Передплата 2024 «Добрий господар»

«Весна буде щороку квітуча, бо ми переможемо!»

У Львівському Палаці мистецтв відкрили виставку «Весняний салон-2023»

Володимир Слєпченко. "Побратими 3-ї роти" з циклу "Обличчя війни". Фото автора
Володимир Слєпченко. "Побратими 3-ї роти" з циклу "Обличчя війни". Фото автора

У Львівському Палаці мистецтв відкрили виставку «Весняний салон — 2023», у якій взяли участь вже знані митці і, звісно, початківці (при Спілці художників є творчий актив, члени якого можуть брати участь у такого роду заходах). Загалом львів'яни і гості міста мають можливість насолодитися мистецтвом, адже у двох залах Палацу представлено понад 100 картин.

Цьогорічний «Весняний салон» приурочено героїчній обороні Бахмута — найстарішого та найпатріотичнішого міста Донеччини. Відкрив «Весняний салон» голова Львівської організації художників України Ігор Гавришкевич хвилиною мовчання — за Героями, які стали ангелами, захищаючи Україну.

— Чому росіяни б’ють по Бахмуту, але не можуть його взяти? — сказав Ігор Гавришкевич. — Бо це героїчне місто, його заснувало козацтво, місто, звідки пішла наша гайдамаччина і патріотизм по всіх усюдах. У боях за Бахмут беруть участь наші земляки — львів'яни, які зараз, поки ми відкриваємо виставку, стоять в окопах. Захищають Україну від агресора. Саме тому митці вирішили цьогорічний «Весняний салон» присвятити обороні Бахмута.

Тамара Волошенко. "Вкрадене дитинство".
Тамара Волошенко. "Вкрадене дитинство".

Ігор Гавришкевич вручив подяки тим, хто найбільше доклався до організації виставки. Серед нагороджених — відомий художник Орест Скоп. За словами пана Гавришкевича, «жодна картина, жодна робота тут не висить абияк — до кожної Орест Скоп приглядався, де її краще буде видно, де вона має висіти, а якщо це скульптура, то де саме її місце».

На жаль, у виставках, які організовують у Палаці мистецтв, участь беруть одні й ті ж самі митці. Це Михайло Демцю, Володимир Слєпченко, Орест Скоп, Петро Сипняк, Орест Сколоздра, Орест Білоус, Ігор Колісник, Богдан Білінчук… За словами одного художника, «дехто із художників вважає, що брати участь у «колгоспі» — не його рівень. Бо лише персональна виставка — ото сила!

Ігор Гавришкевич вручає нагороди учасникам "Весняного салону".
Ігор Гавришкевич вручає нагороди учасникам "Весняного салону".

Біля скульптури «Залицяння» зібралося чимало люду. Це робота лікаря Богдана Білінчука, який своє хобі скульптора, а згодом вже й художника, перевів у сенс життя. Кілька років тому посів ІІІ місце у щорічній виставці «Осінній салон «Високий Замок» і отримав приз від редакції газети «Високий Замок».

— Участь у цьогорічному «Весняному салоні» — це вже моя 101 виставка, — розповів журналістці ВЗ" пан Білінчук. — У перші роки я виставляв лише свої скульптури, а з 2004 року почав малювати. Цього разу виставив скульптуру «Залицяння» і картину «Народжений в Україні», на якій — жінка, яка народила дитину, і ця дитинка відразу у бронежилеті.

Богдан Білінчук. "Залицяння".
Богдан Білінчук. "Залицяння".

— Традиційно, щороку у Палаці мистецтв проводять дві виставки — «Осінній салон «Високий Замок» і «Весняний салон», — долучився до розмови художник Петро Сипняк. — У «Весняному салоні» лише члени Спілки художників можуть дати по дві роботи. Я подав два полотна. Не має значення, коли ці роботи були зроблені. І тут нема переможця. А в «Осінньому» йде конкурсний відбір і туди можна подати лише роботи, що були зроблені за останній рік.

Ще здалека побачила «співця весняного пейзажу» Ореста Сколоздру. Стояв митець біля трьох своїх робіт. «Моя робота „Квітуча весна“ говорить сама за себе, — сказав пан Сколоздра. — Вірю і переконаний, що Україна розквітне. І весна у нас буде щороку квітуча, бо ми переможемо. Та й навіть моя картина „Осінь“ — лірика у світлих тонах. Вона не сумна. Але ось тут ще маю зиму, картина називається „Домашні красуні“, на якій вічно зелені ялини. А на одній з них — сорока — це вона має принести гарну новину на моє подвір'я».

Володимир Литвин. "Війна змінює все".
Володимир Литвин. "Війна змінює все".

Схожі новини