).

На полонині вівці споживають екологічно чисту траву.
На полонині вівці споживають екологічно чисту траву.

Звісно, левову частку зу­силь докладає чоловік. Він старанно доглядає тварин, стриже, а за потреби ще й лікує (адже має диплом вете­ринара).

Випасається отара на гір­ських полонинах, укритих соковитою травою, воду п'є чисту, джерельну. Тому й мо­локо дуже якісне. Із нього пані Оксана виготовляє 10 видів сиру. Це, зокрема, традиційні карпатські будз, вурда, брин­за, а також тверді іноземні - манчего, пекоріно і голда. Є й фірмовий сир, створений за власною оригінальною рецептурою, який назвали «Мізунським». Щороку асор­тимент змінюється: зростає кількість твердої продукції, що може довго зберігатися.

У цій справі чимало секре­тів. Процес копіткий та три­валий. До видоєного молока додають відповідні ферменти, тоді підігрівають масу й під дерев’яними пресами руч­ної роботи формують груд­ку сиру. Згодом її необхідно натерти сіллю та винести до підвалу для кількатижневого дозрівання. Аби зменшити ймовірність розповсюдження бактерій, поверхню вкрива­ють харчовим латексом.

До речі, у серпні, коли жир­ність молока найвища, госпо­диня навіть отримує овече масло. Воно білого кольору, відзначається приємним та ніжним смаком і чудово за­своюється організмом.

Окрім усього іншого, Луч­ківи взялися відроджувати забуті традиції предків. У столітній дідусевій хаті вони створили музей. Всередині - автентичний інтер'єр бойків­ської оселі початку минулого століття: креденець, ліжка з вишитими подушками, прял­ки, американські хустки, об­рази. Щоб побачити таке та спробувати карпатських сма­коликів, сюди приїжджають чимало гостей.

Схожі новини