Монастирський сир виготовляють із молитвою
Здавна у монастирях утримували власне господарство, забезпечуючи себе харчами. Так триває й досі. Ченці, окрім молитви, багато часу проводять за роботою. Зокрема, у Крехівському монастирі Святого Миколая Отців василіян вони виготовляють екологічно чисті продукти. При цьому використовують лише натуральні складники
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/509060/syr.jpg)
Сироварінням та виготовленням масла уже шостий рік поспіль тут займається брат Ілля (від початку свого перебування). Його сир — дуже смачний, як домашній. І не випадково, адже за основу чернець узяв рецепти прадідів. Ще в дитинстві він зацікавлено спостерігав за мамою, котра на Дрогобиччині варила сир та збивала масло. Інколи допомагав неньці. Але вперше самостійно зварив сир уже в монастирі.
Каже, що коли прийшов у святу обитель, то там тримали корів. Молока було багато, а з його переробкою виникали труднощі. Згадавши дитячий досвід, новик вирішив узятися за сироваріння. Отриманий продукт братам сподобався. Відтоді не полишає цього заняття, а навпаки — розширює об'єми.
«Ми прокидаємося о шостій ранку. Одразу після сніданку йду на кухню і беруся до звичної роботи. Заготовлене молоко переливаю у відра для закисання. Влітку воно квасніє за добу, а взимку — удвічі довше. Уже тоді є відповідна сировина», — розповідає чер-нець.
Варить сир у 40-літрових баняках. Із одної такої ємкості виходить 7−8 кг білої смакоти.
Аби отримувати високі надої, монахи турботливо доглядають своїх корів, створили їм комфортні умови. Ті ж своєю чергою дають багато смачного та якісного молока.
Частину його забирають дві сироварні з сусідніх районів. Решту споживають ченці, семінаристи. А ще чимало залишається брату Іллі для переробки.
Насамперед він наголошує, що секрет доброго сиру — терпіння. Варити слід на слабкому вогні (внаслідок перегрівання грудочки стануть твердими). Наприкінці чернець відціджує сироватку і замотує сир у спеціальні торбинки.
Масло брат Ілля збиває також за маминою технологією. Щоправда, вона робила це в дерев’яній маслобійці, а син — в електричній. То значно швидше й продуктивніше. Але процеси ті ж самі - збивання, полоскання, відціджування… Щоб отримати 1 кг масла, знадобиться 2, а то й більше літрів сметани (залежно, рідка вона чи густа).
Всі роботи на кухні монах завжди завершує до 17.00. Бо через годину поспішає на вечірню молитву. Окрім усього іншого, просить, аби Господь дав здоров’я, сили та наснаги до подальшої праці.