Передплата 2024 «Добрий господар»

За добу клен може «наплакати» три відра своїх «сліз»...

Умільці готують із цього соку смачні напої, унікальні джеми і навіть домашню горілку

Весняний ліс ділиться з людиною першими своїми дарами. На природу із цеберками квапляться заготівельники натуральних тоніків. Крім березового, дехто збирає ще й сік кленовий. Лісник Петро Гірняк – один з них. У домашній комірці має вже понад сто трилітрових слоїків цього напою.

Петро Гірняк
Петро Гірняк

– Клено­вий сік такий же прозорий, як березовий, але трохи со­лодший і гус­тіший, – по­яснює наш співрозмов­ник. – Проце­дура його збирання несклад­на: шуруповертом висвердлюю у стовбурі отвір глибиною два-три сантиметри, вставляю неве­личку трубку з пластику (а мож­на – і з бузини), одягаю на неї пляшку з-під мінералки. У таку посудину не потрапляє сміття, комахи. Та й зливати зібраний сік з неї зручніше...

Кленовий нектар пан Петро збирає тричі на день. За один обхід запасається 60 літрами живильної вологи. Одне дерево спроможне за добу “наплакати” три відра своїх “сліз”. Втім, пе­реживати, що клен чи береза ви­снажаться, не треба: розумний сокозбір дереву не шкодить.

Справа лісника – зібрати уро­жай з клена, а його дружини Гали­ни – дати раду сокові. Переваж­но готує з нього вітамінний напій. Щоб він таким став, сировину пе­реварює із сушеницями, чаєм каркаде, кмином, м’ятою. Можна додавати лимон, апельсин.

Лісовими соками із задово­ленням смакує вся родина Пе­тра Гірняка, особливо дітвора – школярики Вероніка та Арсен і трирічна Меланія. А ще ґазда весь сезон пригощатиме кле­новим і березовим соком пра­цівників лісу. Наступного тиж­ня вони на зачищених ділянках Високої Гори збираються сади­ти модрину.

Господар хоче зібрати до­даткову порцію кленового соку, щоб виготовити з нього домаш­ню горілку. Раніше пробував ро­бити її з березового соку – дуже приємна на смак. Гості, яких частував пан Петро, нахвалюва­ли цей трунок.

Декотрі умільці вміють вари­ти із кленового соку одноймен­ний... джем. Робота ця вельми трудомістка. Зі 100 літрів соку можна приготувати щонайбіль­ше 100 грамів солодкого делі­катесу.

Читайте також: Вічнозелена хвоя зміцнить імунітет

Схожі новини