Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Інжир тішить хорошим урожаєм

Оксана Шевченко зі с. Калинівки Миколаївської області справжню втіху знайшла у квітах. Її обійстя від ранньої весни до пізньої осені милує око яскравими барвами

Сергій Олександрович збирає смоківницю. Фото з домашнього архіву Оксани Шевченко
Сергій Олександрович збирає смоківницю. Фото з домашнього архіву Оксани Шевченко

А в саду ростуть плодові дерева, ви­ноград та інжир, вирощуванням яких займається тато — Сергій Олек­сандрович. Донька ж у всьо­му допомагає батькові.

Інжир уже давно пере­став бути диковинкою не лише на півдні, а й на заході і сході нашої країни. Проте, щоб отримувати щедрі вро­жаї, слід догоджати замор­ському гостю. Оксана й пан Сергій охоче діляться з по­чатківцями порадами щодо догляду за цією культурою.

Смоківниця (інша на­зва інжиру) віддає пере­вагу сонячним місцям, що важливо врахувати при садінні. Навесні господарі рекомендують вносити під кущі фосфорно-калійні до­брива і трохи селітри. Коли з’являться зав’язі, полива­ють органікою (але не варто зловживати добривами, бо згадана культура не любить надмірного підживлення). Такі ж підгодовування зна­добляться і для отримання другого врожаю.

Спекотної погоди необ­хідно поливати (хоча б раз на тиждень). Особливо потріб­на волога під час формуван­ня плодів. У пору дозрівання кількість води обмежте, аби ягоди не тріскали.

Пристовбурні круги пані Оксана мульчує соломою із курника, яка захищає коріння від перегрівання, стає перепоною бур’янам. Оскільки вона містить пта­шиний послід, то одночас­но насичує ґрунт корисни­ми речовинами.

В Оксани Шевченко родять великі та смачні плоди інжиру. Фото з домашнього архіву Оксани Шевченко
В Оксани Шевченко родять великі та смачні плоди інжиру. Фото з домашнього архіву Оксани Шевченко

Починаючи з серпня, жодних добрив вносити не треба, адже смоківниця го­тується до зимівлі. Пагони повинні добряче визріти, тоді легше витримувати­муть мінусові температу­ри.

На присадибній ділянці Шевченків росте сорт ін­жиру Далматський. Пло­доносить двічі на сезон — у липні і вересні. З одного дорослого куща, котрий виростає до 2−3 м, можна зібрати близько 20 кг про­дукції. Плоди грушопо­дібної форми, жовтувато-зеленого кольору, зверху рожевуваті. Зазначений сорт середньої зимостій­кості, витримує зниження температури до -15°С.

Незважаючи на по­тепління клімату, інжир в Україні не обходиться без укриття. Якщо вимерзнуть гілки, то від кореня відрос­туть нові, але урожаю не буде (доведеться чекати наступного сезону).

До речі, вирощені влас­норуч фіги смачніші за імпортні, які продають на ринках. Оксана Шевченко полюбляє ласувати свіжи­ми плодами, а також готує з них смачне варення.

Оксана Бервін

Схожі новини