Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ткацький дивокрай Людмили Минтус

Людмила Минтус — майстриня виробничого навчання Кролевецького ВТУ, членкиня Національної спілки народних майстрів України, неодноразова губернаторська стипендіатка — добре відома не лише у творчих колах

Людмила Минтус. Фото з відкритих джерел
Людмила Минтус. Фото з відкритих джерел

Понад чотири де­сятиліття вона при­святила ткацтву. А почалась дорога Людмили Миколаївни в дивокрай не­вмирущої краси після того, як стала ученицею профте­хучилища. Туди дівчина з Чернігівщини, здавалось би, потрапила випадково, адже не добрала бала для вступу до вишу…

Людмила закінчила на­вчальний заклад із відзнакою і пішла працювати на відому тоді місцеву фабрику худож­нього ткацтва. Без відриву від виробництва закінчила Херсонський індустріальний інститут, після чого її запро­сили навчати ткацтва в рідній «альма-матері». Тут за понад три десятиліття сповна роз­крився талант майстрині, чу­дової педагогині і мисткині.

Десятки сотень майбут­ніх фахівців ручного ткацтва «пройшли» через серце і душу талановитої жінки. Вона не лише навчала бездоганно ткати, а й передавати, бачи­ти та створювати красу. Були настільки здібні вихованці, що самі творили авторські роботи. Недарма чимало з них уже кілька літ поспіль є президентськими стипендіа­тами.

З особливою теплотою згадує викладачка Світлану Найденко, сестер Мілова­них, Дарину Боровик, Дми­тра Пустовіта. І наразі радіє, бачачи особливий хист та покликання до ткацтва цьо­горічної учениці Лариси Со­роки.

Кролевецькі візерунки в усі часи були модними, по­пулярними, затребуваними. Вони не раз прикрашали найбільшу сцену держави — Палац України в Києві, збе­рігаються в музеях, храмах, приватних колекціях. Тішать око серветки, рушники, ска­тертини, божники, панно, до­ріжки, сорочки й сукні, всілякі аксесуари з неповторним орнаментом.

У творчому активі мисткині також є полотна, присвячені Україні, Т. Г. Шевченку, Сум­щині та Кролевеччині. А ще — добірка ексклюзивних пор­третних панно, замовлених для відомих особистостей.

Її неперевершене пан­но ось уже десятиліття є справжньою окрасою штаб-квартири ООН. А скільки ше­деврів за морями-океанами! Часом колеги жартують: за сорок п’ять літ творчого жит­тя вона видала стільки рукот­ворів, що можна б уквітчати всю Україну.

Торік іменита умілиця пре­зентувала автентичні руш­ники в Міжнародному куль­турно-соціальному проекті «Таємниці України для тебе».

Зараз пані Людмила пра­цює над новою авторською роботою, присвяченою нашій Перемозі. Білі й червоні ко­льори передають велич, силу і славу української землі.

Світлана Малиношевська