Із сиру створюють навіть коників
Сестри-близнючки Марія Лучак і Ганна Мельничук із мальовничого гірського села Шепота Косівського району знані далеко за межами гуцульського краю. Адже виготовляють різноманітні сири з овечого, коров’ячого й козячого молока та навіть — сирні коники
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/478583/syr.jpg)
Недавно власну продукцію вони представили на ярмарку у Львівському палаці мистецтв, який організували департамент агропромислового розвитку Львівської ОВА, ГС «Смак Українських Карпат» та ГС «Дороги смаку Прикарпаття». Тут були бринза (витримана, копчена і некопчена, солена), будз, моцарела, інші тверді та м’які сири з численними добавками — базиліком, зеленню, томатами, оливками.
Секрети ремесла жінки перейняли від своїх предків. Зокрема, їхній дідусь утримував багато овець.
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/12/%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%BD%D1%96%20%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8.jpg)
Онучки продовжили родинну справу — окрім овець, доглядають корів, кіз, а з отриманого молока виготовляють різноманітну смакоту за стародавніми рецептами. Вона користується неабияким попитом у споживачів.
Ґаздині не зупиняються на досягнутому, а постійно вдосконалюють майстерність, розширюють асортимент. Ганна Мельничук зауважує: «Приготувати добрий сир — справа нелегка. До речі, у кожній ґражді він має неповторний смак, своєрідну родзинку».
До створення таких «лагоминів» господині долучають і своїх дітей. Тож переконані, що це давнє гуцульське ремесло — в надійних руках, воно не занепаде, а постійно розвиватиметься.