Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Карликовий півень-бентамка командує курником

Пильнує весь свій «гарем», але найбільше уваги приділяє… індичці

Самки бентамок – добрі мами, а самці – такі ж успішні кавалери...
Самки бентамок – добрі мами, а самці – такі ж успішні кавалери...

На хазяйстві бухгалтерки Марії Ковальської повно всякої домашньої птиці. Проте її улюбленцями є не ті, хто найбільше дає яйця і м’ясо, а ті, хто своєю красою приносить господині та синові Андрію естетичне задоволення. Йдеться про карликових декоративних курей-бентамок. Якщо звичайні несучки важать два кілограми і більше, то самки цієї породи — заледве 650 грамів, а півні можуть дотягнути до 0,9 кг…

Кілька штук цих бентамок (їх­ньою прабатьківщиною вважають Японію, Китай, Індонезію) Андріє­ві спрезентував його товариш Руслан. Ці курочки дуже гарні, рухливі, продуктив­ні. Несуть яєчка із міцною шкаралупою. Єдина проблема — не хочуть це робити у курнику. Воліють нестися десь у потаєм­ному куточку на природі, тож господині доводиться шукати їхні сховки.

— Ці наші «ліліпути» — прекрасні мами, — каже Андрій. — Дуже бойові, за свою малечу стоять горою. У випадку загро­зи нікого не бояться: ні курей великих, ні кота, ні собаки. Можуть зчепитися на­віть зі мною, коли підганяю білу індич­ку до хліва. Вона — близька подруга на­шого мініпівника, можна сказати, його пасія. Він доглядає за нею, охороняє її більше, ніж звичайний когут свою курячу колонію. Навіть індика не пускає до цієї індички.

Пані Марії не треба вмикати будиль­ника, щоб зранку братися за роботу. Про це щодня нагадують їй півні-бентамки, які голосним співом, гучнішим, ніж у зви­чайних кукурікалів, будять її вже о 5-й ранку.

Схожі новини