Передплата 2024 «Добрий господар»

Виручить оливкова олія

Оливкову олію можна застосувати у вирішенні низки побутових проблем — видаленні липких речовин, догляді за дерев’яними і шкіряними виробами…

Оливкова олія. Фото pexels
Оливкова олія. Фото pexels

І не обов’язково використовувати оливкову олію екстра-класу, цілком підійде й недорога оливкова олія.

  • Придбайте спеціальну мас­ляну лампу або виготовте влас­норуч. Для цього просто налий­те оливкову олію в скляну банку, зробіть отвір у кришці і вставте в нього гніт.
  • За допомогою олії можна позбутися скрипу дверей. До­статньо нанести трохи оливко­вої олії на дверні петлі або шар­ніри, і скрип зникне. Також за допомогою оливкової олії мож­на виправити застібку-блискав­ку, що погано ковзає. Змастіть зубці блискавки оливковою олі­єю за допомогою ватного там­пона, потім повільно потягніть за бігунок.
  • Змішайте дві частини олив­кової олії з однією частиною лимонного соку або столово­го оцту. Налийте кілька крапель суміші на м’яку тканину і вико­ристовуйте її для полірування й надання блиску дерев’яним ме­блям і предметам, у тому числі дерев’яним підлогам. Ця суміш очистить дерев’яні предмети, вбереже деревину від висихан­ня і допоможе приховати дрібні подряпини і потертості.
  • Оливкову олію можна вико­ристати для відновлення вигля­ду сухих потрісканих виробів зі шкіри — оббивки, рукавичок і ре­менів. Натріть оливковою олією потертий шкіряний виріб, зали­ште на 30 хв, витріть надлишки олії тканиною. Також оливко­ву олію можна застосовува­ти як крем для взуття. Просто розприскайте оливкову олію на взуття і протріть ганчіркою для надання блиску.
  • Протріть вироби з нержа­віючої сталі і латуні чистою ган­чіркою, змоченою в оливковій олії, щоб зробити їх сяючими. Оливкова олія допоможе запо­бігти появі розводів, корозії і нальоту.
  • Для видалення фарби з рук натріть їх оливковою олією і за­лиште на 5 хв, потім вимийте водою з милом. А для очищення художніх пензликів від масляних фарб використовуйте змочену в оливковій олії ганчірку.
  • Капніть оливкову олію на наклейку або етикетку і залиште на кілька хвилин. Після цього її легко відклеїти, не доведеться нічого зішкрябувати.
  • Оливкова олія є чудовим мастилом, її можна застосову­вати для видалення жувальної ґумки з волосся. Просто нане­сіть олію на жуйку і прилегле во­лосся і потягніть за ґумку.

Схожі новини