Передплата 2024 ВЗ

Секрети осінньої королеви саду

Кущі, що ростуть просто неба, на зиму бажано вкрити опалим листям або соломою

Жителька м. Гайворона Кіровоградської області Ольга Бродецька довший час не розлучається із хризантемами. Перші квіти з’явилися на її обійсті 11 років тому, коли перебувала у декретній відпустці. І донині вони — найулюбленіші.

Серед різноманіт­них форм та видів господині найбільше подобаються середньоквіт­кові хризантеми, які можна вирощувати не тільки просто неба, а й на балконі, веранді, підвіконні.

Щоб бутони видалися ве­ликими, пані Ольга радить сформувати кущики так, аби був лише один пагін, та обі­рвати всі пуп’янки (зав'язі), залишивши одну центральну.

Кущі, що ростуть просто неба, на зиму бажано вкрити опалим листям або соломою. Засохлі пагони зрізують за 10 см від поверхні (восени чи навесні).

Середньоквіткові хри­зантеми пізньої осені ре­комендується викопувати і зберігати у прохолодному приміщенні. Своїх підопіч­них Ольга Миколаївна за­носить у неопалювану те­плицю, що на 70 см вкопана в землю. Для надійності горщики присипає тирсою. Тож навіть сильні морози не страшні.

Якщо у вас немає бажан­ня викопувати квіти на зиму, то варто вирощувати сорти, яким не дошкуляють холоди. Це Сплеш, Артістік, хризан­теми, котрі формою нагаду­ють ромашки.

Часто початківці наріка­ють, що згадані рослини по­гано вегетують. Річ у тому, що вони не люблять кислого ґрунту, до того ж вимагають сонячного підвищеного міс­ця, де не застоюється вода.

Аби запобігти дрібнішан­ню бутонів, слід через кож­ні 3−4 роки пересаджувати. Коли ж немає такої змоги, то щодва роки розкорчовуйте, відділяючи частину материн­ської рослини. Інакше кущі розпадуться, втратять деко­ративність.

Хризантеми вимагають багато уваги. Клопотів біля них достатньо. Проте в Ольги є надійний помічник — чоловік Сергій. А разом усе дається значно легше.

Оксана Бервін, «Добрий господар»

Читайте також: У Чорнобильській зоні помітили рідкісні «пухнасті» квіти: фотофакт

Схожі новини