Передплата 2024 ВЗ

Із сиру створюють навіть коників

Сестри-близнючки Марія Лучак і Ганна Мельничук із мальовничого гірського села Шепота Косівського району знані далеко за межами гуцульського краю. Адже виготовляють різноманітні сири з овечого, коров’ячого й козячого молока та навіть — сирні коники

В асортименті Марії Лучак і Ганни Мельничук багато видів карпатського сиру. Фото департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВ
В асортименті Марії Лучак і Ганни Мельничук багато видів карпатського сиру. Фото департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВ

Недавно власну продукцію вони представили на яр­марку у Львівському палаці мистецтв, який організува­ли департамент агропромислового розвитку Львівської ОВА, ГС «Смак Українських Карпат» та ГС «Дороги смаку При­карпаття». Тут були бринза (витримана, копчена і некопчена, солена), будз, моцарела, інші тверді та м’які сири з численними добавками — базиліком, зеленню, томатами, оливками.

Секрети ремесла жінки перейняли від своїх предків. Зокре­ма, їхній дідусь утримував багато овець.

Онучки продовжили родинну справу — окрім овець, доглядають корів, кіз, а з отриманого мо­лока виготовляють різноманітну смакоту за старо­давніми рецептами. Вона користується неабияким попитом у споживачів.

Ґаздині не зупиняються на досягнутому, а по­стійно вдосконалюють майстерність, розширюють асортимент. Ганна Мельничук зауважує: «При­готувати добрий сир — справа нелегка. До речі, у кожній ґражді він має неповторний смак, своєрідну родзинку».

До створення таких «лагоминів» господині до­лучають і своїх дітей. Тож переконані, що це давнє гуцульське ремесло — в надійних руках, воно не за­непаде, а постійно розвиватиметься.

Схожі новини