Передплата 2024 ВЗ

Стартує сезон відпусток і… кишкових інфекцій?

Лікарка розповіла, як уникнути харчових отруєнь влітку

Існує багато хороших звичок, які варто виробити для підтримки свого здоров’я, і одна з найбільш простих та водночас дієвих — це звичка часто мити руки з милом. У такий спосіб можна не лише захистити себе від коронавірусу, а й від інших вірусів і хвороботворних мікроорганізмів, зокрема тих, які викликають гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. А у теплу пору року на ці інфекційні захворювання люди традиційно хворіють частіше.

Поширенню збудників, які передаються з бруд­ними руками, сприяє спе­котна погода, вживання в їжу великої кількості термічно не-оброблених продуктів, відпочи­нок просто неба (у першу чергу біля водойм) та активне пере­міщення населення. Особливо це актуально сьогодні, коли вся країна перейшла у жовту зону епіднебезпеки поширення Covid-19 і от-от розпочнеться сезон літніх відпусток.

Як пояснила у комента­рі «ВЗ» головна спеціалістка Г У Держпродспоживслужби у Львівській області Оле­ся Кузьмин, збудники гострих кишкових інфекцій уражають шлунково-кишковий тракт і ви­кликають порушення водно-мі­нерального обміну. Як наслідок, виникає загальна інтоксикація організму. Найчастіше, за сло­вами фахівчині, люди інфікують­ся при вживанні в їжу готових м’ясних страв, молока і молоч­них продуктів та кондитерських виробів, які готуються «із запа­сом» (як результат, у них нако­пичуються інфекційні агенти).

Як не захворіти?

Після прогулянки, перед при­готуванням і вживанням їжі за­вжди ретельно мийте руки з ми­лом. Це правило не повинно мати винятків!

  • Регулярно підстригайте ніг­ті собі і дитині. Якщо дитина гри­зе нігті, смокче пальці чи слинить їх, якомога швидше відівчіть її від цієї шкідливої звички.
  • Не вживайте в їжу продукти сумнівної якості. Купуючи про­дукти на ринку, звертайте увагу на умови їх зберігання. Особли­во небезпечними є продукти, придбані у місцях стихійної тор­гівлі.
  • Розпочався сезон свіжих овочів. Щоб овочі не стали дже­релом зараження небезпечни­ми мікробами або паразитами, їх слід мити під проточною во­дою, після чого — обдавати окро­пом.
  • Невдовзі у продажу з’являться полуниця і черешня. Ягоди необхідно обов’язково мити, навіть якщо вони й ви­глядають чистими — так ви ме­ханічно видалите з їх поверх­ні збудників хвороб і зменшите кількість пестицидів.
  • Перед тим, як пити молоко, обов’язково прокип’ятіть його.
  • Готуючи їжу, пам’ятайте, що сирі продукти, зокрема птиця, м’ясо, риба й молоко, можуть бути зараженими збудниками гострих кишкових інфекцій. Га­рантією їх знищення є ретель­не проварювання або просма­жування продуктів.
  • Перед кулінарною оброб­кою замороженого м’яса, риби чи птиці дочекайтеся, коли вони повністю розтопляться у холо­дильнику.
  • Улітку готові страви бажа­но вживати одразу після при­готування. Страви кімнатної температури, які до того ж збе­рігаються без дотримання на­лежних умов, є ідеальним се­редовищем для розмноження мікроорганізмів. Якщо готуєте із запасом або у вас залишилась частина страви, пам’ятайте, що зберігати готові страви без хо­лодильника влітку можна не до­вше двох годин.
  • Плануєте виїзд на приро­ду? Придбайте термопакет і холодовий елемент, який пе­ред використанням попере­дньо заморозьте, після чого вставте у термосумку з продук­тами.
  • Важливо правильно збері­гати готові страви у холодиль­нику. Готові страви зберігайте окремо від сирих продуктів — так уникнете видимого перехрес­ного зараження, коли збудни­ки гострих кишкових інфекцій, які містяться у сирих продук­тах, потраплять у готові стра­ви. Також розрізняють прихова­не перехресне зараження, коли збудники потрапляють на готові страви через інфіковане кухон­не приладдя, поверхні тощо.
  • Не зберігайте у холодильнику одночасно багато теплих страв, оскільки це уповільнює процес їх охолодження. Пам’ятайте: правильне зберігання готових страв пригнічує розмноження хвороботворних мікроорганіз­мів, але не знищує їх повністю!
  • Розігрівати заздалегідь при­готовлені страви необхідно при температурі не нижче, ніж +100°С. Це — надійний спосіб уберегтися від мікроорганізмів, які могли розмножитися в їжі у процесі її зберігання.
  • Завжди зберігайте продук­ти харчування, дотримуючись умов і термінів придатності, за­значених на упаковці.
  • Не забувайте про чистоту на кухні. На поверхнях, де готу­єте їжу, не повинно бути бруду і пилу. Рушники для витирання та ганчірки (губки) для миття посу­ду змінюйте щодня.
  • Для пиття і приготування їжі використовуйте лише якіс­ну воду — неякісна може місти­ти збудників гепатиту, А або ди­зентерії та личинки гельмінтів. Якщо виникли сумніви щодо ха­рактеристик води, краще до­датково її прокип’ятити.
  • Якщо на ваших руках є по­різи чи дрібні рани, а куховарити потрібно, — одягніть медичний напальчник або заклейте ран­ку бактерицидним пластиром, адже якщо у вашому організмі є стафілококова інфекція, можете передати її з їжею іншим. У за­кладах громадського харчуван­ня працівників із гнійничковими ранами відсторонюють від ро­боти на кухні.
  • Зверніть увагу: найчастіше випадки масових отруєнь реє­струють після проведення ма­сових святкувань — весіль, юві­леїв, хрестин тощо. У тому числі у закладах громадського харчу­вання, де порушуються прави­ла особистої гігієни, технологія приготування страв і умови збе­рігання продуктів.

Небезпека ботулізму

«Ботулізм небезпечний сво­їм токсином, який швидко роз­повсюджується по організму і уражає нервову систему та ор­гани дихання. Щоб уникнути цього захворювання, раджу з обережністю вживати вакуум­но-упаковану продукцію. Купу­ючи консерви, звертайте увагу на термін придатності.

Переконайтеся, що консерв­на банка не здулася. Ніколи не купуйте домашні консервова­ні гриби, тушонки і в’ялену рибу на стихійних ринках", — закликає Олеся Кузьмин.