Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Шопки, вертепи, колядки та святкові смаколики…

Журналістка «ВЗ» відвідала святковий Ярмарок Різдвяних традицій у подвір'ї Палаці Потоцьких

Фото автора
Фото автора

У неділю, 18 грудня, напередодні свята Миколая, у дворику Палацу Потоцьких та Палацу мистецтв відбувся Ярмарок Різдвяних традицій, який організували департаменти агропромислового розвитку, туризму та курортів, управління культури Львівської ОВА.

Подібний ярмарок відбувся минулого місяця. Львів'яни та вимушені переселенці були настільки вражені атмосферою ярмарку, що просили організувати захід «на біс» — з культурною програмою у галицькому стилі.

«Фішка» ярмарку — виставка шопок, Дідухів та Різдвяних зірок.

На сцені лунали колядки, які прославляють народження Христа та є своєрідним віншуванням на новий 2023 рік. Ярмарок відвідало чимало вимушених переселенців, туристів, мешканців Львова та області.

Форель у банці та на грилі

Цього разу на ярмарку зібралося близько 40 крафтових виробників. Усі виробники сповідують принцип здорового способу життя та мають сертифікати органічної продукції.

«Це продукти від унікальних торгових марок, які львів'яни не знайдуть в супермаркетах: сири, мед, м’ясо, наливки, — сказала для „ВЗ“ директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман. — Попри усі труднощі, які долаємо протягом року, маємо цінувати і шанувати українські традиції, берегти нашу культуру, виборювати перемогу — кожен на своєму фронті».

Підходжу до ятки з рибною продукцією. Це компанія «Озерний край» презентує смачні страви зі своїх ставків — солений товстолоб, фарширована риба, риба на грилі, «риба на фритюрі». Півлітрова банка засоленої риби — 200 гривень, форель у банці - 300.

Зауважила, попит на консервовану рибу чималий. Також активно купують фаршировану рибу (600 гривень за кілограм).

«Сьогодні у нас на ярмарку фудкорт, також можна купити готові страви, щоб посмакувати на Свято Миколая, — каже для „ВЗ“ керівник „Озерного краю“ Олег Габуда. — Це натуральна риба з наших озер».

Скільки літрів борщу можна приготувати з пакетика сушених овочів?

Підприємець пан Ігор презентує екологічну продукцію фермерського господарства «Полуничні пагорби» із Самбірського району — пастилу з різних фруктів, сушені ягоди до чаю, фруктові чипси… Ці сушені фрукти виручають при блекауті, каже чоловік. Заливаєш кип‘яченою водою і за хвилину маєш для сім'ї поживний вітамінний чай, як у ресторані. Коштує пакетик засушених фруктів 60−75 гривень (чорниця, вишня, малина, ожина, вишня). Також «Полуничні пагорби» виготовляють для хлопців на фронт сушені набори овочів — для борщу. На ярмарку за пакетик «борщу» просять 100 гривень. «Як думаєте, скільки літрів борщу можна приготувати з цього пакетика?», — запитує мене пан Ігор. Припустила, що 10 літрів.

«Тільки без фанатизму, — жартома відповів мені чоловік. — Гарантовано з цього одного пакету (300 грамів) можна приготувати шість літрів смачної гарячої страви для ЗСУ. Ми займаємося виготовленням сушених овочів з 24 лютого. Не продаємо його ніде. Лише, якщо хтось дуже захоче продегустувати вдома».

Набір пастили (Миколайчик під подушку) — 130 гривень. Львів‘яни залюбки купують фруктову пастилу з різних смаків: від полуниці до абрикосів.

Поруч — ятка від пекарні «Живий хліб», де увагу привернув хліб у патріотичному стилі - із красивим тризубом.

Коштує такий буханець 200 гривень. Це суміш житнього та пшеничного борошна, у стилі фітнес. Всередині - аромати прованських трав, базилік, а також шматочки в’ялених томатів.

«Сьогодні на ярмарку продаємо переважно здобу на Різдвяну тематику, — розповіла для „ВЗ“ продавчиня Діана. — Штолени — по 250 гривень, медівники та кекси з морквою та сухофруктами — 150−180 гривень. Пампухи — 60 гривень за штуку (з різними начинками — ваніль плюс вишня, макова начинка). Багети та весь хліб — по 70 гривень за штуку. Настоянки з хріну — 200 гривень за пляшку. Пригощаємо покупців нашим фірмовим глінтвейном-компоте — 80 гривень за склянку».

Фермерське господарство «Гураль» з Підрясного продає на ярмарку козячі сири на будь-який смак. Настояний сир з козячого молока — 600 гривень за кілограм, сирні кульки — 60 гривень (з прованськими травами, з перцем Чилі та куркумою).

Порція сиру на грилі - 60 гривень. Для запікання, каже продавчиня пані Оксана, годиться лише молодий козячий сир. У попиту — сирні подарункові набори в красивій коробці (280−450 гривень). Продавчиня мені показала сертифікат на продукцію. Пані Оксана каже, що на свята варто налягати на козячий сир, особливо людям, які на дієті.

Фермерське господарство «Пан вареник» не торгувало на ярмарку пирогами. Цього разу продавали товари до Різдва — варення та соуси з жимолості (до м‘яса). Усе по 150 гривень за невеличку баночку. Продавчиня пані Софія розповіла, що у соусі до м‘яса багато пряних спецій: гострий перець, сушена м’ята. Варення годиться до сиру та млинців.

«Наша продукція екологічно чиста, вирощується за допомогою сонця і води, — каже жінка. — Ягоди вирощуємо у Стрийському районі».

«Кедрову олію зняли з виробництва»

Йду до ятки з олією. До свят цей продукт буде актуальним, оскільки на Святий вечір нею заправляють усі пісні страви. Органічною олією на ярмарку торгує подружжя родом із Запоріжжя (підприємство «Диво олія»). Максим та Олена релокувалися у серпні, зупинилися працювати у Львові, перевезли сюди виробництво. Подружжя часто бере участь у різноманітних екоярмарках. «У нас — 13 видів олії, — розповідає „ВЗ“ пан Максим. — У Запоріжжі мали ще кедрову олію, а зараз ні, бо кедр вирощують у рф. Тому зняли кедрову олію з виробництва. Зараз найпопулярнішою є лляна, гарбузова та олія із волоського горіха».

За пляшку 100 мл лляної олії - 90 грн, 250 мл — 180 грн. За гарбузову олію просять 150−300 гривень.

«Гарбузова олія трохи дорожча, бо кілограм насіння гарбуза коштує в середньому 120−180 гривень. Кунжутна олія коштує 120−240 грн (з білого та чорного кунжуту).

«Олію виготовляємо під спеціальним гідравлічним пресом та в дерев’яних діжках», — наголосив пан Максим. — Через виключення світла працюємо по чотири-шість годин в день".

Схожі новини