Передплата 2024 ВЗ

Навіщо коровам маски?

Не через ковід. Маски на мордах тварин здатні розщепляти метан, який виділяє худоба. У такий спосіб планують захищати довкілля

Одну з премій на конкурсі Terra Carta Design Lab, засновником якого є спадкоємець британського престолу принц Чарльз, одержала дизайнерська група Zelp. Журі конкурсу високо оцінило маску для... корів, що зменшуватиме шкоду, яку ці домашні тварини завдають довкіллю. На вдосконалення свого винаходу Zelp одержала 50 тисяч фунтів.

Навіщо корові маска? За задумом винахідників Zelp (Zero Emissions Livestock Project, тобто Проєкт тваринництва з нульовими викидами), одягнута на морду корови маска розщеплятиме шкідливий метан, який виділяє велика рогата худоба, - на вуглекислий газ і водяну пару.

Така маска цілком відповідає завданню конкурсу, поставленого принцом Чарльзом перед студентами британського Royal College of Art (Королівського коледжу мистецтв): винаходи мають зменшити шкідливий вплив на довкілля й клімат.

"Чимало великих проблем, із якими стикалося людство, були вирішені завдяки геніальним ідеям, - заявив представник журі конкурсу Terra Carta Design Lab Ґреґ Джексон. - Кліматична криза не виняток - це серйозний виклик для винахідників".

Ви запитаєте, яким чином пов'язані корови й кліматичні зміни?

Активісти організацій, що борються з глобальним потеплінням, підрахували: метан сприяє парниковому ефекту у понад 80 разів сильніше, ніж вуглекислий газ. Тому, мовляв, зменшення викидів метану в атмосферу є пріоритетом у боротьбі з кліматичними змінами. Тим часом, виявляється, кожна з 1,5 мільярда корів на планеті щодня "виробляє" до 500 літрів метану…

Худоба виділяє цей газ, коли відригує, - метан є побічним продуктом перетравлення целюлози у шлунках корів. За задумом винахідників Zelp, якщо на корів одягнути розроблені ними маски, то замість метану до атмосфери потраплятимуть менш шкідливий двуокис вуглецю й водяна пара.

Читайте також: Фермент, який розщеплює пластмасу за дні, а не сотні років: деталі

Схожі новини