Передплата 2024 ВЗ

Із люфи буде натуральна губка

Хоча Тетяна та Володимир Жданови не аграрії (чоловік — підприємець, а дружина — дитячий невролог), однак чотири роки тому у селі Каїрах Херсонської області почали вирощувати незвичну для загалу люфу

Володимир Жданов вирощує таку ще не звичну для загалу люфу. Фото з архіву подружжя Жданових.
Володимир Жданов вирощує таку ще не звичну для загалу люфу. Фото з архіву подружжя Жданових.

Цю доволі цікаву рос­лину ентузіасти впер­ше побачили на подвір'ї друзів. З’ясували, що з її сухих плодів, схожих на кабачок чи великий огірок, виготовляють натуральні губки.

Отримані в подарунок близько 50 насінин молоде по­дружжя посіяло на городі. Зго­дом розширили площу до 0,28 га. Тут кілька сезонів поспіль збирали врожаї. В усьому до­помагали їм батьки Тетяни.

Таким чином удалося за­початкували проєкт, головна мета якого — зменшити в Укра­їні кількість синтетичних губок для ванни та миття посуду, що негативно впливають на шкіру і після використання шкодять довкіллю (довго розкладають­ся). Тим часом люфа подарує безпечні природні аналоги мийних засобів.

Господарі навіть започат­кували ініціативу «Прощавай, синтетична губко». Ідея поляга­ла в тому, що всі, хто приїздив до них, могли обміняти старі синтетичні губки на нові нату­ральні.

Ще до війни родина плану­вала проєкт «Подорожуємо з люфою», згідно з котрим хотіли відвідувати різні регіони Украї­ни та пропагувати нову культу­ру. Але вийшло інакше: дове­лося терміново покинути рідну домівку, що в руках російських загарбників.

Проте молоді люди не поли­шили своєї справи. Переїхав­ши на Київщину, шукають ді­лянку (приблизно 3−10 соток), де можна б висадити люфу.

До того ж рекомендують іншим робити таке й охоче ді­ляться секретами агротехніки. Зокрема, навесні слід підживи­ти ґрунт органічними добрива­ми, встановити опори та натяг­нути сітки. Висівають насіння у травні, коли нічна температура повітря становитиме не нижче +12°С.

Згадана новинка примхли­ва, любить тепло та вологу, по­требує крапельного зрошення. На початку вегетації давайте води більше. Але з часом інтен­сивність поливів знижують, а наприкінці літа взагалі припи­няють «напування».

Протягом червня-липня рослинки міцнішають. Кожну необхідно підв'язати до опори. У серпні - пора збирати плоди, що набувають пористої струк­тури й після очищення готові до використання.

Жданови закликають людей вирощувати люфу на власних обійстях. І готові поділитися частиною репродуктивного ма­теріалу, який удалося вивезти з окупації. Навіть більше, по­дружжя підготувало електро­нний посібник «Люфа-новий екотренд, або Як заробити на 1 сотці землі». Це — своєрідна покрокова інструкція, де авто­ри описали власний досвід до­гляду за згаданою культурою (від сівби до створення губки).

Частину виручених коштів вимушені переселенці скеро­вують на підтримку військових підрозділів, котрі зараз визво­ляють Херсонщину. Тож вірять, що невдовзі вирощуватимуть новинку на своїй ділянці.

Схожі новини