Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Малій Кам’янці збирають перший урожай лохини

Три роки тому громада невеликого села Малої Кам’янки, що поблизу Коломиї, на занедбаній ділянці заклала сучасний лохиновий сад. Зреалі­зувати проєкт удалося за підтримки програ­ми DOBRE та Агентства Міжнародного Розвитку USAID

У прикарпатській громаді добре вродила лохина. Фото зі сайту П’ядицької громади.
У прикарпатській громаді добре вродила лохина. Фото зі сайту П’ядицької громади.

Спільними зусилля­ми сельчани, організо­вуючи толоки, розкор­чували чагарники, завезли спеціальну ґрунтосуміш, роз­мітили рядки для саджанців, сформували гребені. Згодом підготували місце під водо­йму та облаштували систему крапельного зрошення.

За словами директорки КП «Добробут Захід» Уляни Гай­дейчук, робота біля лохини непроста. Кущі висаджували строго один навпроти одного. На п’яти гектарах розмістили понад 13 тисяч саджанців чо­тирьох сортів: Дюк (ранній), Блюкроп (середній), Блюголд (середній), Еліот (пізній).

Староста села Микола Гришук зауважує, що тех­нологічний процес був тру­домістким та фінансово за­тратним. Місцеві жителі, особливо молодь, їздили до фермерів, які вирощують цю культуру, і переймали до­свід. Згодом познайомилися з експерткою Анною Луцько, котра допомагає громаді.

Догляд за ягідниками пе­редбачає прополювання, розпушування верхнього шару ґрунту, регулярний по­лив та своєчасну обрізку.

Зараз на плантації тру­дяться 11 людей — переваж­но жінки. Вони вже настільки освоїли справу, що можуть поділитися набутими знаннями та навичками. Тож за досвідом у Малу Кам’янку часто навідуються представ­ники інших населених пунк­тів.

Та загалом, останнім ча­сом є чимало труднощів, на­самперед пов’язаних із ві­йною. Адже багато складів, лабораторій, з якими співп­рацювали ентузіасти, опини­лися в окупації. Окремі з них розгромлені. Це створило проблеми з постачанням до­брив, біопрепаратів. Також складно привозити торф і тирсу, що необхідні для муль­чування мідрядь.

Тепер на площі комуналь­ного підприємства «Органік Захід» у розпалі збір першого врожаю ягід. Вони якісні, еко­логічно чисті, тож мають своїх покупців. Господарі прода­ють продукцію як гуртом, так і вроздріб. Прикарпатці навіть хочуть у перспективі вийти на європейський ринок.

Найближчі плани громади — створити у Малій Кам’янці навчально-виробничий центр із вирощування лохини, а та­кож постійно розширювати площі насаджень. Загалом, під цю культуру передбача­ється відвести 16 га землі.

Схожі новини