Передплата 2024 «Добра кухня»

Зимовому теплу вовки й ведмеді не раді…

Комусь це може видатися дивним, але незвично тепла, як для цієї пори року, погода створює дискомфорт окремим видам звірини. Вона воліла б, аби зима була справжньою, як колись, коли ще не йшлося про глобальне потепління…

За аномально теплої погоди добути корм вовкам не так просто
За аномально теплої погоди добути корм вовкам не так просто

Сезонні проблеми має і дичи­на, яка побутує на території На­ціонального природного парку «Сколівські Бескиди». Про це кореспондентові «Високого Замку» розповів його директор Василь Приндак:

— Скажімо, не всі наші ведмеді заля­гли у сплячку. Якби вони спали у барлозі, перебували б у стані спокою, то для під­тримки своєї життєдіяльності у цей пе­ріод використовували б менше калорій, обмін речовин в їхньому організмі відбу­вався би повільніше. А коли вони під дією тепла рухаються, цей обмін відбуваєть­ся швидше, ведмеді виснажуються. Їх­ніх жирових запасів може забракнути до весни…

Утім, клишоногим, які є тваринами травоїдними, у цю пору трохи легше, ніж, скажімо, вовкам. Ведмеді живлять­ся зеленим листям ожини, інших рослин. А от сіроманцям (а їх кількість у Карпа­тах зросла — і це показали знімки у фо­топастках), більш складно добути корм. Раніше, коли гори вкривав глибокий сніг, полювати було простіше: у високих за­метах олені, козулі не такі прудкі. А коли снігу немає або його покрив мінімаль­ний, копитним легше відірватися від вов­чої погоні. Тож поживитися чимось «сані­тарам лісу» зараз практично неможливо. Ходять голодними зграями у надії на ви­падковий трофей. Як правило, спуска­ються до гірських сіл і під покровом ночі забирають хазяйських собак…

А от карпатським зубрам за плюсо­вої температури живеться добре. На верхів'ях скубають траву, живляться ко­рою молодих дерев. Якби випав великий сніг, зійдуть стадами у низини — до під­годівельних майданчиків, де працівники «Сколівських Бескидів» приготували для них сухі і соковиті корми.

Почувши про активність вовків, ми за­питали у пана Василя, чи не будуть єге­рі зменшувати їх кількість, тобто відстрі­лювати.

— Природа сама все врегулює, — каже директор парку. — Так воно було роками, так буде і надалі. Якщо людина не втру­чається, все вирівнюється. Сильніші тва­рини виживають, слабші - відходять. Відбувається природний відбір. Думаю, багато вовків цієї теплої зими не пережи­вуть. Кілька днів тому ми традиційно по­чали обліковувати звіра, тож будемо точ­но знати, скільки якої дичини є у наших лісах.

До слова, рахують тварин не тільки по слідах, а й з допомогою приладів (згаду­ваних фотопасток і вперше — смартфо­нів). У смартфони закачано спеціальні програми, які підказують маршрути по­шуку тварин, за відбитками лап автома­тично визначають їх кількість на тій чи ін­шій території.

Схожі новини