Передплата 2024 ВЗ

Замість Одеси поїдемо у Карпати

Керівниця Агенції розвитку туризму України Мар’яна Олеськів розповіла про правила безпеки для тих, хто влітку подорожує Україною

На витягах курорту Погар у Славському на початку літа людно. Фото з відкритих джерел
На витягах курорту Погар у Славському на початку літа людно. Фото з відкритих джерел

Уже другий рік поспіль через широкомасштабне вторгнення рф закордонних подорожей українців на море чи на екскурсії значно поменшало. Мандрівки ж Україною мають низку обмежень. Сплави, походи, екскурсії маршрутами біля критичної інфраструктури, військових і стратегічних об'єктів — заборонені по всій Україні. Недоступними також є туристичні точки, наближені до кордонів з білоруссю й рф. Обмеження діють і щодо відвідування деяких гірських маршрутів, водойм, лісів у різних областях України, які далеко від лінії фронту. Відпочинок на сході й півдні України зараз небезпечний — через активні бойові дії.

Мар’яна Олеськів
Мар’яна Олеськів

«Збираючись у мандрівку, насамперед дізнайтесь про наявність укриттів на марш­руті подорожі, — радить чи­тачам „ВЗ“ директорка державної агенції роз­витку туриз­му Украї­ни Мар’яна Олеськів. — Вар­то також упевнитися, що ту­роператори й екскурсово­ди сформували маршрути з урахуванням наявності бом­босховищ. Треба зважати й на те, що на території деяких областей діє комендантська година (як правило, триває з опівночі до 5-ї ранку). Цього­річ українцям, як і торік, до­ведеться забути про пляжний відпочинок на березі Чорно­го й Азовського морів. Узбе­режжя останнього поки що повністю окуповане, а чор­номорське недоступне через мінну небезпеку й загрозу ра­кетних обстрілів. Відносно безпечними є центральні та західні регіони України. Утім, навіть на цих територіях діють певні обмеження».

Мар’яна Олеськів повідо­мила, що в Києві та Київській області заборонено відвіду­вати ліси й зелені зони поза межами житлових масивів. Також заборонений сплав водоймами. Чорнобильська зона теж закрита для турис­тичних груп. Зате на Київщині працюють всі туристичні ло­кації, які змогли відновитись — заклади розміщення, музеї, садиби тощо. На Полтавщині заборонено відвідувати ліси, дозволено купатись, але без плавзасобів. У Волинській, Житомирській, Рівненській областях заборонено відвіду­вати туристичні об'єкти, роз­ташовані менш ніж за 20 км від кордону України з біло­руссю й районами, що були тимчасово окуповані (на Чер­нігівщині й Житомирщині).

На Дніпровщині, каже чи­новниця, заборонені будь-які активності туристів на во­доймах. Також заборонено відвідувати ліси. Музейні за­клади проводять переважно віртуальні екскурсії. На Чер­кащині можна відпочивати біля водойм, але тільки тих, які визначила ОВА. Офіцій­но у Черкасах працюють п’ять пляжів — три комунальні й два приватні. А от відвідування лі­сів категорично заборонено.

На Львівщині можна хо­дити до лісу, але заборонено в'їжджати в нього транспор­том. Заборонені екскурсії, походи, сплави маршрутами біля критичної інфраструкту­ри, військових і стратегічних об'єктів. Туристичні об'єкти відкриті, але купатися та за­смагати дозволено тільки на тих пляжах, що перевірені й рекомендовані ДСНС.

На Закарпатті можна ходи­ти в ліси, але деякі маршру­ти для відвідування закриті. Зокрема, йдеться про части­ну Ужанського національно­го парку та Карпатського бі­осферного заповідника, які межують з кордонами інших держав. Закриті для відвід­увачів гора Піп Іван та водо­спад Ялинський, розташовані на території Трибушанського природоохоронного науково-дослідного відділення. На те­риторії курорту Буковель, що на Івано-Франківщині, забо­ронено кататися на джипах, квадроциклах, баґґі й мото­циклах.

— Чи можна назвати най­безпечнішим місцем для відпочинку в Україні Кар­пати, зокрема Сколівщину, Славсько?

— В Україні зараз немає по­вністю безпечних місць. Мо­жемо говорити про відносно безпечні регіони. Безпере­чно, вони у центрі й на заході країни, зокрема в Карпатах. Подорожуючи цими терито­ріями, варто дотримувати­ся правил безпеки і чітко ви­конувати вказівки військових, ОВА, ДСНС та поліції. Плану­ючи відпочинок, варто зайти на сайти місцевих органів са­моврядування і поцікавитися, які локації відкриті для відвід­увачів, а які закриті.

— Яка ситуація з пляжа­ми Одеси?

— Безумовно, українці їз­дитимуть улітку до цього пре­красного міста. Але розрахо­вувати на те, що можна буде купатися в морі, не варто. Пляжі залишаються закрити­ми. На жаль, південь Украї­ни не є безпечним. Морське узбережжя й пляжі замінова­но, тому я би радила одеси­там і гостям міста користува­тися басейнами й закритими водоймами.

Загалом, категорично не рекомендую усім, хто за­раз перебуває в Одесі та ін­ших населених пунктах, роз­ташованих на узбережжі Чорного моря, підходити до води! Техногенна катастро­фа, пов’язана з підривом Ка­ховської ГЕС, докотилися до Чорноморського узбережжя. У воді плавають частини бу­динків, предмети побуту до­могосподарств, боєприпаси, міни, нечистоти, каналіза­ційні стоки та сміття. А ще, ймовірно, токсичні відходи, які могли десятиліттями на­копичуватись на дні Кахов­ського водосховища, а також продукти розпаду загиблих тварин…

— Чи безпечно відпочи­вати у Шацьку, що на Во­лині?

— На території Волинської області діють певні заборо­ни щодо сплавів на водоймах під мостами й відвідування лі­сів біля білоруського кордону. Наразі заклади розміщення на озері Світязь працюють і готові приймати відпочиваль­ників.

Схожі новини