Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Коли немає змоги приготувати їжу, захисники виживали завдяки засушеним овочевим наборам»

Журналістка «ВЗ» відвідала у Кропивницькому громадську організацію «Добромир», яка з березня 2022 року фасує для військових овочеві набори — для приготування перших страв

Інна Олійник та Наталія Бур‘яненко. Фото авторки
Інна Олійник та Наталія Бур‘яненко. Фото авторки

У Кропивницькому працює унікальний гуманітарний хаб, де волонтери фасують та відправляють на передову засушені набори овочів для перших страв. На тиждень в середньому відправляють по дві тисячі пакунків овочів для супу, борщу та іншої смакоти, яку можна приготувати в умовах «лінії вогню». Овочеві набори відправляють також українцям, які місяцями жили в окупації чи під руйнівними обстрілами армії рф. Після звільнення територій там не завжди є змога приготувати їжу.

Над засушеним овочевим меню працює команда громадської організації «Добромир», одна із співзасновниць якої - вимушена переселенка із містечка Антрацит Луганської області.

У Львові теж працює виробництво, де сушать для фронту овочі для приготування перших страв. І серед активістів такої ініціативи — вимушені переселенці, які після повномасштабного вторгнення рф знайшли прихисток у місті Лева.

Пакет овочів від львівських виробників розрахований на шість літрів супу чи борщу. Колеги з Кропивницького із «Добромира» виготовляють різні фасування, щоб з одного пакетика у середньому приготувати чотири літри гарячої страви. У «Добромира» є ще пакет овочевого набору для обіду розвідника — на два літри супу.

Журналістка «ВЗ» завітала до громадської організації «Добромир», аби поспілкуватися про процес приготування сушених овочевих наборів.

… Мене зустрічають співзасновниці громадської організації - Інна Олійник та Наталія Бур‘яненко. Пані Інна чимало років волонтерить, Наталія — масажистка (жінка переселилася з родиною до Кропивницького ще у 2014 році, коли частину її рідної Луганщини окупували рашисти). Також серед співзасновниць організації, яка виготовляє воїнам набори сушених овочів — Олена Коряк, яка мешкає у Кропивницькому.

Інна Олійник та Наталія Бур‘яненко показують ємності, з яких волонтери фасують засушені овочеві набори.
Інна Олійник та Наталія Бур‘яненко показують ємності, з яких волонтери фасують засушені овочеві набори.

Супова вівсянка у стилі «Байрактар»

Набори пакують у просторому приміщенні, яке громадській організації безкоштовно віддали працівники IT. Пані Інна та Наталія показують меню: тут є набори для приготування супу «Козацького», супу харчо, супу з гороху по-кропивницькому, борщу домашнього, супу з гречки, вівсяного супу «Байрактар», супу з пшона «Польовий куліш»… На кожній упаковці надруковані патріотичні вірші та життєствержуючі гасла для воїнів.

Солдати смакують також зеленим борщем із щавлю. Щавель, петрушку, кріп та іншу городню зелень сушать, перемелюють і додають до наборів супів та борщу. Деякі набори для перших страв присмачують сушеним часником.

Відправляють на фронт і засушені шматочки фруктів (переважно яблук), які можна їсти, як чипси. З них також можна приготувати узвар.

Відправляють на передову і пряники, декоровані написом «Доброго вечора, ми з України», чи солодким фото у стилі «Рускій воєнний корабль іди на…».

Такі пряники з патріотичними гаслами відправляють воїнам на передову
Такі пряники з патріотичними гаслами відправляють воїнам на передову

«Є потреба у солі, навесні бракуватиме капусти»

Масштабне виробництво з фасування сушених овочів відкрили 3 березня 2022 року. Хоча цією справою активісти «Добромира» займаються з 2014 року, коли на сході почалася війна.

«Овочі збираємо від небайдужих людей, які приносять нам, коли даємо клич на своїй сторінці у Фейсбуці, — каже Інна Олійник. — Зараз є потреба у солі. Навесні був дефіцит капусти. На тиждень ми купували по 400 кілограмів капусти…

Ситуація із збором овочів залежить від сезону. Навесні вони дорожчають, є брак сировини — майже усіх овочів, крім картоплі".

Запитую, яким чином сушать овочі. Пані Наталія каже, що цим займаються соціально активні господині зі всієї Кіровоградської області. Овочі дрібно ріжуть та сушать у домашніх умовах в спеціальних сушарках. Потім сушені овочі приносять у хаб, де волонтери їх фасують.

«У кожному районі Кропивницького є координатор, який відповідає за постачання овочів, — наголошує пані Інна. — Я відповідаю за збір у селищі Новому (за 15 кілометрів від Кропивницького). У березні-квітні 2022 року мій коридор вдома був закладений овочами. Жартувала, що до свого дня народження прошу в презент овочі. Вдома їх сушу і привожу в цех для формування наборів».

Пані Наталія додала, що крім донатів (свіжих овочів), організація також отримує кошти від грантових установ. Зокрема, пів року купували овочі, сушарки та компенсували транспортні витрати коштом програми ПРООН.

Упаковка «сухого борщу» — 100 гривень

Активісти «Добромира» продавали набори на міському ярмарку у Кропивницькому: супи та борщі - по 100 гривень за упаковку. Усі виручені гроші жертвують на фронт, або закуповують овочі, коли в цеху є брак.

Кожен волонтер працює у фартухах, рукавичках.
Кожен волонтер працює у фартухах, рукавичках.

«На ярмарку привчаємо людей до того, що такі овочеві набори знадобляться не лише для воїнів на фронті, а й для будь-кого: студентів, рибалок, пенсіонерів, — розповідає пані Наталія. — Це дуже зручно».

Поцікавилася, чи смакує військовим суп та борщ приготовлений із сушених овочів. Наталія та Інна в один голос кажуть, що волонтери, які возять овочеві набори військовим на першу лінію збирають відгуки. «Хлопці нарікають, що сухі пайки набридли, їм подобається їсти свіжі гарячі супи, — каже Наталія. — Кухарі кажуть, що в супи чи борщі не завжди дають «тушонку», бо страви з наших овочів настільки смачні.

Були випадки, коли на фронті не було змоги приготувати їжу, захисники виживали завдяки засушеним овочевим наборам. Просто їли сухі овочі з кулька".

Схожі новини