Передплата 2024 «Добрий господар»

«А ще ми виготовили такий календар із завданнями: з 1 по 19 грудня діти мають щодня виконувати добрі справи…»

Журналістка «ВЗ» дізнавалася, як українські родини святкують День Святого Миколая

«З кожним роком листи Миколаю стають все коротшими і коротшими: «Будь ласка, бережи тих, кого любимо», - написала на своїй сторінці у Фейсбуці фотографиня, яка переїхала до Львова зі сходу, Катерина Птаха. Важко не погодитися… Які «меседжі» мають отримати діти у День святого Миколая разом з подарунками? Про що діти просять Святого у листах? Чи вплинула на святкування Всесвітня пандемія ? Журналіст «ВЗ» заглянула напередодні свята у родини із дітьми…

Маю у своєму журналістському арсеналі не один матеріал на цю тему. Цікаво було нагадати, що у важкий для України 2014 рік, і у … Миколая була криза. Мої співрозмовники казали, що не балуватимуть дітлахів дорогими сюрпризами. А продавчині на ринку бідкалися, що покупців удвічі менше, ніж торік. У 2015 році ситуація кардинально не змінилась. Хоча діти і надалі мріють про новенький айпад чи мобільний телефон… А батьки роздумують, чи зберігати таємницю святого Миколая, якщо діти подорослішали?

Багатодітна мати Марія Ракус з Львівщини, у якої дев’ятеро дітей (!) розповідає, що до Дня Святого Миколая родина почала готуватися ще … восени.

«На таку когорту дітей все одразу не закупиш, - усміхається пані Марія. - Головне, щоб діти не знайшли подарунків раніше! Зазвичай кладемо під подушку все о третій-четвертій ночі. Якщо хтось щось почув, то будить усіх.

Купую те, що дітям справді потрібно, чим вони цікавляться, а не те, що супермодне. Старша Настя, яка в 11 класі, викладає малюнки алмазними камінчиками, такий набір коштує гривень 300-400. Молодші люблять малювати. Щороку Миколай дорожчий виходить! Ціни ростуть. Цукерки, мандаринки – все дорого! Я вже витратила на подарунки чотири тисячі гривень, а може й більше».

«Чи просять діти у листах новий «Айфон», наприклад?» - запитую. «Старші, звісно, хочуть нові телефони, але вони знають, що «Айфонів» Миколай не носить. У мене цього року народилося ще двоє внуків. Тож кількість подарунків на Миколая збільшилася (Загалом у пані Марії троє внуків, її чоловік-доброволець помер. Жінка сама дає собі раду, займається вишивкою. Продає роботи, зокрема, за кордон,Авт.). Молодші, коли пишуть листа, я пояснюю, що Миколай має багато дітей, не може все принести тільки вам. Вони це розуміють, не репетують, що хочуть якусь річ, і все!».

А ось пані Ірина, у якої троє дітей, своїх малих балує!

«Старшому сину приготувала крісло для геймерів. Це крісло, яке має підставку для голови. Він багато займається онлайн. Школа, репетитори. У «чорну» п’ятницю таке крісло коштувало 2500 грн (на 500 грн дешевше, ніж тепер). Середньому сину Миколай принесе лего. Молодшій донечці лялечку та інтерактивного котика. Подарунки недешеві. Котик коштує близько 600 грн. Він ходить, видає різні звуки. А ще Поліна замовила дитячу косметику. Я їду на Миколая до Єгипту».

Мій однокласник Сергій, який тепер живе у Києві, каже, що на Миколая діти отримують лише солодощі.

«Головні подарунки кладемо під ялинку на Різдво, - каже Сергій. – У нашій сім’ї до дітей приходить Санта Клаус, хоча до більшості киян – Дід Мороз… Донька навчається у 7 класі. Замовила б’юті-бокс. Її колежанки такий мають, тож і собі захотіла. Це креми, маски для шкіри… Дружина, зазвичай, дивиться, який виробник, які складники тих кремів. У школу, звісно, фарбувати очі не можна. Дівчата – такі дівчата! Сини замовили лего та фігурки Фортнайт (герої комп’ютерних ігор). Я би хотів, щоб ми святкували Різдво у грудні з усім світом, але наразі маємо те, що маємо!».

Що дарують дітям за кордоном, я розпитала у своєї сестри Аліни, яка тепер живе у Данії. В Аліни – четверо дітей. Подарунки дітям дарують на Різдво.

«Старший Маркус попросив AirPods, безпровідні навушники (В Україні такі навушники теж дуже популярні, і діти їх замовляють в Миколая, - Авт.). Вільям – новий екран для комп’ютера (для ігор), мікрофон. Ізабелла – ляльку Барбі і різні «прибамбаси» для неї: одяг, косметику. Лукас – лего та гроші. Він збирає на новий IPad. Я не балую дітей. Адже у нас щомісяця великі фінансові витрати – школа, транспорт, будинок. Діти з розумінням ставляться, тому просять, аби на Різдво та на День народження їм дарували гроші, аби зібрати необхідну суму на щось більш дорогоцінне. Ми, українці Данії, перейшли на новий календар та святкуємо Різдво 24-25 грудня з усією Європою».

В одній із львівських шкіл мені розповіли про свої святкові клопоти. П’ятикласники декорували у класі ялинку, а також організували майстер-клас із виготовлення новорічних іграшок. Кожна дитина власноруч виготовить ялинкову іграшку та подарує вчительці. На шнурівочці напише своє ім’я та прізвище. Зі слів батьків, це гарний пам’ятний подарунок для класного керівника від дітей.

А ось засновниця дитячих садочків Христина Шабат каже: «У нашій родині діти теж пишуть листи до Миколая. Діти замовили двоповерхове ліжко. Як Миколай має його непомітно занести у дім? (усміхається,Авт.). Соломійка попросила, аби Миколай також приніс по одному подарунку усім, в тому числі коту і хом’ячку. Братику – книжечку, татові – окуляри для плавання, мені – керамічний чайничок… Син ще не розуміє цієї історії, бо йому лише 2 роки, тому повторює все за сестричкою.

А ще ми виготовили такий календар із завданнями, що з 1 по 19 грудня діти мають щодня виконувати добрі справи. Наприклад, спекти домашнє печиво або зробити какао для усієї сім’ї… У ніч на Миколая у нас в сім’ ї є традиція: ми усі спимо у кімнаті, де стоїть ялинка…».

Коли уже завершувала писати цей матеріал, мені на очі у соцмережах потрапила інформація з пресслужби Львівської митниці про 11-річного Ростика Галатюка з селища Гірник (Червоноградського району), який народився у День Захисника України. Його батько був військовим розвідником, який у 2015 році підірвався на розтяжці в зоні АТО… У мами Ростика, пані Богдани, проблеми зі здоров’ям. Цього року 46-річній жінці після невдалої операції з видалення мозоля на стопі, ампутували ногу, аби врятувати їй життя.

11-річний Ростик Галатюк з мамою. Хлопчик просить в Миколая здоров'я для мами та щоб в Україні закінчилась війна...
11-річний Ростик Галатюк з мамою. Хлопчик просить в Миколая здоров'я для мами та щоб в Україні закінчилась війна...
Лист до Миколая
Лист до Миколая

У пресслужбі митниці мені розповіли, що пані Богдана не очікувала такої уваги до себе. Ніяковіє. Уже декілька днів телефонують охочі допомогти цій родині. Дзвонили навіть з Лондона… Мама тішиться своїм сином: «Це золота дитина!». У пані Богдани немає інвалідного візка, а виготовлений для неї протез вона ще не освоїла – треба вчитися ходити. Єдиний спосіб пересування – звичайне комп’ютерне крісло на коліщатах. Тому Ростику доводиться виконувати усю хатню роботу, ходити за продуктами… Єдине, що просить Ростик у Миколая, – здоров’я для мами та закінчення жахіття, яке забрало у нього тата…

P.S. Якщо у вас є можливість допомогти родині Богдани Галатюк, телефонуйте, будь ласка, за номером телефону Тетяни Самотий з пресслужби Львівської митниці: 067 977 61 67.

Схожі новини