Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Молоко, сметана, сир додадуть здоров’я й сил

Запорукою міцного здоров’я і доброго самопочуття в будь-якому віці є дотримання принципів правильного харчування

Важливо не тільки дотримуватися режиму харчування, виключати з раціону шкідливу їжу, а й не забувати вживати корисні і різноманітні продукти.

Майже щодня ми вживаємо різні молочні продукти. Одні роблять це для того, щоб схуднути, інші — заради користі організму, треті — тому, що вони смачні. Сир, молоко, йогурт, сметана — як вони впливають на наше здоров’я?

Молоко

Головна перевага молока у тому, що цей продукт — чудовий постачальник кальцію і фосфору, без яких неможливо зберегти міцними кістки і зуби. Крім того, ці елемен­ти беруть участь у побудові клітин голов­ного мозку і сприяють злагодженій роботі нервової системи.

Молоко — джерело рибофлавіну, віта­мінів групи В, який необхідний для пере­творення їжі в енергію. У молоці міститься вітамін Д, який необхідний для доброго за­своєння кальцію в нашому організмі.

Але разом з тим дієтологи вважають, що молоко — продукт харчування дітей і підліт­ків. Дорослим від нього краще утримати­ся. Один з «мінусів» — погане засвоювання лактози (молочного цукру). Внаслідок ті речовини, які повністю не перетравилися, стають причиною шлунково-кишкових роз­ладів, здуття живота і діареї. Причому здат­ність до засвоєння цього напою втрачаєть­ся поступово, з віком.

Інша річ — кисломолочні продукти, вони показані майже всім.

Особливу потребу вживати молоко ма­ють діти, вагітні жінки, жінки, що годують грудьми, тим у кого шкідлива професія, хворі на туберкульоз легенів і ослаблені після операцій пацієнти. Людям шкідли­вих професій молоко допомагає справ­лятися з солями важких металів, бромом, йодом, свинцем та іншими шкідливими речовинами або токсинами, що накопичу­ються в організмі, оскільки воно сприяє їх зв’язуванню і виведенню з організму.

Для дитячого організму в молоці присут­ні всі необхідні речовини, особливо кальцій і вітамін D, який сприяє росту кісток, віта­мін, А допомагає правильному росту і фор­муванню органу зору, а також вітамін В12 і залізо, що беруть участь у кровотворенні і перешкоджають розвитку анемії.

Молоко покращує лактаційну здатність матерів, що годують грудьми і насичує організм хворих поживними речовинами, сприяючи швидкому відновленню після хвороби.

Сметана

Сметана добре засвоюється організмом людини, це пов’язано з тим, що в процесі сквашування відбувається зміна структури білка, що входить до складу сметани.

Сметана стимулює апетит і регулює ро­боту шлунка і кишечнику. Відзначено спри­ятливий вплив сметани на гормональний фон людини і на його психоемоційний стан.

Сметана містить багато кальцію, який сприяє зміцненню і росту кісток, нігтів і зу­бів, і порівняно невелика кількість холесте­рину (набагато менше, ніж у вершковому маслі).

Компреси і маски на основі сметани ви­користовуються жінками в косметології для тонізації і омолодження шкіри, поліпшення кольору обличчя, додання шкірі пружності.

Сметана є досить жирним продуктом, крім того, вона містить деяку кількість хо­лестерину, тому не рекомендується зло­вживати сметаною тим, хто бажає схуднути, а також особам, що хворіють на цукровий діабет, недуги серця і судин.

За систематичного і надмірного вживан­ня сметани може виникнути порушення об­міну жирів, в результаті чого підвищується навантаження на печінку і жовчний міхур. Ризик підвищується в разі регулярного вживання сметани в поєднанні з крупами, хлібом і картоплею.

Сир

Унікальний продукт: його можна їсти і солодким, і солоним, від нього не товсті­ють, при цьому він поживний і корисний і дуже смачний.

Сир містить кальцій і фосфор, які бе­руть участь у формуванні кісткової систе­ми, тому його рекомендується включати в меню дітей та вагітних жінок. Всього 300 грамів сиру в день може задовольнити до­бову потребу організму людини в білку. За­вдяки тому, що молочний білок набагато легше засвоюється, ніж м’ясо, сир вважа­ється дієтичним продуктом, особливо ко­рисний в дитячому і літньому віці.

Мінеральні речовини, що входять до складу сиру, беруть участь у виробленні гемоглобіну, тому його корисно їсти для профілактики недокрів’я. Сир включають в раціон хворих з виразкою шлунка, хроніч­ним гастритом, хворобами жовчного міху­ра, при серцево-судинних захворюваннях, гіпертонії. Нежирний сир радять вживати діабетикам.

У вживанні сиру потрібно знати міру — з’їдати не більше 300 грамів продукту в день.

Кефір

Найкориснішими з кисломолочних про­дуктів медики вважають кефір, кисле мо­локо, айран. Їх можна і потрібно вживати щодня. Головна умова, щоб ці напої були свіжими.

До складу кефіру входять унікальні бактерії і грибки. Кефір класифікується як одно-, дво- і триденний. Залежно від цього він має різний ступінь накопичення спирту і вуглекислоти, а також різну кис­лотність і ступінь білкового набухання.

Кефір має на організм людини пробіо­тичну дію, що обумовлює його сприятли­вий вплив на стан мікрофлори товстого і тонкого кишечнику, а також на процес об­міну речовин. Кефір завдяки своєму скла­ду перешкоджає розмноженню патогенної мікрофлори в кишечнику людини.

Лікувальні якості кефіру пов’язані з бактерицидним впливом молочнокислих бактерій на життєдіяльність збудників за­хворювань шлунково-кишкового тракту. Кефір також має імуностимулюючу, за­спокійливу і сечогінну дії. Він також чудово підходить тим, хто не переносить лактози, це пов’язано з тим, що він є каталізато­ром, який допомагає її засвоювати.

Кефір містить певну кількість етило­вого спирту залежно від терміну його ви­тримки. У зв’язку з цим кефір (особливо триденний) не рекомендується вживати маленьким дітям. Також кефір не реко­мендується вживати хворим на епілепсію. Грудним дітям взагалі не рекомендується давати цей кисломолочний напій, бо це може спровокувати втрату організмом за­ліза. Кефір володіє високою кислотністю, вмістом спирту, дріжджів, грубої білкової структурою, що може викликати у дитини, віком до одного року, негативні наслідки. Тому кефір рекомендується вживати дітям старшого віку (старшим за рік), і не більше ніж одну склянку на день.

Вершки

Вони володіють всіма корисними влас­тивостями молока, з тією лише різницею, що в них збільшена в рази концентрація вуглеводів, білків, жирів, вітамінів і міне­ральних речовин. Причому всі ці речовини засвоюються людським організмом лег­ше, ніж з будь-яких інших видів їжі, тому вершки радять всім, хто витрачає багато енергії протягом дня.

Свіжий продукт включають в лікувальну дієту при гастритах, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки. Завдяки високій концентрації л-триптофану, який гальмує збудження нервової системи, їх рекомендують вводити в раціон тих, у кого безсоння, нервові розлади, депресія.

Присутній в їхньому складі лецитин сприяє виведенню шкідливого холестери­ну. За деяких видів отруєнь вершки допо­магають боротися з інтоксикацією.

У поєднанні з соком моркви вершки по­збавляють набряків і допомагають впора­тися із захворюваннями нирок. А якщо до цієї суміші додати ще й мед, то це благо­творно позначиться на статевій функції. Літнім людям і схильним до повноти реко­мендують заміняти вершками вершкове масло, вживаючи їх в обмеженій кількості.

Якщо ви звикли пити каву або чай, кра­ще додавати в ці напої вершки, вони ней­тралізують негативний вплив цих напоїв на шлунок, посилюючи його секрецію, і захи­щають зуби від утворення темного нальоту і зубного каменю.

Вершки протипоказані у разі індивіду­альної непереносимості молочного білка, а також через високий вміст жирів дітям до 2 років, травна система яких ще не до­сконала і не виробляє достатньої кількості ферментів для переробки важкої їжі. З тієї ж причини їх повинні виключити з раціону ті, у кого підвищений рівень холестерину у крові, є ожиріння та інші порушення об­міну речовин, гіпертонія та інші серцево-судинні патології.

Йогурт

Справжній йогурт виготовляється з на­турального коров’ячого або овечого мо­лока і містить в собі культури болгарської палички і термофільного стрептокока.

Йогурт містить вітаміни групи В, каль­цій і фосфор, які необхідні для правиль­ного росту і розвитку малюків і підтримки здоров’я дорослих. Завдяки корисним властивостям і відсутності протипоказань, справжній, «живий» йогурт вводять в раці­он малят з перших місяців життя.

Йогурт нормалізує мікрофлору шлунка і кишечнику, виробляє молочну кислоту, яка не дає затримуватися в кишечнику патогенним мікроорганізмам і пригнічує розвиток гнильних мікробів, знижуючи тим самим рівень токсичності. Крім того, йогуртові бактерії посилюють імунітет, стимулюють вироблення макрофагів та інтерферону, знижуючи ризик зараження різними інфекціями.

Цей кисломолочний продукт чудово підходять тим, у кого гастрит і коліт, коли «свої» ферменти організм виробляє в не­достатній кількості. Йогурт також зменшує прояви алергії, завдяки йому відновлюєть­ся робота печінки, підшлункової залози, зменшується неприємний запах з рота.

Натуральний йогурт рекомендується вживати всім, так як він відновлює сили, по­кращує стан здоров’я і збільшує тривалість життя людини.

Ряжанка

Смачний і дуже корисний продукт, який оптимізує роботу травної системи, благо­творно впливаючи на обмін речовин люд­ського організму.

Ряжанка не тільки швидко насичує і за­ряджає енергією, а й чудово втамовує спрагу, тому її рекомендують пити в жарку погоду для запобігання зневодненню. Не­зважаючи на власну жирність, напій має здатність стимулювати травлення, тому ря­жанку можна вживати після «добротного» обіду.

Щоденний прийом ряжанки має благо­творний вплив на травний тракт і функцію нирок. Молочна кислота, що міститься в цьому напої, позитивно позначається на роботі шлунка, стимулюючи виділення жов­чі і збуджуючи апетит, а крім того активно бореться з патогенними мікроорганізмами.

Прямим протипоказанням є індивіду­альна непереносимість молочних продук­тів. Крім того, ряжанку не рекомендують тим, хто страждає від ожиріння, оскільки цей напій достатньо калорійний, і при під­вищеному рівні кислотності шлункового соку, бо це може призвести до загострення хронічного гастриту або виразкової хворо­би.

Сироватка

Одними з незаслужено забутих висо­кобілкових молочних продуктів є сироват­ка. Це молочна рідина, яка утворюється в процесі виготовлення сиру в результаті згортання і проціджування молока.

Дієтологи рекомендують починати ра­нок зі склянки сироватки. Ця корисна, на їхню думку, звичка істотно зміцнить іму­нітет і омолодить організм. А весь секрет такого чарівного впливу напою полягає у його унікальному складі. Замість звичай­ного цукру в ньому міститься лактоза, яка легко засвоюється, а сироваткові білки багаті незамінними амінокислотами. До складу цього продукту також входять міне­ральні речовини (кальцій, калій, фосфор, магній тощо.), Пробіотичні бактерії і віта­міни (А, Е, С і групи В). До того ж сироват­ка майже не містить жирів, що дозволяє віднести її до числа низькокалорійних (ді­єтичних) продуктів.

Вживати молочну сироватку рекомен­дують у випадках захворювання травної системи: хронічного гастриту, панкреа­титу, ентериту, дисбактеріозу. Вона по­кращує кишкову мікрофлору, сповільнює гнильні процеси і газоутворення, сприяє виведенню з організму зайвої рідини, ток­синів і шлаків, а також розщепленню шкід­ливих відкладень. Чудово втамовує голод і допомагає здолати тягу до солодкого, тому її використовують як основу різних дієт і як натуральний допоміжний засіб для схуднення.

Регулярне вживання молочної сироват­ки сприяє підвищенню серотоніну (гормо­ну радості), зміцненню нервової системи і поліпшенню кровообігу. Вона ефективна у випадках гіпертонії, ревматизму, атеро­склерозу, стенокардії, ішемічної хвороби серця.

Сироватка допомагає не тільки підтри­мувати здоров’я в тонусі, а й благотворно впливає на стан волосся і шкіри. Завдяки своїй антиоксидантній активності, яка спо­вільнює процеси старіння, вона має сильні регенеруючі властивості і використовуєть­ся в багатьох косметичних засобах. Сиро­ватка не тільки покращує колір обличчя і омолоджує шкіру, а й усуває вугровий ви­сип і харчову алергію.

Галина Вербицька для газети «Добре здоров'я»

Схожі новини