Цвіте ревінь, цвіте ревінь...
За день селяни можуть вторгувати за стебла цієї рослини 300 грн і більше
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/457534/rewin.jpg)
Велике “лопухове” листя і специфічна зерниста серцевина з яскравими малиновими вкрапленнями – це ревінь у пору цвітіння. У чийомусь палісаднику росте його кущ-два, а у жителів села Брюховичів, що неподалік Перемишлян, такої екзотики цілі плантації. За площею ця рослина конкурує навіть з картоплею. І неспроста: ревінь не тільки урізноманітнює смаколиками домашній стіл, а й допомагає зміцнити сімейний бюджет. Саме у ці травневі дні активно збирають і продають ревінь-румбамбар. Місцеві жителі жартома називають його ще “брюховицькими бананами”.
– На кожному обійсті є, хай невеличка, грядка ревеню, – підтверджує наші спостереження староста села Наталія Сорока. – Зараз якраз ажіотаж довкола нього: вирощений урожай треба реалізувати.
Використовують його і на домашній кухні: як начинку до вареників-печива, готують компоти і варення. Напій з ревеню добре тамує спрагу, має корисні властивості для здоров’я, але споживати його обережно треба тим, у кого проблеми з нирками...
В’язки соковитих зелено-червоних стебел везуть здебільшого на ринки Львова, хоча їхати туди більш ніж годину. Хто сідає з великими сумками у маршрутку, а хто, кооперуючись із сусідами, завантажує їх у легкову автівку. На Привокзальному ринку у Львові пучок із 4-5 рослин віддають містянам за 20 гривень. Справа вигідна, бо для вирощування цієї культури не потрібно великих затрат: росте сама, навесні площу перекопали, підживили – і чекають “жнив”.
Раніше заготовлений ревінь продавали гуртовим закупівельникам на місці, а тепер їдуть на базар своїм ходом. Заробляють не менше ніж 300 грн за день. У сусідньому селі Мерещові ревенем (як і картоплею, яйцями, молоком, а пізніше – огірками) торгують при дорозі, біля воріт своїх хат.
Читайте також: Ревінь – рослина «для пирогів» та здоров’я