Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У природі – розмай, для рибалки – рай!

Травень справедливо вва­жається, одним з найкращих періодів для лову риби

Риба в цей час стає активною, так як більшість видів від нерестилися або завершують нерест, і у них починається післянерестовий жор. Водойми прогріваються, починається бурхливий ріст до­нної і прибережної рослинності, що приваблює рибу достатком і різноманітністю корму.

Що у травні на порі?

Нерестяться судак, головень, підуст, піскар. Ікрометання цих риб починається спочатку в річках і піз­ніше – в озерах. У міру прогріван­ня води нерестяться плотва і лящ. Післянерестове клювання понов­люється через 3-4 дні (залежно від погоди), однак плотва хапає при­манку і в період нересту. Як при­нада підходять ручайник та інші комахи.

Із цвітінням бузку починається клювання лина. Ця риба вважає за краще триматися в заростях трави і чагарнику, у заводях із мулуватим дном, де течія повільніша. Ловити найкраще на гнойового хробака. Зазвичай лин довго мусолить його і, нарешті, рішуче топить або тягне в бік поплавок.

В той же час починає колосити­ся озиме жито – прикмета для пе­реднерестового лову сома. Бере він переважно вночі на шляхах пе­ресування до місць годівлі: побли­зу ям, у фарватері річок, близько трав, де мешкають плотва, дрібні головні та інша дрібнота.

На порі вихід личинок хруща і ловля на нього (або його личинку) у проводку жереха, головня і в’язя. Найкраще рибалити на хруща в місцях з течією, пустивши жука по поверхні води.

У третій декаді у великих водо­ймах потрапляє на кружки судак, на хробака і малька поновлюється клювання окуня, на зелень – голо­вня і плотви.

В кінці травня, особливо після тривалої теплої погоди, рибалці слід бути особливо спостережли­вим: в травах можливий вихід ли­чинок бабки. Ця насадка забезпе­чить хороший улов плотви, в’язя, головня, окуня і краснопірки про­тягом майже усього тижня.

Яку рибу і на що ловити

У період після нересту щука над­звичайно ненажерлива – зайнявши зручні позиції в гирлах, зубасті хи­жачки виставляють справжні кор­дони для дрібної риби, яка у цей час дуже захоплена своїми біологічни­ми потребами і не звертає уваги на небезпеку. Тому жива приманка на гачку риболова зробить свою справу якнайкраще, адже великої розбірливості до поведінки корму в цей період щука не проявляє. Якщо заготовити живця заздале­гідь не вдалося, можна на швидко­руч переобладнати спінінг на жив­цеву вудку і виправити становище: для цього досить змінити волосінь, гачок і грузило на легші і менш по­мітні аналоги. До речі, якщо мова зайшла про снасті, то щуки в піс­лянерестовий період надзвичайно рухливі і спритні. Жорсткий спінінг, волосінь 0,27-0,35 мм, надійний гачок (добре, якщо подвійний, але зійде і одинарний) – неодмінно стануть у пригоді.

Після нересту окунь певний час гуляє недалеко від місця закладки потомства, харчуючись тим, на що натрапляє дорогою. Ближче до се­редини травня риба збирається в зграї і передислоковується на міс­це тривалого перебування – в не­глибокі зарослі затони, тихі місця. Причина проста – там завжди зруч­но влаштувати засідку і поласувати менш крупною рибкою. Зазначи­мо, що після заходу сонця окунь не проявляє жодної активності, просто стоїть на місці і набираєть­ся сил перед новим днем. Тактика і техніка лову окуня і щуки практично ідентична, з цієї причини пригото­вана для щуки снасть легко може спокусити крупного красеня-оку­ня.

Цього місяця так само почи­нається післенерестовий жор і у ляща. За його лову безглуздо забу­вати про підгодівлю. Цей черевань охоче спокушається на різні каші, рубаних хробаків, парені зерна. Як приманку приймає перш за все хробаків – свій природний корм, так само опаришів, коника, в голо­дний рік не гордуватиме і хлібним м’якушем. Лящ украй обережний, тож навіть вибравши правильну приманку і безпомилково прові­вши складний ритуал підгодівлі, ви лише на півдорозі до успіху. Перш за все слід враховувати нерішучу манеру клювання ляща. Протягом хвилини він задумливо посмокту­ватиме наживку таким чином, що підсікти його у цей момент прак­тично нереально.

Визначальним чинником для успішної рибалки на плотву є так­тичний підхід до процесу, вибір міс­ця, снасті, наживки. Плітка каприз­на, ледача, і взагалі поводиться як дівиця із завищеною самооцінкою. По-перше, перш ніж заковтнути на­живку, вона її дегустує (ковтає і тут же випльовує). Клювання так само нерішучі, обережні. Отже, навіть до­свідчений рибалка робить не одну і не дві холості підсічки при «спілку­ванні» з пліткою. До того ж інтерес до наживки виявляється у цієї ко­кетки лише у випадку, якщо їжа бук­вально опиниться у неї під носом.

Багато рибалок воліють ловити у травні карася. Клює він на хробака, мотиля, опариша, хлібний м’якуш, тісто, манну бовтанку. Карась хоч і неповороткий, але дуже чуйний і обережний, охоче йде на при­манку, присмачену соняшниковою або камфорною олією. Вудку з не­великим поплавком треба закида­ти з-за укриттів ближче до трави. Опускається насадка не глибоко, у місця водойми, що добре прогріва­ються сонцем. Жваво клює карась в теплі і тихі дні, а перед зміною погоди клювання припиняється зо­всім.

Нехай усім усміхнеться рибаль­ське щастя! І пам’ятаймо про те, що ще триває нерестова пора і у рибальстві діють обмеження, яким, до речі, цього року у басейнах великих річок більшості регіонів України цей місяць покладе край. Оскільки 31 травня там завершу­ються нерестові обмеження.

Календар рибалки на травень

Травнева риболовля – багата на вагомі улови. Адже уся риба вже відійшла від зимової сонливості і активно шукає смачного хар­чування: хто перед нерестом, а хто уже і після ікрометання, щоб відновити сили і набратися но­вих на увесь сезон. І тому на річ­ках та водоймах встановлюєть­ся стабільний рівень клювання. Проте цього місяця ще триває період нерестової заборони на вилов риби. Поза нерестовими місцями дозволяється ловити тільки з берега і лише з використанням дозволе­них снастей.

Труднощі у травневій риболовлі може створювати високий рівень води в річках, та перша, найбільш нена­жерлива мошкара і комарі, що з’являються у цей час.

Рибалять у травні не на світанку. Тому рибалкам не потрібно вставати вдосвіта. Найсприятливішим часом для травневої риболовлі є вечір. Риба в цей час під­німається у верхні шари води. Також нема потреби використовувати довгі вудилища. На великих річках з сильною течією для лову добре підійде фідер.

Найкращі місця для лову у цьому місяці:

  • кам’янисті або піщані мілини, які встигли добре прогрітися;
  • вікна, що утворилися між рослинністю;
  • місця, де активність риб помітна візуально;
  • поблизу берегів зі слабкою течією, де глибина води не перевищує 2 метри.

Непогано у травні ловляться плотва і лящ. Ловлять мирну рибу цього місяця з використанням поплавко­вої снасті. Як наживку використовують тісто, хробака, опариша або ручайника. Найважливіший момент – підгодовування! Воно в рази поліпшує клювання, при­наджуюючи до місця лову активну рибу.

У травні значно активізуються такі риби як карась, короп, лин і сазан. Їх клювання триває аж до самого нересту, який зазвичай припадає на початок літа. В цей час вода ще не зовсім тепла, тому ці види риб кра­ще ловити на неглибоких ділянках водойм. Крім цього, карась і короп люблять коряжник і прибережний оче­рет, де є залишки торішньої рослинності.

Успішно можна половити у травні й хижака – як оку­ня, так і щуку. Щуку – найуспішніше у місцях її засідок. А це очерет, затоплені предмети, гілки повалених у воду дерев. Окуня – біля берега, куди він переміщу­ється в пошуках мальків та іншого корму. Якщо риба­лити у травні в коряжнику або в затоплених кущах, то можна використовувати кивкову снасть. З її допомогою вдасться ефективно обловити усі горизонти води, по­даючи більш точно приманку в місце лову.

Тож аби знати, коли у травні найкраще вирушати на рибалку, щоб та була найуспішнішою, пропонує­мо ознайомитися із прогнозом Місячного календа­ря щодо сприятливих і несприятливих для риболовлі днів.

Згідно з ним риба клюватиме найактивніше 9, 10, а також із 20 по 23 травня.

Добре клюватиме уся риба і 8, 18, 19 трав­ня.

Днями, в які клювання буде не вельми активним, обіцяють стати 11, 17, 24 та 25 травня.

Що ж до днів, коли риба клюватиме дуже неохо­че, то таких у травні налічуватиметься ще аж десять: із 12 по 16 та із 26 по 31. Проте рибалки, збагачені знаннями і досвідом, і у ці дні без риби додому не по­вернуться!

Тож – ні луски ні хвоста!

Читайте також: Навіщо коровам маски?

Схожі новини