Передплата 2024 ВЗ

Огірки вирощує з розсади

Раніше Інна Антонюк разом із чоловіком Ярославом жили у Тернополі. Але згодом переїхали до села Кобзарівки, що неподалік обласного центру. І тут активно взялися за працю

Інна Антонюк старанно доглядає свої рослини. Фото з архіву Інни Антонюк.
Інна Антонюк старанно доглядає свої рослини. Фото з архіву Інни Антонюк.

Подружжя обробляє чима­ленький город, доглядає сад. Водночас вирощує ку­рей, качок, індиків, кролів, нутрій, чорних в'єтнамських свинок. Влас­ним досвідом жінка охоче ділить­ся на своєму Ютуб-каналі «Моє подвір'я».

Ще в лютому господиня висіяла насіння помідорів, а згодом — і со­лодкого та гіркого перцю, бакла­жанів тощо. А ось з огірками не по­спішає, адже вони розвиваються значно швидше. Сходи з’являються через 5−7 днів (залежно від тем­ператури). Коли мине 10−14 діб, сформуються перші листочки.

Неабияку роль відіграє рівень вологості, підживлення, освітлен­ня. За нестачі сонячних променів паростки витягуються. Якщо вми­кати люмінесцентні лампи, рослини будуть нижчими та розлогішими.

Вегетують паростки доволі швидко (порівняно з іншими куль­турами). Кущики формуються міц­ними і великими, займаючи багато місця. Вік готової розсади — 25−30 днів.

Попередніх сезонів Інна Ада­мівна висаджувала ці огірочки на грядку першої декади травня. Аби вберегти від холоду, накривала пластиковими пляшками. Зре­штою, виручало за таких обставин і підживлення (додаючи пагінцям стійкості).

Тепер же ентузіастка пересе­ляє розсаду другої-третьої декади травня. Аби мати ранній урожай, рекомендує робити це у парник (під агроволокно).

— Тож якщо взяти за точку відліку зазначені терміни і повернутися на місяць назад, то висівати насіння огірків варто не раніше середини квітня, — наголошує дачниця.

Коли розсада розростеться, пані Інна обережно перевалює її у про­сторіші ємкості та розміщує на те­плому сонячному підвіконні. Періо­дично слід відчиняти кватирку, щоб залітали бджоли й інші комашки — для запилювання. Зрештою, зруч­но використовувати ранньостиглі гібриди — самозапильні.

Спочатку розсада перебуває в кімнаті, потім — на веранді, а від­так — у звичайній неопалюваній теплиці, що накрита поліетилено­вою плівкою. Сонячної погоди тут тепло. Ввечері, як похолоднішає, дбайлива жінка знову переносить горщечки на веранду.

Інна Адамівна радить висівати огірки у кілька термінів. На початку квітня — ранні сорти гібридів (для швидкої віддачі), а в середині - ре­шту насіння.

До речі, багато людей дають зернята відразу на город. Краще братися за справу у травні. Од­нак стежте за погодними умовами, адже це теплолюбна культура, яка дуже боїться холодів. Земля по­винна бути теплою, прогрітою, бо інакше насіння почне загнивати. Найкраще накрити грядку агрово­локном, поліетиленовою плівкою.

На завершення городниця ра­дить поєднувати різні методи висі­вання, робити це за наперед скла­деним графіком. Доцільно навіть насіння одного сорту поділити на кілька частин. Трохи висівайте на розсаду, а решту (дещо пізніше) — відразу у відкритий ґрунт.

Схожі новини