Передплата 2024 «Добрий господар»

Краще, ніж у Чорногорії. А ти в Чорногорії була? Ні, але тут краще!

Так відреагувала на міні вікенд на Шацькому поозерр‘ї подруга, яка за компанію приїхала погостити

На вихідні ми вирішили навідатись у Шацьк до батьків. Їхати 240 км. Виїхати зі Львова у п'ятницю ввечері — справжній квест. 40 хвилин у заторах і ти нарешті виїжджаєш на трасу, яка, до речі, переповнена не лише від потоку машин, а й через ремонтні роботи.

На узбіччі траси Р-15 періодично красуються написи «Великого будівництва». Але враження від хороших доріг завершуються на об’їзній міста Червоноград… Для водія ці кілька кілометрів дороги — суцільний стрес. Однак, за інформацією на сайті прозорих закупівель — тендер вже проведено, тож і на «цій вулиці буде свято». За інформацією «ВЗ», на цей багатостраждальний кавалок дороги частина коштів надійде з обласного бюджету, а частина як співфінансування з ОТГ.

Екскурсійну програму нам забезпечив батько. Озера, болота, популяції птахів, місце для риболовлі і всі можливі латинські терміни з ботаніки та фауни він знає професійно.

Перший пункт — оренда човна, і курс на «плантацію» водяних лілій.

Фото автора
Фото автора

Озеро Люцимир розташоване у центрі Шацька, але лише рибалки знають не тільки «рибні» точки, а місце фантастичної краси. Розпочався сезон цвітіння жовтих глечиків та водяних лілій. Якби мене запитали як бачу Волинь — надіслала б саме таку світлину: водяне плесо з жовтими та білими квітами, й хмаринки, які додають багатства пейзажу.

До речі, на логотипі Шацького національного природного парку, до створення якого дотичний й наш екскурсовод, використали квітку латаття білого, яка символізує чистоту та недоторканість природи краю.

Логотип Шацького національного природного парку. Фото з відкритих джерел
Логотип Шацького національного природного парку. Фото з відкритих джерел

До слова, якщо вас полюбляють комарі, то раджу перед поїздкою обов’язково скористатись засобом від комах.

Друга точка — озеро Соминець. Якщо любите милуватись природою — їхати варто сюди. Тут неодмінно зустрінеш пару-дві лебедів, які меланхолічно плавають на озері. Тут ми й розпочали купальний сезон.

Озеро Соминець, фото автора
Озеро Соминець, фото автора

Заради цікавості заглянули і на озеро Світязь. Це третя точка нашого маршруту. Тут вже розпочався туристичний сезон. На пляжі засмагають відпочивальники, місцеві підприємці на базарі пропонують пригоститись рибою.

Озеро Світязь, пляж. Фото автора
Озеро Світязь, пляж. Фото автора
Фото автора
Фото автора
Фото автора
Фото автора

Але ми вирішили не піддавались лінивому відпочинку і скористались ще однією атракцією — катання на яхті (вартість 700 гривень година для 5 осіб).

Фото автора
Фото автора

Володимир Матлах, коли був студентом, спробував себе у ролі капітана, відтоді загорівся цією справою. У 2000-х придбав з-за кордону яхту і відтоді, радше заради хобі, аніж заробітку, пропонує туристам поплавати у «відкритих водах Світязя». До речі, вода тут настільки чиста, що дно проглядається до 7 метрів. Нам пощастило, бо вітер дозволяв розправити вітрила. Як розповів «моряк», судно може розігнатись до 8 вузлів (близько 16 км за годину) і якби не виднілись береги, то відчуття наче ти у відкритому морі.

Часто ми мріємо про закордонні поїздки, шукаємо на сайтах туристичних агентств путівки в екзотичні місця, навіть не зауважуючи, що Україна цікавіша і унікальніша, ніж ми собі її можемо уявити. Тому подорожуйте країною, вона прекрасна!

Схожі новини