Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Цвіте ревінь, цвіте ревінь...

За день селяни можуть вторгувати за стебла цієї рослини 300 грн і більше

Велике “лопухове” листя і специфічна зерниста серцевина з яскравими малиновими вкрапленнями – це ревінь у пору цвітіння. У чийомусь палісаднику росте його кущ-два, а у жителів села Брюховичів, що неподалік Перемишлян, такої екзотики цілі плантації. За площею ця рослина конкурує навіть з картоплею. І неспроста: ревінь не тільки урізноманітнює смаколиками домашній стіл, а й допомагає зміцнити сімейний бюджет. Саме у ці травневі дні активно збирають і продають ревінь-румбамбар. Місцеві жителі жартома називають його ще “брюховицькими бананами”.

– На кожному обійсті є, хай невеличка, грядка ревеню, – підтвер­джує наші спостереження староста села Наталія Сорока. – Зараз якраз ажіотаж довкола нього: вирощений урожай треба реалізувати.

Використовують його і на до­машній кухні: як начинку до варе­ників-печива, готують компоти і ва­рення. Напій з ревеню добре тамує спрагу, має корисні властивості для здоров’я, але споживати його обе­режно треба тим, у кого проблеми з нирками...

В’язки соковитих зелено-черво­них стебел везуть здебільшого на ринки Львова, хоча їхати туди більш ніж годину. Хто сідає з великими сумками у маршрутку, а хто, коопе­руючись із сусідами, завантажує їх у легкову автівку. На Привокзальному ринку у Львові пучок із 4-5 рослин віддають містянам за 20 гривень. Справа вигідна, бо для вирощуван­ня цієї культури не потрібно великих затрат: росте сама, навесні площу перекопали, підживили – і чекають “жнив”.

Раніше заготовлений ревінь про­давали гуртовим закупівельникам на місці, а тепер їдуть на базар сво­їм ходом. Заробляють не менше ніж 300 грн за день. У сусідньому селі Мерещові ревенем (як і картоплею, яйцями, молоком, а пізніше – огір­ками) торгують при дорозі, біля во­ріт своїх хат.

Читайте також: Ревінь – рослина «для пирогів» та здоров’я