Передплата 2024 «Добрий господар»

«Зоїн Ковчег» пливе Сеною

Львів’янка Зоя Скоропаденко створила мистецьку виставку на кораблі у Парижі

«Високий Замок» уже писав про відому художницю, уродженку Львова, котра популяризує українське мистецтво за кордоном. А у час війни організовує виставки і допомагає Збройним Силам України. От і тепер Зоя Скоропаденко організувала мистецьку виставку Zoia’s Ark на культовому річковому човні Péniche у столиці Франції. На виставку потрапили твори 15 митців – і українські шедеври посіли гідне місце поміж творами європейських та американських майстрів.

Виставку проводять в одному з найкращих і найфешенебельніших районів Парижа – Saint Cloud. Це – паризький квартал мільярдерів, відомий своїми багатими віллами. Річкова приватна галерея Peniche розташована навпроти паризького іподрому Лоншамп і поруч із розкішним парком Болонського лісу.

На символічному ковчезі на річці Сені Зоя зібрала «зразки» творів найрізноманітніших мистецьких напрямів – аби врятувати їх від «всесвітнього потопу» – війни, катастроф, політичних ігрищ, байдужості та фейкових новин.

«Ідея Ковчега спала мені на думку одразу, коли мене запросили на персональну виставку у приватній галереї на воді. Попри те, що виставка була спланована задовго до потоку катастрофічних заголовків останніх новин, вона лише підкреслила ідею необхідності об’єднання митців та художників з усього світу у символічному прихистку від жахливої хвилі катастроф», – розповіла Зоя Скоропаденко.

Українка Зоя Скоропаденко, котра живе в Монако, є не лише об’єднуючою ланкою між українськими та закордонними митцями, а й «Ноєм», кураторкою та творцем виставки «Ковчег».

Для ліногравюр української художниці Олесі Джураєвої перебування на «Зоїному Ковчезі» – реальний порятунок. Адже авторка робіт досі залишається у рідному Києві. Після місяців переховування в невеликих селах з родиною, вона нарешті повернулася до своєї майстерні – куди, на жаль, в будь-який момент можуть впасти уламки російської ракети…

Втім, її твори в Парижі мають ще й свою особливу місію: ця цілком мирна і гармонійна графіка нагадує Франції про те, що за якихось кілька тисяч кілометрів, котрі легко долаються сучасною військовою ракетою, митці досі мусять щодня по кілька разів втікати в бомбосховище і працювати під звуки ППО.

Окрім творів Джураєвої, протягом останніх вихідних червня на «Зоїному Ковчезі» експонуватимуться зразки різних видів мистецтва: доповнена реальність, живопис, скульптура, малюнки, кераміка, фотографія, графіка, вуличне мистецтво і навіть блискучий приклад виготовлення капелюхів – від власника нагороди «Найкращий працівник Франції», японсько-французького модельєра Нобукі Хісуме.

Зокрема, на виставці представлено поп-ап картини ісландського сучасного художника Сноррі Асмундссона, відомого перфомансами «Танець з мертвими» та «Кращий піаніст світу». Також на виставці можна буде побачити картини американсько-французької художниці Лінди МакКласкі. Також на Ковчег потрапив ще один монегаск – мультидисциплінарний художник Жерар Петтіті та його скульптури із серії «Бестіарій».

Схожі новини