Передплата 2024 ВЗ

Погана пам’ять?

Вирішуйте математичні задачі, робіть гімнастику для мозку і багато читайте

Ступінь мозкової активності значно впливає на стан здоров’я людини. Якщо почати освоювати щось нове, незвичне, організм запускає програму зцілення і омолодження в усьому тілі. Щоб процес минав успішніше, необхідно постійно розвивати пам’ять. Це корисно в будь-якому віці.

Дуже корисно для розуму щодня вирішувати нескладні арифметичні задачки. Це дії на додавання, мно­ження… Можна брати приклади зі шкіль­них підручників. Чим швидше робимо об­числення подумки, тим краще.

Для розвитку пам’яті необхідно нор­мальне кровопостачання всіх ділянок головного мозку. Коли ви займаєтеся звичними справами, то задіяні одні і ті ж ді­лянки. Вони досить добре забезпечуються кров’ю, а інші частини мозку недоотриму­ють кисень й інші речовини, принесені кро­вотоком.

Щоб це виправити, можна робити гім­настику для мозку, тобто зайняти розум тим, до чого він не звик. Це різні вправи, під час яких правою рукою ми робимо одну фігуру з пальців (наприклад, кулак) і одно­часно лівою рукою іншу фігуру (хрестик). А потім навпаки. Спершу це важко, але із тренуванням все вдасться. Подібні варіан­ти фігур можна придумати самостійно. Го­ловне, щоб одночасно складена фігура на правій руці відрізнялася від фігури на лівій.

За допомогою цих вправ ми досягає­мо того, що кров прибуває до тих ділянок мозку, які раніше не були задіяні. За регу­лярних занять пам’ять і мозкова активність загалом почнуть поліпшуватися.

Зараз є чимало платних і безкоштовних курсів з розвитку різних професійних на­вичок. Є й майстер-класи за інтересами. Займаючись на них, можна добре натре­нувати пам’ять, якщо старанно освоювати інформацію — конспектувати, переказувати, виконувати завдання. Полегшити навчан­ня допоможе мнемотехніка. Суть її у тому, що, запам’ятовуючи інформацію, потрібно подумки уявити емоційно яскраві образи і картинки, зв’язавши їх з тим, що треба запам’ятати. Багатьом підходить цей ме­тод, який також розвиває уважність, слов­никовий запас і творчі здібності.

Для хорошої пам’яті необхідні корисні речовини, що є в їжі. Рекомендують до­ступні продукти, які поліпшують мозкову активність: жирна риба (скумбрія, форель, лосось), капуста, помідори, авокадо, ба­нани, всі види ягід, родзинки, гіркий (чор­ний) шоколад, мед, горіхи і гарбузове на­сіння.

Ще дуже важливо регулярне вживання звичайної води. На думку вчених, якщо пити воду в достатній кількості щодня, мозкова діяльність посилюється на 15%. Зазвичай роз­раховують водоспоживання так: 30 мл води на 1 кг ваги тіла. Але це якщо немає проблем зі здоров’ям і пов’язаних з ними протипока­зань.

Для нормального функціонування моз­ку також важливо бувати на повітрі, бути фізично активними і обов’язково дотриму­ватися режиму сну. Лягати спати краще не пізніше 23-ї години.

Для розвитку пам’яті, звичайно ж, по­трібно якомога більше читати. Бажано чи­тати вголос, а також вчити напам’ять вірші і співати пісні. Цим ви розвинете свої зді­бності і заодно отримаєте приємні емоції.

Схожі новини