Вкладає у фундук час та душу

У селі Алтестовому Одеського району Максим Шейко виро­щує фундук

Цьогоріч у Максима Шейка рясно вродили горішки. Скріншот із відео про Максима Шейка.
Цьогоріч у Максима Шейка рясно вродили горішки. Скріншот із відео про Максима Шейка.

Зараз на його плантаціях горішки набирають масу. Збиратимуть їх у вересні. Гілки рясно вкриті плода­ми, тож є надія на високий урожай.

Чому саме ліщина? Чо­ловік пригадує, як подо­рожував із сім’єю по Єв­ропі й побачив фундукові сади. Повернувшись додому, вирішив зайнятися цією справою.

У згаданої культури є чимало переваг. Насамперед довговіч­ність – здатність плодоносити до 100 років. Також, на відміну від насіннячкових, кісточкових чи ягідних плодів, зібрані горішки добре зберігаються 12 місяців чи й більше.

2015 року пан Максим заклав першу плантацію високоврожай­них сортів фундука. Поступово розширював площі. Нові дерев­ця висадив навіть нинішнього сезону. І на них уже з’явилися плоди.

Вирощування має свої осо­бливості. Під час садіння у кожну ямку фермер вносить органічні (пташиний послід) та мінеральні (азот, фосфор, калій) добрива. Деревця розміщує рядами, че­рез кожні 3 м.

Важливу роль відіграє зволо­ження. Тому господареві дове­лося обладнати автоматизовану систему поливу. Зараз процес коригується відповідно до погод­них умов.

Наливаються плоди.
Наливаються плоди.

Разом зі збільшенням площ ґазда поповнював парк спеціа­лізованої техніки. Це дало мож­ливість механізувати процеси догляду.

До речі, згідно із державною програмою, бюджет частково повертав кошти за придбані са­джанці. Ці гроші Максим Шейко використав на запуск цеху з пе­реробки горіхів. Завдяки спеці­альному обладнанню плоди ста­ранно миють та сушать. Потім їх подають у бункери (на розколю­вальні вузли), а звідти – на калі­брувальний вузол, який відкидає сміття і відсортовує ядра за роз­мірами.

Аматорам-початківцям, котрі мають намір вирощувати ліщи­ну, одесит радить любити цю справу, вкладати в неї кошти, час і, безумовно, душу. Лише тоді отримаєте гідну віддачу.

Схожі новини