Передплата 2024 «Добрий господар»

Зібравши капусту, висаджуватимуть перець

Надія Шерегій, що живе у селі Заріччя Хустського району, вже не один рік разом із чоловіком Іваном, сином, дочкою та матір'ю вирощує капусту. Для них, як і більшості місцевих мешканців, робота в теплиці є основним занят­тям, яким заробляють на прожиття

Скріншот із відео.
Скріншот із відео.

Це село називають тепличною до­линою Закарпаття. Навіть попри заборони у радянські часи, зарі­чанці вирощували та реалізували різно­манітну городину. Їй чудово підходить тутешня земля, котру щороку щедро удобрює намулом місцева річка Іршав­ка. Саме тут природа створила ідеаль­ні умови для овочів, фруктів та ягід. А люди «удосконалили» все, побудував­ши незліченну кількість теплиць та пар­ників, які є майже на кожному обійсті.

Герої нашої розповіді обробляють 1,5 га землі. Щосезону вони отриму­ють високі врожаї капусти. Її насіння (якісне, добірне) висіяли ще наприкінці листопада минулого року. А в лютому висадили розсаду у парники. Збирати врожай планували до Великодня. Проте через відімкнення електроенергії тер­міни змістилися на 2−3 тижні.

Зараз процеси дозрівання качанис­тої у повному розпалі. Головки вродили — одна в одну. Тож тепер їх зрізують та відправляють на продаж.

Згодом звільнену площу зорають та висадять розсаду перцю, яку трудів­ники теж вирощують із насіння. Зрива­тимуть плоди з середини червня аж до морозів.

Має родина й інші культури. Зокре­ма, цьогоріч уперше посіяли салат. Господиня не може намилуватися гар­ними кучерявими кущиками. Тож на­ступного сезону планують розширити площу.

Городину Шерегії вирощують не лише у теплицях. На їхньому полі вже приживається розсада середньости­глої капусти, невдовзі переселять сюди й сіянці пізніх сортів. Поряд ростимуть баклажани. Цьогоріч уперше висадять помідори-сливки, бо раніше томатів та­кого сорту не мали.

Праця на землі триває більшу части­ну року. Але люди люблять своє заняття й не уявляють без нього свого життя.

Схожі новини