Передплата 2024 «Добра кухня»

«Кожна поїздка по волонтерську автівку — це пригода»

Від початку повномасштабного вторгнення волонтерка Соломія «закриває» важливу ланку у волонтерському ланцюжку — перевозить автівки з-за кордону

Соломія Гбур (на передньому плані) переконана, що лише спільними зусиллями ми зможемо наблизити перемогу
Соломія Гбур (на передньому плані) переконана, що лише спільними зусиллями ми зможемо наблизити перемогу

Соломія Гбур має стабільну роботу рієлтора, яка аж ніяк не пов’язана з автомобілями. Але має власний транспорт і чималий водійський досвід, це і стало ключовим фактором, щоб зайнятись перевозом автомобілів для ЗСУ.

Розпочалось «автомобільне волонтерство», коли друзі з Чехії зібрали гроші, придбали авто для ЗСУ, оформили документи, але однієї ланки бракувало — людини, яка б перетнула кордон, сіла за кермо і приїхала в Україну.

«Це трапилось вимушено. Оскільки більше ніхто не мав змоги перетнути кордон — поїхала я. З собою взяла колежанку для моральної підтримки, щоб дорога не здавалась такою нудною, — розповідає Соломія. — Перше авто виявилось на механіці, мене не попередили про це. Добре, що в автошколі я це вивчила і на ходу пригадувала особливості кермування».

Команда волонтерів
Команда волонтерів

Не завжди вдається привести автівку «ідеальну», тому, перш ніж передати документи і ключі військовим, дівчина віддає машину на СТО.

«Бувало, приїду до Львова, віддаю майстрам, а вони дивуються як я доїхала, бо то якогось тросика бракує, то свічки треба негайно міняти. Хлопці автомобіль повністю діагностують і лише після ремонту віддаємо військовим», — каже волонтерка.

Соломія перегнала вже 50 «пташок» (так називає позашляховики).

«У нас команда дівчат та хлопців, бо часом за один раз потрібно переправити 3−4 авта, тому гуртуємось і вихідні проводимо у черзі на кордоні», — розповідає Соломія. — Одного разу перевозили машини швидкої допомоги, одна на кордоні заглохла і не заводилась — довелося її штовхати, тоді шукати можливість як знову завести мотор. Кожна поїздка по волонтерську автівку — це пригода".

Соломія каже, що поки буде потреба у її «скромних» послугах, доти буде волонтери. Сподівається, що перемога близько і їй доведеться їздили автомобілем лише у власних справах та для задоволення.

Схожі новини