Передплата 2024 «Добра кухня»

Монастирський сир виготовляють із молитвою

Здавна у монастирях утримували власне господарство, забезпечуючи себе харчами. Так триває й досі. Ченці, окрім молитви, багато часу проводять за роботою. Зокрема, у Крехівському монастирі Святого Миколая Отців василіян вони виготовляють екологічно чисті продукти. При цьому використовують лише натуральні складники

Брат Ілля варить сир за давніми рецептами, які використовувала його мама. Фото надане Крехівським монастирем.
Брат Ілля варить сир за давніми рецептами, які використовувала його мама. Фото надане Крехівським монастирем.

Сироварінням та ви­готовленням масла уже шостий рік поспіль тут за­ймається брат Ілля (від початку свого перебування). Його сир — дуже смачний, як домашній. І не випадково, адже за основу чернець узяв рецепти прадідів. Ще в дитинстві він зацікавлено спостерігав за мамою, котра на Дрогобиччині варила сир та збивала масло. Інколи допома­гав неньці. Але вперше само­стійно зварив сир уже в монас­тирі.

Каже, що коли прийшов у святу обитель, то там трима­ли корів. Молока було багато, а з його переробкою виникали труднощі. Згадавши дитячий досвід, новик вирішив узяти­ся за сироваріння. Отриманий продукт братам сподобався. Відтоді не полишає цього за­няття, а навпаки — розширює об'єми.

«Ми прокидаємося о шостій ранку. Одразу після сніданку йду на кухню і беруся до звич­ної роботи. Заготовлене мо­локо переливаю у відра для закисання. Влітку воно квас­ніє за добу, а взимку — удвічі довше. Уже тоді є відповідна сировина», — розповідає чер-нець.

Варить сир у 40-літрових ба­няках. Із одної такої ємкості ви­ходить 7−8 кг білої смакоти.

Аби отримувати високі надої, монахи турботливо доглядають своїх корів, створили їм ком­фортні умови. Ті ж своєю чер­гою дають багато смачного та якісного молока.

Частину його забирають дві сироварні з сусідніх районів. Решту споживають ченці, семі­наристи. А ще чимало залиша­ється брату Іллі для переробки.

Насамперед він наголошує, що секрет доброго сиру — тер­піння. Варити слід на слабкому вогні (внаслідок перегрівання грудочки стануть твердими). Наприкінці чернець відціджує сироватку і замотує сир у спеці­альні торбинки.

Масло брат Ілля збиває та­кож за маминою технологі­єю. Щоправда, вона робила це в дерев’яній маслобійці, а син — в електричній. То значно швидше й продуктивніше. Але процеси ті ж самі - збивання, полоскання, відціджування… Щоб отримати 1 кг масла, зна­добиться 2, а то й більше літрів сметани (залежно, рідка вона чи густа).

Всі роботи на кухні монах завжди завершує до 17.00. Бо через годину поспішає на ве­чірню молитву. Окрім усього ін­шого, просить, аби Господь дав здоров’я, сили та наснаги до подальшої праці.

Схожі новини