Молоко, сметана, сир додадуть здоров’я й сил
Запорукою міцного здоров’я і доброго самопочуття в будь-якому віці є дотримання принципів правильного харчування
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/432816/6303601443621410-7770-moloko.jpg)
Важливо не тільки дотримуватися режиму харчування, виключати з раціону шкідливу їжу, а й не забувати вживати корисні і різноманітні продукти.
Майже щодня ми вживаємо різні молочні продукти. Одні роблять це для того, щоб схуднути, інші — заради користі організму, треті — тому, що вони смачні. Сир, молоко, йогурт, сметана — як вони впливають на наше здоров’я?
Молоко
Головна перевага молока у тому, що цей продукт — чудовий постачальник кальцію і фосфору, без яких неможливо зберегти міцними кістки і зуби. Крім того, ці елементи беруть участь у побудові клітин головного мозку і сприяють злагодженій роботі нервової системи.
Молоко — джерело рибофлавіну, вітамінів групи В, який необхідний для перетворення їжі в енергію. У молоці міститься вітамін Д, який необхідний для доброго засвоєння кальцію в нашому організмі.
Але разом з тим дієтологи вважають, що молоко — продукт харчування дітей і підлітків. Дорослим від нього краще утриматися. Один з «мінусів» — погане засвоювання лактози (молочного цукру). Внаслідок ті речовини, які повністю не перетравилися, стають причиною шлунково-кишкових розладів, здуття живота і діареї. Причому здатність до засвоєння цього напою втрачається поступово, з віком.
Інша річ — кисломолочні продукти, вони показані майже всім.
Особливу потребу вживати молоко мають діти, вагітні жінки, жінки, що годують грудьми, тим у кого шкідлива професія, хворі на туберкульоз легенів і ослаблені після операцій пацієнти. Людям шкідливих професій молоко допомагає справлятися з солями важких металів, бромом, йодом, свинцем та іншими шкідливими речовинами або токсинами, що накопичуються в організмі, оскільки воно сприяє їх зв’язуванню і виведенню з організму.
Для дитячого організму в молоці присутні всі необхідні речовини, особливо кальцій і вітамін D, який сприяє росту кісток, вітамін, А допомагає правильному росту і формуванню органу зору, а також вітамін В12 і залізо, що беруть участь у кровотворенні і перешкоджають розвитку анемії.
Молоко покращує лактаційну здатність матерів, що годують грудьми і насичує організм хворих поживними речовинами, сприяючи швидкому відновленню після хвороби.
Сметана
Сметана добре засвоюється організмом людини, це пов’язано з тим, що в процесі сквашування відбувається зміна структури білка, що входить до складу сметани.
Сметана стимулює апетит і регулює роботу шлунка і кишечнику. Відзначено сприятливий вплив сметани на гормональний фон людини і на його психоемоційний стан.
Сметана містить багато кальцію, який сприяє зміцненню і росту кісток, нігтів і зубів, і порівняно невелика кількість холестерину (набагато менше, ніж у вершковому маслі).
Компреси і маски на основі сметани використовуються жінками в косметології для тонізації і омолодження шкіри, поліпшення кольору обличчя, додання шкірі пружності.
Сметана є досить жирним продуктом, крім того, вона містить деяку кількість холестерину, тому не рекомендується зловживати сметаною тим, хто бажає схуднути, а також особам, що хворіють на цукровий діабет, недуги серця і судин.
За систематичного і надмірного вживання сметани може виникнути порушення обміну жирів, в результаті чого підвищується навантаження на печінку і жовчний міхур. Ризик підвищується в разі регулярного вживання сметани в поєднанні з крупами, хлібом і картоплею.
Сир
Унікальний продукт: його можна їсти і солодким, і солоним, від нього не товстіють, при цьому він поживний і корисний і дуже смачний.
Сир містить кальцій і фосфор, які беруть участь у формуванні кісткової системи, тому його рекомендується включати в меню дітей та вагітних жінок. Всього 300 грамів сиру в день може задовольнити добову потребу організму людини в білку. Завдяки тому, що молочний білок набагато легше засвоюється, ніж м’ясо, сир вважається дієтичним продуктом, особливо корисний в дитячому і літньому віці.
Мінеральні речовини, що входять до складу сиру, беруть участь у виробленні гемоглобіну, тому його корисно їсти для профілактики недокрів’я. Сир включають в раціон хворих з виразкою шлунка, хронічним гастритом, хворобами жовчного міхура, при серцево-судинних захворюваннях, гіпертонії. Нежирний сир радять вживати діабетикам.
У вживанні сиру потрібно знати міру — з’їдати не більше 300 грамів продукту в день.
Кефір
Найкориснішими з кисломолочних продуктів медики вважають кефір, кисле молоко, айран. Їх можна і потрібно вживати щодня. Головна умова, щоб ці напої були свіжими.
До складу кефіру входять унікальні бактерії і грибки. Кефір класифікується як одно-, дво- і триденний. Залежно від цього він має різний ступінь накопичення спирту і вуглекислоти, а також різну кислотність і ступінь білкового набухання.
Кефір має на організм людини пробіотичну дію, що обумовлює його сприятливий вплив на стан мікрофлори товстого і тонкого кишечнику, а також на процес обміну речовин. Кефір завдяки своєму складу перешкоджає розмноженню патогенної мікрофлори в кишечнику людини.
Лікувальні якості кефіру пов’язані з бактерицидним впливом молочнокислих бактерій на життєдіяльність збудників захворювань шлунково-кишкового тракту. Кефір також має імуностимулюючу, заспокійливу і сечогінну дії. Він також чудово підходить тим, хто не переносить лактози, це пов’язано з тим, що він є каталізатором, який допомагає її засвоювати.
Кефір містить певну кількість етилового спирту залежно від терміну його витримки. У зв’язку з цим кефір (особливо триденний) не рекомендується вживати маленьким дітям. Також кефір не рекомендується вживати хворим на епілепсію. Грудним дітям взагалі не рекомендується давати цей кисломолочний напій, бо це може спровокувати втрату організмом заліза. Кефір володіє високою кислотністю, вмістом спирту, дріжджів, грубої білкової структурою, що може викликати у дитини, віком до одного року, негативні наслідки. Тому кефір рекомендується вживати дітям старшого віку (старшим за рік), і не більше ніж одну склянку на день.
Вершки
Вони володіють всіма корисними властивостями молока, з тією лише різницею, що в них збільшена в рази концентрація вуглеводів, білків, жирів, вітамінів і мінеральних речовин. Причому всі ці речовини засвоюються людським організмом легше, ніж з будь-яких інших видів їжі, тому вершки радять всім, хто витрачає багато енергії протягом дня.
Свіжий продукт включають в лікувальну дієту при гастритах, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки. Завдяки високій концентрації л-триптофану, який гальмує збудження нервової системи, їх рекомендують вводити в раціон тих, у кого безсоння, нервові розлади, депресія.
Присутній в їхньому складі лецитин сприяє виведенню шкідливого холестерину. За деяких видів отруєнь вершки допомагають боротися з інтоксикацією.
У поєднанні з соком моркви вершки позбавляють набряків і допомагають впоратися із захворюваннями нирок. А якщо до цієї суміші додати ще й мед, то це благотворно позначиться на статевій функції. Літнім людям і схильним до повноти рекомендують заміняти вершками вершкове масло, вживаючи їх в обмеженій кількості.
Якщо ви звикли пити каву або чай, краще додавати в ці напої вершки, вони нейтралізують негативний вплив цих напоїв на шлунок, посилюючи його секрецію, і захищають зуби від утворення темного нальоту і зубного каменю.
Вершки протипоказані у разі індивідуальної непереносимості молочного білка, а також через високий вміст жирів дітям до 2 років, травна система яких ще не досконала і не виробляє достатньої кількості ферментів для переробки важкої їжі. З тієї ж причини їх повинні виключити з раціону ті, у кого підвищений рівень холестерину у крові, є ожиріння та інші порушення обміну речовин, гіпертонія та інші серцево-судинні патології.
Йогурт
Справжній йогурт виготовляється з натурального коров’ячого або овечого молока і містить в собі культури болгарської палички і термофільного стрептокока.
Йогурт містить вітаміни групи В, кальцій і фосфор, які необхідні для правильного росту і розвитку малюків і підтримки здоров’я дорослих. Завдяки корисним властивостям і відсутності протипоказань, справжній, «живий» йогурт вводять в раціон малят з перших місяців життя.
Йогурт нормалізує мікрофлору шлунка і кишечнику, виробляє молочну кислоту, яка не дає затримуватися в кишечнику патогенним мікроорганізмам і пригнічує розвиток гнильних мікробів, знижуючи тим самим рівень токсичності. Крім того, йогуртові бактерії посилюють імунітет, стимулюють вироблення макрофагів та інтерферону, знижуючи ризик зараження різними інфекціями.
Цей кисломолочний продукт чудово підходять тим, у кого гастрит і коліт, коли «свої» ферменти організм виробляє в недостатній кількості. Йогурт також зменшує прояви алергії, завдяки йому відновлюється робота печінки, підшлункової залози, зменшується неприємний запах з рота.
Натуральний йогурт рекомендується вживати всім, так як він відновлює сили, покращує стан здоров’я і збільшує тривалість життя людини.
Ряжанка
Смачний і дуже корисний продукт, який оптимізує роботу травної системи, благотворно впливаючи на обмін речовин людського організму.
Ряжанка не тільки швидко насичує і заряджає енергією, а й чудово втамовує спрагу, тому її рекомендують пити в жарку погоду для запобігання зневодненню. Незважаючи на власну жирність, напій має здатність стимулювати травлення, тому ряжанку можна вживати після «добротного» обіду.
Щоденний прийом ряжанки має благотворний вплив на травний тракт і функцію нирок. Молочна кислота, що міститься в цьому напої, позитивно позначається на роботі шлунка, стимулюючи виділення жовчі і збуджуючи апетит, а крім того активно бореться з патогенними мікроорганізмами.
Прямим протипоказанням є індивідуальна непереносимість молочних продуктів. Крім того, ряжанку не рекомендують тим, хто страждає від ожиріння, оскільки цей напій достатньо калорійний, і при підвищеному рівні кислотності шлункового соку, бо це може призвести до загострення хронічного гастриту або виразкової хвороби.
Сироватка
Одними з незаслужено забутих високобілкових молочних продуктів є сироватка. Це молочна рідина, яка утворюється в процесі виготовлення сиру в результаті згортання і проціджування молока.
Дієтологи рекомендують починати ранок зі склянки сироватки. Ця корисна, на їхню думку, звичка істотно зміцнить імунітет і омолодить організм. А весь секрет такого чарівного впливу напою полягає у його унікальному складі. Замість звичайного цукру в ньому міститься лактоза, яка легко засвоюється, а сироваткові білки багаті незамінними амінокислотами. До складу цього продукту також входять мінеральні речовини (кальцій, калій, фосфор, магній тощо.), Пробіотичні бактерії і вітаміни (А, Е, С і групи В). До того ж сироватка майже не містить жирів, що дозволяє віднести її до числа низькокалорійних (дієтичних) продуктів.
Вживати молочну сироватку рекомендують у випадках захворювання травної системи: хронічного гастриту, панкреатиту, ентериту, дисбактеріозу. Вона покращує кишкову мікрофлору, сповільнює гнильні процеси і газоутворення, сприяє виведенню з організму зайвої рідини, токсинів і шлаків, а також розщепленню шкідливих відкладень. Чудово втамовує голод і допомагає здолати тягу до солодкого, тому її використовують як основу різних дієт і як натуральний допоміжний засіб для схуднення.
Регулярне вживання молочної сироватки сприяє підвищенню серотоніну (гормону радості), зміцненню нервової системи і поліпшенню кровообігу. Вона ефективна у випадках гіпертонії, ревматизму, атеросклерозу, стенокардії, ішемічної хвороби серця.
Сироватка допомагає не тільки підтримувати здоров’я в тонусі, а й благотворно впливає на стан волосся і шкіри. Завдяки своїй антиоксидантній активності, яка сповільнює процеси старіння, вона має сильні регенеруючі властивості і використовується в багатьох косметичних засобах. Сироватка не тільки покращує колір обличчя і омолоджує шкіру, а й усуває вугровий висип і харчову алергію.
Галина Вербицька для газети «Добре здоров'я»