Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Тільки за цю осінь я зробила і розіслала понад 500 штук рукавичок»

Майстриня із Запоріжжя робить оригінальні речі з «мордочками тварин»

З настанням холодів виймаємо із шафи не лише теплі куртки, а й шукаємо у шухляді рукавички. А як примусити дитину одягнути рукавички, та ще й щоб не загубила їх? Саме така «проблема» колись виникла в Олександри Кривошей із Запоріжжя, коли її син навідріз відмовлявся одягати ненависні рукавички. Саша вдалася до хитрощів — прикрасила рукавички симпатичними мордочками тваринок. Відтоді і почалася її творчість.

— Моєму синові тоді було 5 років, — розповіла Саша журналістці «ВЗ». — Я плела на спицях йому комплекти — шапочку і рукавички. А він ті рукавич­ки знімав і жбурляв куди бачили очі. Оскільки мій син страшенно любив ко­тів, подумала, що можна ці рукавички прикрасити «котячою мордочкою». На початках це були смішні котики, але згодом вони у мене «вдосконалюва­лися» (сміється. — Г. Я.). А потім дода­лися собачки. Виставила одну з робіт в Інтернеті, і у мене замовили таку ро­боту. От і почала експериментувати — котики і собачки різних порід, згодом — сови і лисиці… Уже десять років ро­блю прикраси на шапки і рукавиці руч­ної роботи з натурального чи штучно­го хутра.

— Мабуть, відвідували курси?

— Ще десять років тому я побачила такі рукавички на одному з сайтів. Але ді­вчата, які цим займалися, не давали май­стер-класів, та й секретами цієї творчос­ті не поспішали ділитися. Бачила лише їхні готові картинки. Тож сама розробля­ла і дизайн, і різні дрібнички.

Фото з ФБ-сторінки Олександри Кривошей
Фото з ФБ-сторінки Олександри Кривошей

— Як довго працюєте над однією парою рукавичок?

— Від трьох до чотирьох годин. Бо плетені на спицях рукавиці у мене йдуть лише у комплекті зі шапкою і шаликом. Тоді це все ручне плетіння. І на таке за­мовлення витрачаю кілька днів. А якщо це лише рукавички, то беру звичайні фабричні «калинівські» рукавички і на­шиваю штучне хутро — творю мордочку песика чи котика чи ще якусь іншу.

Фото з ФБ-сторінки Олександри Кривошей
Фото з ФБ-сторінки Олександри Кривошей

— Бачила на фото, що ви й капці ви­плітаєте на спицях…

— Це ноухау цьогорічне. Тапочки по­вністю ручної роботи — подвійна устіл­ка, плетений верх, плюс декор. Єдине, що над прорезиненою підошвою працю­ють спеціалісти. Над такими тапочками (плюс робота майстра в ательє) працюю два-три дні.

— Скільки комплектів чи окремо рукавичок за цей час створили?

— Мабуть, понад три тисячі. Бо стільки маю фото. Причому повторів ніколи не фо­тографую. А рукавичок тільки за цю осінь я зробила і розіслала понад 500 штук.

Особливо багато замовляють на по­дарунки під різдвяну ялинку.

До кінця цього року вже не беру за­мовлень — усе розписано до 1 січня на­ступного року. Перед Днем святого Ми­колая у мене просто шалений графік.

Фото з ФБ-сторінки Олександри Кривошей
Фото з ФБ-сторінки Олександри Кривошей

— Який найдорожчий комплект ви зробили?

— Торік продала за 3100 гривень комп­лект на дорослу людину з пуху норки. Його повезли у Латвію. І мордочки я ро­била з фотографії. Там якась була пе­чальна історія з котиком, тож жінка захо­тіла, щоб шапку, довгий широкий шарф і рукавички прикрашала саме «його» мор­дочка.

Читайте також: Діаманти для Марка. Історія про унікальні сумочки і унікального хлопчика