Передплатити

Волинські груші – великі та соковиті

У жителя села Холонова, що неподалік міста Горохова Волинської області, Леоніда Кравчука цього сезону добре вродили груші


Особлива гордість волинського господаря – вирощені груші. Фото з домашнього архіву Леоніда Кравчука

Особливо потішив осін­ній сорт української селекції Крупноплідний. Фрукти настільки великі, що не вмішаються у літрову банку. Взяті разом три плоди заважують 1065 грамів.

Вони світло-жовтого забарв­лення, з тонкою шкіркою та прекрасним ароматом. М’якоть солодка, соковита, віддає приємною кислинкою. Поласувати такою садови­ною можна вже зі середини вересня.

Згадані дерева невибагливі у догляді, добре витримують морози. Також стійкі до основних хвороб та шкідників.

Проте є і певний недолік: під час до­зрівання крупних плодів гілки аж вгина­ються додолу, а подекуди й ламаються. Тому господар радить нормувати вро­жай чи встановлювати підпори.

Вирощує пан Леонід і ще один пізній сорт — Вижницю. Вивели його 1962 року українські селекціонери — подружжя Ко­панів. Зроблено це на Львівській дослід­ній станції внаслідок схрещування сортів Бере Гарді та Жозефіна Мехельнська. Дозрілі плоди жовтого забарвлення, з соковитою кисло-солодкою м’якоттю, з сильним мигдальним ароматом, без гра­нуляцій. Вони масивні (270−300 г), одно­мірні, правильної форми.

Леонід Кравчук 40 років активно займається садівництвом. Фото з домашнього архіву Леоніда Кравчука

Знімальна стиглість настає на початку жовтня, споживча — в листопаді. У холо­дильній камері продукція зберігається до лютого. Заслуговує на увагу і груша Вродлива, яку теж створило вже згаду­ване подружжя Копанів (у 1960 році). То осінній сорт інтенсивного типу. Дерево швидкоросле, крона обгорнута, пірамі­дальна. Урожаїти розпочинає 3−4 року після висаджування.

Для сорту характерна регулярна і ви­сока віддача та стійкість до грибкових захворювань. Фрукти великі (окремі за­важують 550 грамів), шкірка товста, світ­ло-зелена, з яскравим малиново-черво­ним рум’янцем. М’якуш кремовий або білий, густий, дуже соковитий, ніжний, без грануляцій, чудового кислувато-со­лодкого смаку, з мигдальним ароматом.

Ще ж у господаря ростуть багато різ­новидів яблунь, слив, вишень, черешень тощо. А колекція кизилу налічує 25 сор­тів. Її чоловік збирав упродовж 40 років.

Читайте також: Секрети осінньої королеви саду