Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Родимки не люблять постійного травмування і можуть переродитися

Як уберегтися від одного з агресивних видів раку, вчасно його виявити та пролікувати?

Товчений часник, чистотіл, розчин йоду, яблучний і столовий оцет, пере­кис водню, концентрована марганцівка, спирт, господарське мило — це далеко не повний перелік підручних засобів, з допомогою яких люди намагаються вивести родимки… Чому цього робити категорично не можна, як вчасно роз­пізнати меланому і що зробити, аби її не було, розповіла у прямому ефірі на своїй сторінці у Facebook координаторка про­єкту «Євромеланома» в Україні, д.м.н., професорка, засновниця і лікар-дерма­товенеролог, дерматоонколог Інституту дерматології та косметології доктора Богомолець Ольга Богомолець.

До чого призводить лікування роди­мок народними методами?

«Часто на початкових етапах без прове­дення спеціальних досліджень неможли­во відрізнити родимку від меланоми. Або ж люди у різний спосіб провокують, щоб ро­димка, яка є доброякісним новоутворенням, переродилася», — пояснює лікарка. Розпові­дає про випадок у їхній клініці. Мама кілька років поспіль (!) виводила дитині на руці «бо­родавку» чистотілом. Виявилося, що то була родимка, яка через постійне травмування трансформувалася у меланому.

«Консультувала пацієнта, в якого на го­лові була пухлина розміром… з два яйця! На моє запитання, чим він вилікувався, чоловік відповів: „Три роки припікав соком чистотілу і присипав стрептоцидом“. Усього цього ро­бити категорично не можна! Родимку треба „брати живцем“, тобто цілою, щоб цілою від­правити її у лабораторію на аналіз. Усі народ­ні методи, які будь-яким чином впливають на вашу родимку, не просто не допомагають, а можуть спровокувати переродження ро­димки, яка була нормальною, здоровою», — застерігає професор.

«Є засоби для виведення родимок, які люди купують в Інтернеті. Наприклад, плаз­мовий електрокоагулятор, який і справ­ді знищує новоутворення, але без шансів на діагностику. Тобто ви самі собі встанови­ли діагноз, самі собі щось видалили і ство­рюєте тим самим міф про те, що людині ви­далили родимку і вона від цього померла», — каже Ольга Богомолець. На її думку, че­рез таке самолікування незабаром в Украї­ні може зрости захворюваність на метаста­тичні меланоми. «Це коли первинна пухлина знищена і родимки вже немає, а у людини раптом збільшуються лімфатичні вузли, піз­ніше — приєднується головний біль, і людина починає ходити по лікарях, щоб з’ясувати, а що ж, власне, з нею трапилося? І коли потра­пляє на прийом до лікаря, який призначає їй правильні дослідження і в її організмі знахо­дять купу пухлин, тоді всі починають думати: а де ж була та первинна пухлина?» — заува­жує дерматоонколог.

Ольга Богомолець нагадує: небезпеч­ні родимки можна виявити за абревіатурою АКОРД.

  • А — асиметричні;
  • К — з нерівними краями;
  • О — з нерівномірним окрасом;
  • Р — збільшеного розміру;
  • Д — зі змінами у динаміці (наприклад, поя­вою кровоточивості, кірочок тощо).

«Якщо дерматолог підозрює у пацієнта злоякісну пухлину, намагається зрозуміти: а куди ж вона проросла? Для цього викорис­товує спеціальний ультразвуковий апарат, який дозволяє не просто роздивитися мела­ному з поверхні, а з’ясувати, якою є її глиби­на, — розповідає лікар. — Ця інформація до­зволяє обрати правильну тактику лікування: скільки потрібно відступити від краю і на­скільки глибоко потрібно видалити цю мела­ному».

За її словами, ультрафіолетові промені є основним канцерогеном, який сприяє пере­родженню родимок у меланому. Для того, щоб захистити себе:

  • у жодному разі не засмагайте у соля­рії;
  • засмагаючи на пляжі, користуйте­ся сонцезахисними кремами/спреями з SPF50 або 50+ (особливо якщо у вас світла шкіра, волосся й очі). Наносити ці засоби на шкіру потрібно щонайменше раз на 3−4 го­дини. Оскільки не всі з них водостійкі, після виходу з води їх доведеться нанести знову;
  • за можливості уникайте тривалого пе­ребування на сонці. Якщо засмагаєте, за­смагайте до 10.00 або після 16.00;
  • дізнайтеся про свій сімейний анамнез. Якщо у кровних родичів була меланома (у тата, мами, бабусі і т.д.), всі нащадки ма­ють більший ризик утворення меланоми. Потрібно як мінімум раз на рік проходи­ти огляди у лікаря, а самоогляди — про­водити щомісяця.

Скільки повинно бути родимок на тілі?

«Порахуйте, скільки у вас є родимок на руці, і помножте цю цифру на шість (дві руки, дві ноги, спина плюс груди-живіт). Є ще об­личчя, але у більшості людей на обличчі ро­димок менше. Якщо їх у вас більше, ніж 50, ви у групі ризику, — каже Ольга Богомолець. — За синдрому родинних диспластичних невусів у родині генетично передається схильність до утворення таких родимок. Найчастіше ці невуси від народження є атиповими — асиметричними, зі строкатим забарвленням і нерівними краями, тоб­то мають три ознаки АКОРДу меланоми. Таким людям потрібно кожні 6−8 місяців проходити огляд у дерматолога з дерма­тоскопією. Для таких пацієнтів показаною є також карта родимок, коли проводить­ся сканування всього тіла і комп’ютер фік­сує, де яка родимка розташовується, щоб вчасно виявити нову. Як серед цих атипо­вих родимок знайти небезпечне „гидке каченя“? Це буде одна родимка, яка від­різнятиметься від інших: або своїм більш яскравим чи світлим кольором, або зміна­ми, які будуть у ній відбуватися».

А тим часом…

24 травня у рамках пан’європейського проєкту «Євро­меланома» відбудеться День ме­ланоми в Україні — щорічна соці­альна акція безкоштовних оглядів населення з метою виявлення ме­ланоми та інших злоякісних но­воутворень шкіри на ранній ста­дії. Ви можете до неділі, 23 травня (включно) пройти без­коштовний дистанційний огляд. Для цього заповніть анкету на сай­ті www. stop-melanoma.net і наді­шліть фото родимки, яка викликає у вас занепокоєння. Лікарі вистав­лять попередній діагноз і нададуть рекомендації щодо подальших дій.

Схожі новини