На Рівненщині готують страви бійців УПА
Печуть хліб із жолудів і смажать у смальці жаб
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/444890/zhaby4.jpg)
Унікальний проєкт втілили на Рівненщині — презентували кухню українського опору. Страви, якими колись у лісах рятувалися від голоду повстанці, тепер може спробувати кожен, хто завітає у колишню Здолбунівську в’язницю. Там зараз розташований краєзнавчий музей.
Повстанські страви відтворив Сергій Солдаткін, шеф-кухар, який входить до рейтингу сотні найкращих в Україні. З командою однодумців він взявся за історико-кулінарний проєкт «Я — Історія». Щоб історично не схибити, консультувалися з науковцем Олегом Тищенком, автором книги «Гурби: квітень 1944-го».
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/10/zhaby1.jpg)
— Фарширована капуста, смажений короп, жаб’ячі лапки, хліб із жолудів зі смальцем… Це були ті смаколики, які могли собі дозволити готувати бійці УПА у перервах між бойовими вилазками, — розповідає Сергій Солдаткін.
Кухар демонструє, як можна наготувати справжніх делікатесів у польових умовах. Капустину нашпиговує тим, що є під руками. Обов’язково додає гострий перець. І все кидає у живий вогонь. Тим часом у казанку з розтопленим жиром «плюхкаються» жаб’ячі лапки (місцеві — наголошує кухар), заздалегідь замариновані сіллю й перцем. За ними у баняк «стрибає» короп. На смак усе — неймовірно добре! Для приготування повстанських страв Сергій Солдаткін використовує сіль із попелом обвугленої капустини. Каже, у польових умовах це був природний сорбент, що запобігав отруєнням. Зараз таке меню пропонують туристам під час екскурсії «Шумлять жорна. Історія зі смаком», що проходить у здолбунівському музеї.
Читайте також: На сторожі Незалежності стоять ляльки в одностроях вояків УПА