Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Від сімейної ферми – до крафтової сироварні

У селі Городківці Дрогобицького району упродовж шес­ти років успішно діє сімейна молочна ферма «ЧароДій­ка». Поступово вона переросла у крафтову сироварню

Пані Іванна Кемпа разом із чоло­віком Миколою тривалий час перебувала на заробітках в Італії. Там впо­добала місцеві сири. Тож, повернувшись додому, вирі­шила виготовляти такі ж. Тим паче, що вона народилася в селі й мала досвід догляду за коровами (котрих утримува­ли батьки).

Поштовхом до започатку­вання власної справи стало знайомство зі спеціалістами Львівської аграрної дорад­чої служби на презентації канадського проєкту «Роз­виток молочного бізнесу в Україні». Згодом подружжя відвідало сім’ю Оксани й Ореста Мажаків, які успішно займаються виробництвом молока. Їхній приклад додав упевненості в подальшому виборі.

Потім були зустрічі з тре­нерами Львівської аграр­ної служби та спеціаліста­ми КО «Рівноправність», вагома підтримка місцево­го молочного кооперативу «Єдність-Л», відкриття фер­ми за сприяння проєкту, бу­дівництво приміщень.

Спочатку Кемпи виготов­ляли кисломолочні продукти та м’які сири, вершки, мас­ло. З часом в асортименті з’явилися сулугуні, моцаре­ла, халумі, сирні кульки, ади­гейський, шевр, валок тощо. Зараз ще додались витри­мані сири і з пліснявою.

Ентузіасти постійно пере­бувають у пошуку нових ви­дів продукції, застосовують різноманітні екодобавки – базилік, розмарин, альпій­ські й провансальські трави, в’ялені томати.

На своїй фермі молода сім’я утримує 25 голів ВРХ. Усе вироблене (близько 30 видів сирів) дуже смакує жителям Дрогобича, Бо­рислава, Стрия і Львова, а також курортних Трускавця та Східниці. Бо продукція не містить стабілізаторів чи хі­мічних барвників. Господарі використовують лише якісну сировину, натуральні спеції і добавки, італійські закваски.

Отримане від корів молоко охоче п’ють діти дбайливого подружжя – Софійка й Захарко.
Отримане від корів молоко охоче п’ють діти дбайливого подружжя – Софійка й Захарко.

Перспективні сельчани захоплені роботою, бажан­ням опановувати нові види сирів. Трохи незвично від назв – хамулі, шевр, рікота, маскарпоне, азіаго з чор­нилом каракатиці, качотта, колбі, мармуровий, сир із лавандою та ін. Відтак спо­живачі мають можливість оцінити широку палітру єв­ропейських сирів. У доко­відний і довоєнний час, коли були модними гастрономіч­ні тури, продукція Миколи й Іванки приваблювала на Дрогобиччину значну кіль­кість туристів. Сімейна фер­ма стала візитівкою та гор­дістю громади. Сюди часто навідувалися гості. Натхнені успіхом родини Кемпів, інші молоді люди теж узялися за­початкувати власний бізнес.

Якість продуктів забезпе­чують високими вимогами до одержаного в господар­стві молока. Аби втримати конкуренцію із закордонни­ми виробниками, потрібно працювати лише на відмінно.

Нещодавно в господар­стві подружжя відбувся де­монстраційний семінар для власників сімейних ферм та лікарів ветеринарної меди­цини. Його провели спеці­алісти Львівської аграрної дорадчої служби в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному і молочному секторах України».

Дбайлива родина не зу­пиняється на досягнутому, а хоче розвиватися далі, роз­ширювати масштаби вироб­ництва.

Схожі новини