Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Горіхи – смачно і корисно

Всі горіхи мають досить високу калорійність, але якщо ми говоримо не про дієту, а про користь для організму, то горіхи – це користь у чистому вигляді

Існує безліч видів горіхів — волоські, ке­дрові, фундук, мигдаль, арахіс. Менш відо­мі — фісташки, бразильський горіх, кеш’ю, пекан. Всі горіхи дуже корисні для роботи мозку, підтримують серце і виводять шкід­ливий холестерин. Кожен сорт горіхів має великий запас корисних речовин, вітамінів і мінералів. У такому горіховому розмаїтті можна заплутатися, але, щоб краще орієн­туватися, треба знати корисні властивості кожного виду горіхів, тому що у кожного з них є свої переваги.

Плюси горіхів

Горіхи зміцнюють здоров’я. Вітаміни і мікроелементи, що їх містять горіхи, бла­готворно впливають на судини, покращу­ють роботу мозку, знімають втому, від­новлюють сили і бадьорість, допомагають роботі шлунку і кишечнику, підвищують імунітет. Завдяки наявності в горіхах цін­них ненасичених жирних кислот омега-3, омега-6, омега-9 горіхи знижують рівень холестерину в крові. Також горіхи покра­щують сексуальні функції організму. Адже недарма волоські та кедрові горіхи на­зивали «зернятками любові». У них є ві­таміни групи В, які позитивно впливають на нервову систему, а вітамін Е стимулює м’язову активність і функції статевих за­лоз.

Крім усього цього, горіхи є прекрас­ними «очисниками». У горіхах міститься клітковина, яка є найнадійнішим «мийним засобом» для кишечнику.

Ну і, звичайно, горіхи багаті цінними білками. Це особливо важливо для вегета­ріанців і тих, хто сидить на незбалансова­них дієтах. Тільки врахуйте: щоб повноцін­но забезпечити себе горіховими білками, потрібно обов’язково протягом дня їсти горіхи різних видів.

Мінуси горіхів

Це, перш за все, висококалорійна їжа, що може негативно позначитися на фігу­рі, особливо при малорухомому способі життя. Страждає від горіхового надлишку і печінка.

Крім того, горіхи викликають алергію, причому вельми серйозну: алергіку може стати погано навіть від однієї крихти в мо­розиві.

Волоський горіх з давніх часів мав репутацію «розумного» горіха. Цьому зна­чною мірою сприяла форма його ядра, що нагадує півкулі людського мозку. Сучасні дієтологи не обіцяють, що регулярне спо­живання цих плодів може зробити людину нобелівським лауреатом, проте позитив­ний вплив на діяльність мозку все-таки відзначають. Річ утім, що волоський горіх містить комплекс цінних біологічно актив­них речовин, який позитивно впливає на судини головного мозку. Лікарі вважають, що за допомогою горіхів можна запобіг­ти і навіть вилікувати атеросклероз. Крім того, плоди волоського горіха здатні зняти і сильну нервову напругу. Східні лікарі ре­комендували щодня з’їдати кілька ядерець горіха людям з нервовими розладами.

Крім того, в незрілих плодах вітаміну С не менше, ніж у чорній смородині або шип­шині, та й взагалі волоський горіх надзви­чайно багатий вітамінами.

Зміцнює печінку, допомагає при без­сонні, глистах, дерматиті, простудах, нервових розладах, при серцевих за­хворюваннях, у тому числі підвищеному артеріальному тиску, анемії. Сприяє зміц­ненню імунітету, дуже корисний літнім людям, вагітним і годуючим мамам. Реко­мендується в період відновлення після пе­ренесених хвороб і операцій. Чинить бла­готворну дію на імунну систему організму.

Фундук допомагає при хронічній втомі, діабеті, артеріальній гіпертензії, збільшен­ні передміхурової залози, варикозному розширенні вен, запаленні вен (флебітах). Завдяки високій калорійності, широкому спектру вітамінів і мікроелементів його радять вживати пацієнтам з ожирінням. У поєднанні з медом і курагою — чудовий за­сіб для профілактики захворювань серце­во-судинної системи. Розтертий фундук з родзинками використовують як засіб для лікування хронічних анемій. А 100 грамів фундука на день повністю задовольняють потребу людського організму в білках.

Мигдаль солодкий корисний при гі­пертонії, при ожирінні, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, астмі, плевриті, печії. Крім того, солодкий мигдаль реко­мендують як профілактичний засіб від ате­росклерозу при підвищеному рівні холес­терину. Мигдаль гіркий застосовують як профілактичний засіб при лікуванні захво­рювань нирок, верхніх дихальних шляхів, а також при лікуванні деяких захворювань сечостатевої системи у жінок.

Арахіс надзвичайно багатий білком і є одним з тих горіхів які містять найменшу кількість жирів. Його ще називають зем­ляним горіхом, хоча насправді це насіння трав’янистої рослини сімейства бобових.

Для його білків характерна оптималь­на, порівняно з іншими горіхами, кількість амінокислот, яка потрібна для хорошого їх засвоєння нашим організмом. Крім того, арахіс багатий калієм, фосфором і містить необхідні вітаміни Р2 і РР.

Арахіс покращує функціонування нер­вової тканини, серця, печінки та інших ор­ганів, сприяє утворенню і оновленню клі­тин, зниженню рівня холестерину в крові, використовується як жовчогінний засіб. Корисний при стомлюваності, безсонні, покращує пам’ять, увагу і слух; підвищує потенцію, лібідо, його радять вживати при безсонні і швидкій стомлюваності. Вжи­вання 30 г арахісу щодня значно знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Купуючи арахіс, зверніть увагу на його свіжість, оскільки грибок, який іноді осе­ляється на поверхні цього горіха, виділяє токсини, які, потрапляючи в організм лю­дини, можуть уразити будь-який ослабле­ний орган.

Фісташка — маленький зеленуватий горішок, здатний допомогти в період ве­ликих фізичних і розумових навантажень, тому що активізує роботу мозку і в той же час надає тонізуючу і загальнозміцнюваль­ну дію на весь організм. Споживання цих горішків сприяє зниженню серцебиття і мінімізує схильність до серцевих захворю­вань, позитивно впливає на роботу мозку, печінки. Корисні фісташки людям, які хво­ріють на туберкульоз легенів, при анеміях, аритмії і тромбофлебіті, артеріальній гі­пертензії.

Фісташки, як і більшість інших горіхів, мало поєднуються з іншими продуктами, тому їх краще їсти або окремо, або із зе­ленню чи овочами. У всіх інших випадках ми просто створюємо проблеми нашому шлунку, особливо коли їмо горіхи з м’ясом або хлібом.

Кеш’ю багаті корисними жирними кис­лотами, вітамінами та іншими корисними речовинами, причому, з’їдаючи щодня лише жменю горіхів, можна задовольнити щоденну потребу організму в багатьох з них. Також горіхи кеш’ю зміцнюють імунну систему, покращують обмінні процеси в організмі, стимулюють сексуальну актив­ність, сприяють зниженню рівня «погано­го» холестерину в крові і нормалізують ді­яльність серцево-судинної системи.

Корисні кеш’ю при захворюваннях ен­докринної системи, гіпертонії, цукровому діабеті, анемії, астмі, бронхіті і грипі, роз­ладах травної системи, псоріазі, дистро­фії і при зубному болю. Вони покращують апетит, мають протизапальну, антибакте­ріальну, протимікробну, антисептичну та тонізуючу властивості і запобігають остео­хондрозу та онкологічним захворюванням.

Ще однією перевагою кеш’ю є більш низька алергенність порівняно з іншими горіхами.

Підготувала Галина Вербицька, газета «Добре здоров’я»

Схожі новини