Передплата 2024 ВЗ

Тепла зима провокує птахів на весноспіви

Теплінь не за календарем спровокувала пер­натих на весняні акорди

Чорні дрозди помилково виводять весняні акорди
Чорні дрозди помилково виводять весняні акорди

У перший день нового року небесна канцелярія здивувала аномально високою температурою — стовпчик термометра піднімався до +14. На такі дива зреагувало ошелешене птаство: у розімлілому від тепла лісі я чув квітневі концерти чорного дрозда. З такими переливами, голосовими «колінцями», протяжним свистом ці птахи зазвичай співають, коли все довкола потопає у квітучій зелені.

Теплінь не за календарем спровокувала пер­натих на весняні акорди. Цю думку у розмові з кореспондентом «Високого Замку» підтвердив один з найвідоміших українських орнітологів, доктор біологічних наук Андрій Бокотей.

— Птахи, звичайно, обманюються, думаючи, що вже йде весна.. Потепління є одним із тих чин­ників, які стимулюють їхню голосову активність, більш весняну поведінку. Це не велика дивина, таке буває. А коли знову прийдуть холоди, вони перестануть співати свої веселі пісні.

Чи, бува, за нинішнього тепла птахи помилко­во не візьмуться за гніздування? Ні, переконаний науковець. За його словами, крім потепління, пта­хи беруть до уваги ще й тривалість світлового дня. А вона зараз одна з найкоротших. Тому про обла­штування осель думати їм зарано.

— Птахи у ці дні справді співають по-весняному, — підтверджує орнітолог. — У мене під вікном від­повідно посвистує синиця. Підвищення темпе­ратури дає пернатим чимало плюсів: їм набагато легше, ніж у студінь та сніговицю, переночувати і знайти корм.

Січневі «весняні вікна» через кілька днів за­вершаться. На Різдво за Юліанським календа­рем (7 січня) повернеться погода, близька до звичної у цей період. Тому користаймося наго­дою і слухаймо нетрадиційні для січня бадьорі звуки птаства.

Схожі новини