Передплата 2024 «Добра кухня»

Летіла у теплі краї - приводнилася на Сколівщині

Можливо, саме тут зимуватиме дика гуска. Складе компанію парі лебедів

Прилітна дика гуска уподобала собі зелену травичку біля ставків у Приполонинному лісництві. Фото НПП “Сколівські Бескиди”
Прилітна дика гуска уподобала собі зелену травичку біля ставків у Приполонинному лісництві. Фото НПП “Сколівські Бескиди”

Над Карпатами віддавна пролягає шлях міграції диких птахів. Цим маршрутом летять вони у вирій і з нього над горами повертаються. Щоправда, деяким так подобаються місцеві краєвиди, що вирішують осісти тут. Так сталося і з дикою сірою гускою, яка, мандруючи у теплі краї, приводнилася у ці дні на одному зі ставочків Приполонинного лісництва, яке входить до Національного природного парку «Сколівські Бескиди».

— Для нашого карпатського регіону побутування сірих гусей не характерне, — розповів кореспонденту «Високого Замку» заступник директора парку Василь Бандерич. — Ця особина є молодою і, на щастя, не травмованою. Можливо, втомилася під час перельоту і вирішила відпочити. Не виключено, буде у нас зимувати.

З висоти крилата гостя помітила два ставочки і галявину із соковитою зеленою травою. А цього гусці і треба. Пасеться нині на моріжку, плаває у воді, шукає рибку. Якщо до настання холодів не надумає продовжити свій політ на південь, працівники «Сколівських Бескидів! її підгодовуватимуть. Як і доглядають пару лебедів, які облюбували собі тутешні водойми.

Дикі сірі гуси перебувають під охороною Директиви Євросоюзу «Про охорону диких птахів», Бернської та Боннської конвенцій. Але навіть і без цих приписів їхня представниця буде під опікою природоохоронців парку. У Сколе уже вкотре порушують питання про те, щоб на своїй території створити реабілітаційний центр для пернатих, які потребують допомоги. Думається, реалізація такого проєкту не за горами.

А щодо нинішньої гості - працівники «Сколівських Бескидів» мають надію, що дика гуска успішно перебуде у них зимує, а навесні полетить у місця постійного побутування. Згодом, можливо, знайде собі пару і, не виключено, повернеться жити у цей райський карпатський куточок.

Схожі новини