Передплата 2024 «Добрий господар»

«Наш фестиваль – про перемогу добра над злом»

11 червня у Львові розпочався ХХІV Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії»

Про театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» відомо не лише в Україні, а й далеко за її межами. Бо фестиваль давно став міжнародним, і щороку до Херсона – батьківщини фестивалю з’їжджалися актори і режисери з понад 20 країн світу. Херсон протягом 23 років перетворювався на величезну театральну сцену. Так мало бути і цього року, але рашистська орда зруйнувала плани театральної спільноти.

Президент фестивалю – генеральний директор-художній керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша Олександр Книга виношував плани проведення ХХІУ фестивалю ще від торік. Бо саме пан Олександр дав життя фестивалю, а тому його справедливо називають не лише засновником, а й батьком «Мельпомени Таврії» (інтерв’ю з Олександром Книгою читайте тут). Тож навіть, попри війну, Олександр Книга не міг відмовитися від проведення фестивалю. І вирішив його проводити в умовах агресії російських окупантів в Україні не у Херсоні, а перенести «Мельпомену Таврії» до Львова.

- «Мельпомену Таврії» ми не могли перервати, - сказав Олександр Книга. – Бо «Мельпомена» давно не асоціюється з Херсоном – цей фестиваль про перемогу добра над злом.

Пан Олександр про театр і фестиваль може розповідати годинами. Це, як добрий батько, про своїх дітей може говорити і говорити… А коли на моніторі з’явилося відео, де актори театру імені Куліша з дітьми співали «Ой у лузі червона калина…», їхній «театральний батько» не соромився сліз.

«Ми запрошуємо усіх у Херсон, коли він буде звільнений. Бо Херсон – це Україна, і я щасливий, що саме так вважає більшість херсонців, - сказав пан Олександр. – Ви побачите, як у Херсоні люблять театр. І вистави ставлять не лише на театральних сценах, а й просто неба у центрі, чи на околиці міста. А «Лісову пісню» актори грають у… лісі. Чути, як «кумкають» жаби».

А далі Олександр Книга розповів, як 1 червня орки влаштували свято до Міжнародного дня захисту дітей. Звідкілясь привезли дітей, щоб організувати «празнік». Організували конкурс малюнка на асфальті. І роздали кольорову крейду, але вилучили з коробок крейду жовтого кольору.

«Та наші діти все одно малювали український прапор. Замість жовтого був апельсиновий…».

Вперше за роки існування цьогоріч театрали-учасники не привезуть вистави до Херсона, а показуватимуть їх на своїх майданчиках. Вистави окремих театрів, які не зможуть здійснити показ на живо, покажуть на Ютюб-каналі. Цьогоріч у фестивалі задіяно 57 театрів з 11 країн світу.

Окрім України, за першість змагатимуться театральні колективи з Португалії, Чехії, Польщі, Туреччини, Грузії, Німеччини, Румунії, Франції… Вперше у «Мельпомені Таврії» візьмуть участь театри з Японії та Сполучених Штатів Америки!

На пресконференції у Дзеркальній залі Львівської опери, що передувала відкриттю театрального свята, народний артист України Олександр Книга розповів, що цьогоріч на фестивалі працюватиме також освітня платформа, у рамках якої відбуватимуться онлайн-лекції та майстер-класи. А відкриттям фестивалю стане театралізоване дійство «МИ» київської команди Projekt Art Theatre за поезією А. Матвійчука, що відбудеться 11 червня у Львівській Національній опері імені Соломії Крушельницької.

Схожі новини