Передплата 2024 «Добра кухня»

«Троянди як діти. Їх не можна залишити» (відео)

Тому квітникарка йде у відпустку лише після підготовки до наступного сезону

Львів’янка Галина Вітик зустрічає мене біля хвіртки з секатором у руках. Каже, якраз ранковий обхід теплиць та зрізання квітів. Пані Галина вирощує понад десять видів троянд, облаштували квітник-парники одразу на подвір’ї.

«Квітку зрізаємо, коли вже розквітла, бо в іншому випадку довго не стоятиме. З грядки квітка не йде одразу до магазину, мусить добу „напитися“ води. Зараз вирощуємо сорти з Нідерландів, колись давно були такі радянські, але селекція пішла вперед», — розповідає пані Галина.

Фото автора
Фото автора
Фото автора
Фото автора
Фото автора
Фото автора

Навчили доглядати за квітами батьки чоловіка. Вони й підштовхнули молоде подружжя до квіткової справи. В 90-ті роки пані Галина вимушено змінила професію, покинула роботу хіміка-технолога і присвятила себе трояндам.

«Почали з чотирьох рядків. Я спочатку сама продавала на базарі квіти, згодом гуртом збувала продавцям, але отримати прибутків не вдавалось через девальвацію», — пригадує ті часи господиня. Троянда має три періоди цвітіння. Тому про відпустку влітку, можна лише мріяти.

«Троянди як діти. Їх не можна залишити. Через погодні умови зараз перший період цвітіння і це дуже пізно, бо зазвичай квітка розпускається ще на початку травня. Особливо уважно треба зрізувати троянди, пасинкувати їх, щоб ріс один гарний бутон. До жовтня, до перших морозів будемо мати роботу в парнику. Щоранку я мушу обійти квітник, зібрати квіти, десь прополоти… Це важка праця», — каже жінка.

Квітковий парник. Фото автора
Квітковий парник. Фото автора
Фото автора
Фото автора

Квіткова справа переросла у сімейний бізнес, діти теж займаються трояндами. Сама має магазин. Жінка каже, що ціни у пік цвітіння дещо опускає, бо квітів багато, краще продати дешевше, аніж пропадатимуть. Зараз троянди можна придбати від 12 гривень до 45-ти, залежно від висоти стовбура та сорту.

«У піст важче продавати. А от коли починається період освідчень чи весіль, то охоче купують великі букети. Буває і 101 троянду замовляють», — розповідає секрети бізнесу пані Галина.

Фото автора
Фото автора

Окрім троянд, має й «сезонну» грядку. От нещодавно відцвіли ранні гіацинти, а тепер тішать око кольорові іриси… На завершення нашої зустрічі присідаємо на ґанку, який розміщений на горбочку, звідки видніються багатоповерхівки Львова. Не виїжджаючи з міста, можна придбати голландську квітку і головне у місцевого виробника.

Схожі новини