Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Продукти, які допоможуть позбутися болю голови

Їх можна знайти у холодильнику

Причини болю голови можуть бути різними: нестача сну, перенапруження м’язів, шийний остеохондроз, проблеми зі судинами, сильний стрес, вірусна інфекція і т. д. У третині випадків проблема виявляється серйозною (і саме тому, якщо головний біль турбує часто, краще звернутися до лікаря). Але в інші моменти не варто відразу хапатися за таблетки. Деякі продукти можна знайти у холодильнику.

Мінеральна вода. Перше, що потрібно зробити, коли болить голова — випити склянку не­газованої мінералки. Адже часто біль виникає тому, що організм зневоднений. А це може статися після інтенсивних тренувань та й просто тому, що ми забуваємо регулярно поповнювати запаси рідини в організмі.

Суп. Неважливо, яким він буде, — головне, щоб він був те­плим. Іноді біль голови — ознака голоду і коливання рівня глюкози в крові у зв’язку з цим. У цьому ви­падку найперший засіб — поїсти чогось тепленького і ріденького, що швидко засвоюється. Якщо немає супу, підійде і рідка каша.

Якщо ж повноцінний обід ор­ганізувати неможливо, підійде і перекус із сухофруктів, цілозер­нового хліба та горіхів.

Лимон. Тепла вода з лимоном також може полегшити біль. Можна також прикласти шкірку лимона, очищену від білої м’якоті, до чола та скронь. В аро­матерапії, до речі, аромат лимона вважається одним із найкращих засобів від мігрені.

Імбир. Корінь імбиру дуже добре допомагає від напруги. Речовини, що входять до складу імбиру, розслабляють спазмовані стінки судин голови і шиї, поліпшують кровообіг. Хороший засіб — імбирний чай: невеликий шма­точок кореня нарізати тонкими кружальцями і залити окропом. Пити кілька разів на день.

Яблука. Якщо ви прокинулися вже з «хворою го­ловою» (але не через похмілля!) — відріжте шматочок яблука, посо­літь і запийте теплою водою — біль відступить. Допоможе і яблучний оцет: потрібно буквально кілька крапель на склянку теплої води, і випити його в два-три прийоми. Допомагають і інгаляції на основі яблучного оцту.

Мигдаль. Ядра мигдалю ма­ють протисудомну і знеболюваль­ну дії. Тому ці горіхи — чудовий спосіб, щоб послабити головний біль за 10−15 хвилин. Вітамін Е, який міститься в горіхах, захищає судини, — а саме проблеми з ними найчастіше і викликають біль голови.

Пекучий перець. Наприклад, чилі. По суті, це метод, коли виби­вають «клин клином». Суть методу в тому, що капсаїцин, що містить­ся в пекучому перці, змушує нейромедіатори, що відповідають за біль, переключитися з голови на інші ділянки: біль голови зміню­ється печінням у слизовій рота, а з ним боротися набагато легше. Звичайно, цей «пекучий» метод не варто використовувати тим, у кого проблеми зі шлунком. Для цих випадків є зігріваючі креми на основі пекучого перцю, які нано­сяться на лоб.

М’ята. Речовини, що містять­ся в м’яті, мають заспокійливий і знеболювальний ефект. Заваріть чай з м’яти (можна в поєднанні з іншими травами, наприклад, роз­марином, мелісою або чебрецем). Дайте настоятися хвилин 10, роз­мішайте у чашці ложечку меду — і пийте по ковточку. Олія м’яти має аналогічний ефект: використо­вуйте її для самомасажу скронь і напружених м’язів задньої части­ни шиї — біль відступить практично відразу.

Мед. У ньому багато калію і магнію, що розслабляє стінки ар­терій та дозволяє покращувати кровопостачання до мозку. А ще біль голови може бути виклика­ний різким падінням рівня цукру в крові: в цьому випадку мед також допоможе.

Кориця. Її аромат змушує нас забути про всі проблеми! Але в паличках кориці містяться ще й речовини, що допомагають при мігрені. Приготуйте з меленої кориці густу пасту з додаванням води. Нанесіть на пів години на лоб і скроні, а потім приляжте. Зі­гріваюча ароматна паста прожене біль, особливо якщо він викликаний судинним спазмом при різкій зміні температур.

Капуста. Ще наші бабусі ра­дили, коли болить голова, прикла­дати на лоб капустяний лист — він «відтягне» біль. Капустяний лист опустіть на хвилину в окріп, потім охолодіть і прикладіть до хворо­го місця — лоб, потилиця, скроні. Можна використовувати свіжий капустяний сік: у ньому слід змо­чити серветку, прикласти до лоба, скронь, а ще змастити ним за ву­хами і на зап’ясті (місце пульсу). Краще після цього полежати хви­лин 15−20.

Картопля. Відмінна альтер­натива капусті: зварити карто­плю в мундирі, розім’яти її прямо в шкірці і прикласти до лоба та скронь ще тепленькою.

Молоко. У молоці міститься рибофлавін, або вітамін В2, при нестачі якого болить голова. У нашому організмі цей вітамін не накопичується, тому його потрібно отримувати щодня з про­дуктів харчування у кількості при­близно 1,3 мг. Випита маленькими ковточками склянка молока — те­плого, але не кип’яченого (тому що при термообробці рибофлавін руй­нується) допоможе хвору голову перетворити на здорову. Якщо болі турбують часто, варто переглянути меню і включити в раціон більше молока, злаків, зелені, а замість м’яса налягати на печінку, не за­бувати про дріжджі та гриби. У всіх цих продуктах багато вітаміну В2.

Схожі новини