Знизити неприємні наслідки клімаксу допоможе збалансоване харчування
У віці після 50 років у жінок починається новий етап життя. Саме час приділяти увагу собі, відпочивати, подорожувати...
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/432815/apple-1522764257-016482-hall0cb1-1024x512.jpg)
Однак більшість представниць слабкої статі почуваються дискомфортно, що обумовлено гормональними змінами в організмі.
Зазвичай перебудова організму тягне за собою безліч різних неприємних відчуттів і проблем зі здоров’ям. Основними симптомами настання такого періоду вважаються часті головні болі, швидка втомлюваність, підвищена пітливість, запаморочення, загальна слабкість, дратівливість. Крім того, після 50 років у жіночому організмі знижується активізація біохімічних реакцій, метаболічних процесів, погіршується склад крові, з’являється схильність до повноти. Часто фахівці констатують гіповітаміноз або дефіцит корисних мінералів у цьому віці, у результаті чого починають погано функціонувати нервова і серцево-судинна системи.
Зазвичай нестача корисних речовин супроводжується після 50 років такими ознаками: зниження пам’яті, падіння слуху та зору, болі у суглобах, ламкість і випадання волосся, розшарування й ламкість нігтів, втрата зубів. Ще однією фізіологічною особливістю жінок у віці після 50 років є втрата еластичності і пружності шкірних покривів, вони стають сухими, з’являються зморшки.
Внаслідок цих симптомів якість життя жінки значно знижується, погіршується психологічний стан, проявляються пригніченість, невпевненість у собі, дратівливість. Знизити неприємні відчуття клімаксу і зберегти красу ще на довгі роки допоможе правильне і збалансоване харчування.
Слід збільшити кількість вживання легкозасвоюваних продуктів. Для нормального функціонування травної системи необхідно вживати таку їжу, яка допомагає органам виробляти необхідні ферменти. Кращими в цьому плані вважаються прянощі. Також потрібно вживати їжу, яка містить вітаміни, залізо, мідь, йод, кальцій і фолієву кислоту. До продуктів, які легко засвоюються, належать риба, нежирний сир.
Щоб запобігти додатковому навантаженню на системи органів і уникнути повноти, харчування повинно бути менш калорійним. Оскільки в цей період зростає ризик виникнення серцево-судинних захворювань, важливо включити в раціон продукти, які мають ліпотропну дію. Такі властивості мають сир, риба нежирних сортів, яйця і рослинна олія.
Велику роль також відіграє дробове харчування. Рекомендується їсти часто — до шести разів на добу, але маленькими порціями.
Досить важливий питний режим. Для підтримання водного балансу в організмі жінки необхідно якомога частіше пити рідину. Найкращою в цьому плані вважається звичайна вода. Оптимальна кількість вживаної води в день має становити від 8 до 10 склянок.
Дотримання цих рекомендацій дозволить жінці надовго зберегти здоров’я, залишатися привабливою і поліпшити свій психологічний стан.
Жінка після 50-ти повинна віддавати перевагу корисним продуктам. Про них варто знати.
Морська риба. Це джерело вітамінів Е, D, А, В, також містить фосфор, калій, фтор і селен.
Зелень. Її треба вживати щодня. Кріп, кінза, петрушка, базилік збагачують жіночий організм великою кількістю вітамінів, сприяють запобіганню зморщок, роблять шкіру пружною та еластичною.
Кисломолочні продукти допомагають поліпшити травний процес, уникнути проблем із закрепами та діареєю.
Кукурудза. Великий вміст у ній кальцію позитивно впливає на здоров’я зубів.
Овочі. Особливо добре вживати овочі червоних кольорів, оскільки у своєму складі вони мають вітамін А. Ця речовина усуває зморшки і покращує зір. Тому представницям слабкої статі важливо включити в щоденне харчування буряк, гарбуз, болгарський перець, моркву, помідори.
Рослинна олія (лляна, соняшникова і оливкова). Наявність у цих продуктах жирних кислот і вітаміну Е допомагають зберегти нормальний стан шкіри, сприяють зміцненню судин.
Вівсяна і гречана каші. Вівсянка надає омолоджувальну дію, а гречка містить рутин, допомагає уникнути варикозного розширення вен.
Жінкам після п’ятдесяти не рекомендується вживати багато солі. Цей продукт сприяє розвитку серцево-судинних хвороб. Жирне м’ясо або риба є факторами, які підвищують схильність жінок до повноти. Для підвищення апетиту рекомендується випити трохи вина. Інші спиртовмісні напої стимулюють процеси старіння. Вживання кави слід скоротити, оскільки кофеїн виводить з організму кальцій.