Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Наново перекрили церкву, в якій хрестили Роксолану

У селі Надрічному на Бережанщині завершено реставрацію покрівлі на дерев’яній церкві Святого Миколая, якій буде не менше 250 років

Фото: Громадська організація «НАДРІЧНЕ - НАШЕ РІДНЕ СЕЛО»
Фото: Громадська організація «НАДРІЧНЕ - НАШЕ РІДНЕ СЕЛО»

За переказами старожилів, цей храм купили (колись існувала така традиція) у місті Рогатині на Івано-Франківщині. За тими ж переказами, у стінах цієї старовинної святині хрестили Настю Лісовську, нині більше відому в українсько-турецькій історії як Роксолану.

Настоятель надрічнянського хра­му отець Зіновій у розмові з корес­пондентом «Високого Замку» сказав, що ця церква колись стояла у Рогати­ні на території василіянського монас­тиря. Через «похилий вік» святині від­прави у ній проводять лише на великі релігійні свята. А поточні богослу­жіння відбуваються у кам’яній церк­ві Святого Йосафата, яку споруджено неподалік у 2000 році.

«Церква Роксолани» довший час не працювала — атеїстична влада у радянські часи забороняла у ній слу­жити. Надрічнянці молилися біля її стін. Лише 1989 року двері цього хра­му відчинили. Проте час зробив своє: через старе покриття протікала до­щова вода…

Члени надрічнянської громади ви­рішили, що кожен дорослий парафія­нин має здати на реставрацію старої церкви по 500 грн. Давали і більше. Сільськогосподарське підприємство «Крона», керівник якого Степан Ле­щук народився у Надрічному, виді­лило 15 тисяч грн. Багато меценатів просили не називати їхніх прізвищ. На ремонтні роботи (бляхою покри­вали куполи майстри із сусіднього Лапшина) пішло близько 200 тисяч гривень.

Селяни сподіваються, що до Над­річного, яке лежить на шляху від По­морян до Бережан, тепер частіше навідуватимуться любителі мандрі­вок.

Читайте також: Заробітчани «скинулися» на сільський фонтан

Схожі новини