Передплата 2024 «Добра кухня»

Відроджує різьбярство та бондарське ремесло

Різьблені тарілки й вази, формові підсвічники, відерця, акуратні кухлі, симпатичні черпаки, сільнички, цукернички — все це виготовляє житель міста Вижниці Володимир Ворончак

Володимир Ворончак уже не одне десятиліття займається обробкою деревини. Фото Буковинського центру культури та мистецтва
Володимир Ворончак уже не одне десятиліття займається обробкою деревини. Фото Буковинського центру культури та мистецтва

Народився він у місті Хоростко­ві Гусятинського району Терно­пільської області. Любов до ро­боти з деревом успадкував від батька, який був хорошим столяром. Саме тато розкрив синові секрети цієї справи.

Згодом Володимир Іванович заціка­вився різьбярством. Вирішив вступити до Косівського художнього училища, що на Прикарпатті. Однак приїхав за­пізно.

Тож йому порадили податися до Ви­жниці, де функціонував заклад анало­гічного профілю. Там навчався, знай­шов своє кохання і залишився жити.

Після закінчення Вижницького учи­лища (1975 року) працював у ньому ви­кладачем й одночасно здобував вищу освіту на художньо-графічному факуль­теті Одеського державного інституту ім. К. Ушинського.

Окрім випалювання по деревині, пан Володимир почав відроджувати приза­буте українське ремесло — бондарство. Власне таким посудом в основному користувалися горяни. Переймав ази професії у видатного майстра Івана Грималюка. Взимку щодня навідувався до нього додому в гірське село Річка су­сіднього Косівського району.

Герой нашої розповіді зауважує, що бондарство — досить трудомістке ре­месло, але цікаве. Щоправда, воно останнім часом занепадає. Це неабияк тривожить.

Талановитий чоловік об'єднав де­кілька способів обробки дерева, виго­товляючи різноманітні предмети гос­подарського призначення. Зокрема, це сільнички, кварти, відерця, бочечки, вази, котрі оздоблені різьбою та випа­леними мережаними візерунками.

Також в активі умільця — чимало декоративних тематичних і традицій­них тарелів, свічників, скриньок. Крім того, він оформляє книги та є автором великої кількості статей про народне мистецтво.

Володимир Ворончак — один із не­багатьох, хто займається бондарством і художнім випалюванням. Він є частим гостем різноманітних фестивалів, май­стер-класів, виставок в Україні та за кордоном. Вдома має чимало власних виробів, тож охоче ділиться порадами стосовно їх використання.

«Так, для молочних про­дуктів краще брати посуд зі смереки, бо згадана деревина містить смоляні елементи, що стають перепоною шкідникам, — пояснює буковинець. — А ось мед ліпше тримати у липових бочках, тоді він не вбиратиме сторонніх запахів. Вино ж нали­вайте у діжки з дуба».

Такий екологічний посуд віками використовували горяни.
Такий екологічний посуд віками використовували горяни.

Аби посуд не зсихався, ним варто користуватися постійно. Найміцніші вироби — з дикої груші, хоча такий матеріал над­звичайно важко обробляти.

Велику колекцію робіт Во­рончака можна побачити у власній майстерні-музеї. В його авторській манері орга­нічно поєдналися самобутні на­родні знаки-символи з модер­новими мотивами. Домінуючі орнаментальні структури у ма­лих бондарних виробах: геоме­тричні, космогонічні, рослинні, християнські та орнітоморфні.

За творчі здобутки пана Во­лодимира 2005 року удостоїли звання Заслуженого майстра народної творчості України. Він є головою Буковинського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Ще ж має чимало ін­ших нагород, звань і титулів.

Схожі новини