Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Рівненщині готують страви бійців УПА

Печуть хліб із жолудів і смажать у смальці жаб

Унікальний проєкт втілили на Рівненщині — презентували кухню українського опору. Страви, якими колись у лісах рятувалися від голоду повстанці, тепер може спробувати кожен, хто завітає у колишню Здолбунівську в’язницю. Там зараз розташований краєзнавчий музей.

Повстанські страви відтворив Сергій Солдаткін, шеф-кухар, який входить до рейтингу сотні найкра­щих в Україні. З командою однодумців він взявся за історико-кулінарний про­єкт «Я — Історія». Щоб історично не схи­бити, консультувалися з науковцем Оле­гом Тищенком, автором книги «Гурби: квітень 1944-го».

— Фарширована капуста, смажений короп, жаб’ячі лапки, хліб із жолудів зі смальцем… Це були ті смаколики, які могли собі дозволити готувати бійці УПА у перервах між бойовими вилазками, — розповідає Сергій Солдаткін.

Кухар демонструє, як можна наготу­вати справжніх делікатесів у польових умовах. Капустину нашпиговує тим, що є під руками. Обов’язково додає гострий перець. І все кидає у живий вогонь. Тим часом у казанку з розтопленим жиром «плюхкаються» жаб’ячі лапки (місцеві — наголошує кухар), заздалегідь замари­новані сіллю й перцем. За ними у баняк «стрибає» короп. На смак усе — неймо­вірно добре! Для приготування повстан­ських страв Сергій Солдаткін використо­вує сіль із попелом обвугленої капустини. Каже, у польових умовах це був природ­ний сорбент, що запобігав отруєнням. Зараз таке меню пропонують туристам під час екскурсії «Шумлять жорна. Істо­рія зі смаком», що проходить у здолбу­нівському музеї.

Читайте також: На сторожі Незалежності стоять ляльки в одностроях вояків УПА

Схожі новини