Передплата 2024 «Добра кухня»

«Підбирати іграшки потрібно за принципом: чому хочемо навчити дитину?»

Чи небезпечні монстри з трикутною головою?

Фото Галини Яреми
Фото Галини Яреми

Громадська активістка і волонтерка Наталія Вовк написала на своїй сторінці у Фейсбуці:

«Поясніть мені: що це за потвори? Бачу всюди в магазинах. Це тепер такі дитячі іграшки? Плюшеві ведмедики більше не в моді? Це з дитинства привчають до жахів? Чи до зомбі-апокаліпсису? Тепер розвиваємо толерантність до зла? Гармонії вже не хочеться? Чому психологи не б’ють на сполох?».

А під дописом — фото цієї іграшки, її ім'я Хагі Вагі. Мені стало цікаво, що це за такий монстр?

Фото з мережі
Фото з мережі

Перше, що впадає у вічі - усмішка Хагі Вагі з кількома рядами гострих зубів. Якщо пофантазувати, то біля його рота — наче кров… Голова у Хагі Вагі - трикутна.

Виявляється, цей монстрик — герой комп’ютерної гри. Спочатку він був добрим, але за задумом авторів, через аварію на фабриці, став полювати на головного героя. На персонажа комп’ютерної гри Хагі Вагі і його подружки Кісі-місі, не звернули б уваги, якби не один відомий блогер, який розрекламував героїв і зробив їх популярними.

Чи небезпечною є така зубаста іграшка для дітей?

Думки батьків розділилися:

  • Пояснила своїм дітям, що така іграшка — це зло, — пише у Фейсбуці Юлія. — Вона асоціюється зі злістю та агресією. Діти зі мною погодилися, але думаю, що вони все одно мріють її мати.
  • Батьки не замислюються, які сенси вкладені у таку іграшку, — коментує допис Наталія. — Сьогодні ми купуємо іграшку з гри чи мультику, яка є втіленням зла, а завтра доросла вже дитина не розрізнить в реальному житті, де зло.
  • Якесь мерзенне і жахливе! — пише ще одна дописувачка Олена.

Батьки розповідають про жахливу пісеньку, яка звучить у грі від імені Хагі Вагі. У ній є слова про «обійми аж … до смерті».

Утім ця іграшка є доволі популярною. І чимало батьків все ж купують Хагі Вагі своїм дітям. Дехто зібрав уже цілу колекцію. До речі, вартість зубастого монстра з трикутною головою — 300 грн.

  • Ця іграшка дітей більше смішить, ніж лякає. Виявляється, можна бути зубатим, але все одно бажаним і популярним, — пише ще одна дописувачка соцмереж Ірина.
  • Хагі Вагі. Нашого звати Сергій. Ім'я придумав менший син. Мене наразі тішить такий креатив, — додає Віталій.

Я почитала думки психологів щодо популярної іграшки. Вони пояснюють, у дорослих закладена асоціація: якщо показує зуби, це небезпечно. А у Хагі Вагі аж три ряди зубів! Тому дорослим він здається агресивним. Крім того, батьки почитали в Інтернеті про гру, звідки сам Хагі Вагі, тому у них і думка, що він страшний монстр. Утім, зі слів психологів, діти сприймають це інакше. Він яскравий в кольорах, які не «викликають» небезпеку. А зуби — це саме усмішка. Для них Хагі Вагі - це щось м’яке, пухнасте, що можна обійняти…

А ще психологи додають, що у час війни, така іграшка може бути захистом для дитини. Якщо дитина боїться спускатися в укриття, або лякається сирен, то може взяти зі собою Хагі Вагі, у якого он скільки зубів. Він точно зможе захистити малечу.

Але батьки мають бути пильними, якими героями захоплюються їхні діти. Нагадаємо, у 2018 році з’явилася небезпечна комп’ютерна гра «Момо» (її мета — довести дітей і підлітків — до самогубства).

Психологиня Ольга Авраменко розповіла журналістці «ВЗ», такі іграшки дійсно можуть викликати жах у деяких дітей, але не думаю, що в усіх вони викличуть негативні переживання.

«Справа у вподобаннях, — каже пані Ольга. — Є діти, яким такі іграшки подобаються, а іншим — не подобаються. Є, наприклад, ляльки з великими очима, деякі діти їх дуже бояться. Хоча ці іграшки зроблені у спокійних тонах, приємні на дотик. Утім якщо іграшка лякає самих батьків, то краще її не пропонувати дитині.

Якщо дитина все ж злякалася якоїсь іграшки, треба про це з нею поговорити, — веде далі психологиня. — Запитати: «Що саме тебе налякало? Чим тобі допомогти?». Заспокоїти дитину. Переконати, що це іграшка, вона не є живою, і не зробить нічого злого. Бо у дітей різного віку можуть бути різні фантазії. Дитина може мати нічні жахіття. Якщо проговорити її емоції, поганих наслідків не буде.

За допомогою іграшок дитині у віці 2−5 років можна пояснювати різні життєві ситуації. Чому, наприклад, не можна кривдити тварин? Або чому треба бути уважним, коли переходиш дорогу? Підбирати іграшки потрібно за принципом: чому хочемо навчити дитину? Якщо щось порвалося, чи поламалося, не викидати іграшку, а разом з дитиною її відремонтувати, зшити, чи замінити наповнювач (Часто діти розбирають іграшки на деталі, аби побачити, що всередині. — Авт.). Це покаже дитині цінність цієї речі, а помилки — це нестрашно, їх можна виправляти.

Схожі новини