Продукти, які допоможуть позбутися болю голови
Їх можна знайти у холодильнику
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/432819/produktividgolovnogobolyu1.jpg)
Причини болю голови можуть бути різними: нестача сну, перенапруження м’язів, шийний остеохондроз, проблеми зі судинами, сильний стрес, вірусна інфекція і т. д. У третині випадків проблема виявляється серйозною (і саме тому, якщо головний біль турбує часто, краще звернутися до лікаря). Але в інші моменти не варто відразу хапатися за таблетки. Деякі продукти можна знайти у холодильнику.
Мінеральна вода. Перше, що потрібно зробити, коли болить голова — випити склянку негазованої мінералки. Адже часто біль виникає тому, що організм зневоднений. А це може статися після інтенсивних тренувань та й просто тому, що ми забуваємо регулярно поповнювати запаси рідини в організмі.
Суп. Неважливо, яким він буде, — головне, щоб він був теплим. Іноді біль голови — ознака голоду і коливання рівня глюкози в крові у зв’язку з цим. У цьому випадку найперший засіб — поїсти чогось тепленького і ріденького, що швидко засвоюється. Якщо немає супу, підійде і рідка каша.
Якщо ж повноцінний обід організувати неможливо, підійде і перекус із сухофруктів, цілозернового хліба та горіхів.
Лимон. Тепла вода з лимоном також може полегшити біль. Можна також прикласти шкірку лимона, очищену від білої м’якоті, до чола та скронь. В ароматерапії, до речі, аромат лимона вважається одним із найкращих засобів від мігрені.
Імбир. Корінь імбиру дуже добре допомагає від напруги. Речовини, що входять до складу імбиру, розслабляють спазмовані стінки судин голови і шиї, поліпшують кровообіг. Хороший засіб — імбирний чай: невеликий шматочок кореня нарізати тонкими кружальцями і залити окропом. Пити кілька разів на день.
Яблука. Якщо ви прокинулися вже з «хворою головою» (але не через похмілля!) — відріжте шматочок яблука, посоліть і запийте теплою водою — біль відступить. Допоможе і яблучний оцет: потрібно буквально кілька крапель на склянку теплої води, і випити його в два-три прийоми. Допомагають і інгаляції на основі яблучного оцту.
Мигдаль. Ядра мигдалю мають протисудомну і знеболювальну дії. Тому ці горіхи — чудовий спосіб, щоб послабити головний біль за 10−15 хвилин. Вітамін Е, який міститься в горіхах, захищає судини, — а саме проблеми з ними найчастіше і викликають біль голови.
Пекучий перець. Наприклад, чилі. По суті, це метод, коли вибивають «клин клином». Суть методу в тому, що капсаїцин, що міститься в пекучому перці, змушує нейромедіатори, що відповідають за біль, переключитися з голови на інші ділянки: біль голови змінюється печінням у слизовій рота, а з ним боротися набагато легше. Звичайно, цей «пекучий» метод не варто використовувати тим, у кого проблеми зі шлунком. Для цих випадків є зігріваючі креми на основі пекучого перцю, які наносяться на лоб.
М’ята. Речовини, що містяться в м’яті, мають заспокійливий і знеболювальний ефект. Заваріть чай з м’яти (можна в поєднанні з іншими травами, наприклад, розмарином, мелісою або чебрецем). Дайте настоятися хвилин 10, розмішайте у чашці ложечку меду — і пийте по ковточку. Олія м’яти має аналогічний ефект: використовуйте її для самомасажу скронь і напружених м’язів задньої частини шиї — біль відступить практично відразу.
Мед. У ньому багато калію і магнію, що розслабляє стінки артерій та дозволяє покращувати кровопостачання до мозку. А ще біль голови може бути викликаний різким падінням рівня цукру в крові: в цьому випадку мед також допоможе.
Кориця. Її аромат змушує нас забути про всі проблеми! Але в паличках кориці містяться ще й речовини, що допомагають при мігрені. Приготуйте з меленої кориці густу пасту з додаванням води. Нанесіть на пів години на лоб і скроні, а потім приляжте. Зігріваюча ароматна паста прожене біль, особливо якщо він викликаний судинним спазмом при різкій зміні температур.
Капуста. Ще наші бабусі радили, коли болить голова, прикладати на лоб капустяний лист — він «відтягне» біль. Капустяний лист опустіть на хвилину в окріп, потім охолодіть і прикладіть до хворого місця — лоб, потилиця, скроні. Можна використовувати свіжий капустяний сік: у ньому слід змочити серветку, прикласти до лоба, скронь, а ще змастити ним за вухами і на зап’ясті (місце пульсу). Краще після цього полежати хвилин 15−20.
Картопля. Відмінна альтернатива капусті: зварити картоплю в мундирі, розім’яти її прямо в шкірці і прикласти до лоба та скронь ще тепленькою.
Молоко. У молоці міститься рибофлавін, або вітамін В2, при нестачі якого болить голова. У нашому організмі цей вітамін не накопичується, тому його потрібно отримувати щодня з продуктів харчування у кількості приблизно 1,3 мг. Випита маленькими ковточками склянка молока — теплого, але не кип’яченого (тому що при термообробці рибофлавін руйнується) допоможе хвору голову перетворити на здорову. Якщо болі турбують часто, варто переглянути меню і включити в раціон більше молока, злаків, зелені, а замість м’яса налягати на печінку, не забувати про дріжджі та гриби. У всіх цих продуктах багато вітаміну В2.