Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ранні кавуни виростають без «хімії»

Фермер Роман Дяжук, що працює у селі Саф’яни Ізмаїльської громади, заперечує поширене в народі твердження, що ранні кавуни неможливо отримати без хімічних препаратів. Бо в нього на 50 га ростуть органічні «смугастики»

Розсаду цих овочів ґазда у середині квітня висаджує на ділянку й накриває плівковими тунелями. Таким чином удається захистити паростки від заморозків та створити необ­хідний мікроклімат для швидкої вегетації.

Окрім традиційних сортів, пан Роман єди­ний в Україні вирощує кавуни незвичної ку­бічної форми. Ідею запозичив у Японії і впро­вадив на рідній землі.

Своє господарство «Дунайський аграрій» чоловік заснував 2013 року. Він обрав орга­нічне виробництво, бо зрозумів, що це дуже важливо для людського здоров’я. Спектр ді­яльності – різноманітний. Займається зер­новими (пшениця, просо, кукурудза, ячмінь), бобовими (нут, горох, сочевиця). З овочів є морква, цибуля, картопля, броколі, кабачки, перець, помідори, буряки.

Недавно висадив батат. Плоди цієї новин­ки фермер зараз відправляє як волонтер­ську допомогу нашим бійцям на фронт.

Водночас ентузіаст пишається органіч­ним садом, який розкинувся на площі 20 гек­тарів. Тут вишикувались рядки персиків та нектаринів. Крім того, «прописалися» сливи і ранні яблука. Отримати високий урожай фруктів допомагає крапельний полив.

Торік Роман Дяжук узявся за вирощуван­ня лікарських рослин, звісно, теж органічних. Зараз багато охочих приїздить сфотографу­ватися на його лавандовому полі.

Фермер наголошує: «Ми відмовилися від використання пестицидів, хімічних добрив, консервантів та будь-яких неорганічних до­бавок, щоб показати, якою смачною, нату­ральною та справжньою може бути україн­ська продукція».

Схожі новини